αρχική σελίδα

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 “La Casika”


Το κοινωνικό κέντρο “La Casika” που βρίσκεται στο προάστιο Μόστολες της Μαδρίτης είναι ένα από τα παλαιότερα κατειλημμένα σπίτια της Ισπανίας. Το Δεκέμβρη γιόρτασε τα 16α γενέθλια του. Μερικές εβδομάδες αργότερα η Περιφέρεια απείλησε την κατάληψη με εκκένωση, έτσι ώστε να παραδώσει το κτίριο στα συμφέροντα των εργολάβων και των τραπεζών. Κατά τα 16 αυτά χρόνια έχει στεγάσει πολιτικές και αντιφασιστικές ομάδες και συνελεύσεις γειτονιάς και έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αυτοοργανωμένων πολιτιστικών δράσεων.
Το προάστιο Μόστολες, εξελίχθηκε από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, σε ένα από τα μεγαλύτερα προάστια της Μαδρίτης κυρίως λόγο της εσωτερικής μετανάστευσης και της έντονης αστικοποίησης που βασίστηκε στη φούσκα του real-estate και των τραπεζικών δανείων. Σήμερα που η φούσκα αυτή σκάει εκκωφαντικά, αφήνοντας πίσω χιλιάδες άδεια σπίτια και αντίστοιχα χιλιάδες οικογένειες άστεγες, ένα νέο κίνημα καταλήψεων στέγης έχει γεννηθεί στην Ισπανία. Ένα κίνημα που όχι μόνο διεκδικεί έμπρακτα, μέσω της κατάληψης και οικειοποίησης των άδειων σπιτιών, το δικαίωμα της στέγης για όλους, αλλά ταυτόχρονα στέκεται δυναμικά αλληλέγγυο δίπλα σε όσους πλήττονται από τις εξώσεις που διατάζονται από τις τράπεζες και εκτελούνται από τα εκτελεστικά τους όργανα, τους μπάτσους και τους δικαστές. Τελευταίο παράδειγμα της ακραίας ταξικής πολιτικής του ισπανικού κράτους, είναι η έξωση από το σπίτι του ενός ασθενή με αναπηρία και η βίαιη αστυνομική επίθεση εναντίον των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων, η οποία απαντήθηκε δυναμικά.
 

Στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβανόμαστε την επίθεση στο Κοινωνικό Κέντρο “La Casika” όχι μόνο σαν ένα ακόμα παράδειγμα αυταρχισμού και καταστολής, αλλά και σαν μήνυμα τρομοκράτησης στο διογκούμενο κίνημα των καταλήψεων.


Από το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους της “La Casika”.


Διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37

 

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο "La Casika"

http://apoyalacasika.wordpress.com/

 


 

 

1