Φωτοοδοιπορικό Αχελώου 2011

0
366

 

Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Μεσοχώρα Τρικάλων, από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου, η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου αλλά και συνολικότερα ενάντια στην λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος από το κράτος και το κεφάλαιο. Την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα καλούσαν οι συλλογικότητες: Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Αγρίνιο, αναρχική ομάδα Δυσήνιος Ίππος (Πάτρα), κατάληψη “κελί της ελευθερίας” (Ηγουμενίτσα), Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία (Αθήνα) και  σύντροφοι/ισσες από την Άρτα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, και την Καρδίτσα.

Στην κατασκήνωση που στήθηκε στις όχθες του Αχελώου στην όμορφη περιοχή Καζάνια καθώς και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, περιλαμβάνοντας προβολή βίντεο για τον Αχελώο – παρέμβαση στο χωριό της Μεσοχώρας, συγκέντρωση στο φράγμα, συνελεύσεις, και περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή, συμμετείχαν αρκετοί άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας, κρατώντας ανοιχτό το δρόμο του αγώνα για την προάσπιση του ποταμού και των τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται στο στόχαστρο της κρατικής – καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Από την Δευτέρα 8 Αυγούστου ξεκίνησε η εγκατάσταση στις όχθες του Αχελώου και η οργάνωση της κατασκήνωσης στην περιοχή Καζάνια, σε ένα πολύ όμορφο και φιλόξενο μέρος το οποίο όμως υφίσταται τη λεηλασία από τοπικούς μικροεργολάβους που πραγματοποιούν αμμοληψίες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου στήθηκε η έκθεση φωτογραφικού υλικού στην είσοδο του χωριού από δράσεις των προηγούμενων χρόνων που πραγματοποιήθηκαν στην Μεσοχώρα και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου αλλά και σε πολλές πόλεις ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του ποταμού, καθώς και τραπεζάκια με έντυπο υλικό στο χωριό και στον χώρο της κατασκήνωσης.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στην πλατεία της Μεσοχώρας από το απόγευμα υπήρχε μικροφωνική και το βράδυ έγινε προβολή βίντεο σχετικά με την λεηλασία της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το ζήτημα του νερού και τις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στα καταστροφικά για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες φράγματα και ειδικότερα για τον αγώνα προάσπισής του Αχελώου ενάντια στη λεηλασία και καταστροφή του.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου νωρίς το πρωί, 40 περίπου σύντροφοι ξεκίνησαν από την κατασκήνωση και με οχήματα έφτασαν στην περιοχή της Μεσούντας Άρτας ώστε να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν ένα κομμάτι του Αχελώου εξαιρετικής ομορφιάς που παραμένει ανέγγιχτο από εκμεταλλευτικές δραστηριότητες. Όπως έγραφε το 1803, ο S.L.S. Bartholdy στις “Tαξιδιωτικές Εντυπώσεις” του: ” H κοίτη στην οποία κυλά τα νερά του μπορεί, στις εποχές των βροχών, να φτάνει σε πλάτος το ένα τέταρτο του γερμανικού μιλίου. Tο χρώμα του είναι ασπριδερό και τα αφρισμένα νερά του μοιάζουν σαν να τους έριξαν μέσα κιμωλία – από εδώ προήλθε και το όνομα που έχει σήμερα: Aσπροπόταμος”. Ενώ ομάδα 30 περίπου συντρόφων κινήθηκε επιπλέον σε μονοπάτι στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού παράλληλα στο ποτάμι φτάνοντας μέχρι την χαράδρα του Φάγγου όπου στις 16 Ιούνη του 1945 εγκλωβίστηκαν από τους διώκτες τους και έπεσαν νεκροί, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ  Άρης Βελουχιώτης και ο σύντροφός του Τζαβέλας.

Μεσουντα 2011
Μεσουντα 2011

 

 

Η χαράδρα του Φάγγου όπου στις 16 Ιούνη του 1945 εγκλωβίστηκαν από τους διώκτες τους και έπεσαν νεκροί, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης και ο σύντροφός του Τζαβέλας.

 

Την ίδια μέρα το βράδυ ή συνέλευση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα πραγματοποίησε μια διαφορετική παρέμβαση στο χωριό της Μεσοχώρας ανακατασκευάζοντας αυτοοργανωμένα ένα κατεστραμμένο κομμάτι του δρόμου που οδηγεί από το χωριό στις όχθες του ποταμού και καθιστούσε πολύ δύσκολη την μετακίνηση για ντόπιους και επισκέπτες. Κι όπως είπε αργότερα ένας σύντροφος: «αυτό το χαρμάνι το χάρηκα περισσότερο από όλα όσα έχω φτιάξει».

 

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε άλλη μια περιήγηση γνωριμίας με την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα από νωρίς το πρωί ομάδα συντρόφων ξεκίνησε από τον χώρο της κατασκήνωσης πεζοπορία, ανεβαίνοντας κατά μήκος του ποταμού μέχρι και 5 χλμ. από την Μεσοχώρα έως το σημείο που έχει φτάσει η αποψίλωση των παρόχθιων δασών, εν όψει της επικείμενης καταστροφής όλης αυτής της περιοχής με την λειτουργία του Υ/Η φράγματος Μεσοχώρας, διαπιστώνοντας από κοντά την έκταση της καταστροφής που έχουν υποστεί τα παραποτάμια δάση. 

Την Κυριακή 14 Αυγούστου το πρωί Ύστερα από προσυγκέντρωση στο χωριό, ένα μεγάλο κομβόι αυτοκινήτων και μηχανών ξεκίνησε με κορναρίσματα για το γιγαντιαίο φράγμα, που απέχει 4 χλμ από τη Μεσοχώρα, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία στη στέψη του και συγκέντρωση περίπου 150 αγωνιστών/αγωνιστριών από διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς και κατοίκων της Μεσοχώρας. Να σημειωθεί ότι κατά τη  διάρκεια της προσυγκέντρωσης πραγματοποιούνταν στην πλατεία του χωριού η ετήσια συνέλευση του συλλόγου κατακλυζομένων  την οποία παρακολούθησαν αρκετοί σύντροφοι, ενώ έγινε εκ μέρους της Αυτόνομης Συνάντησης και παρέμβαση – πρόσκληση στην πορεία στο φράγμα, στην οποία ανταποκρίθηκαν αρκετοί Μεσοχωρίτες. Στο φράγμα υπήρχε πολύ ισχυρή δύναμη της αστυνομίας με διμοιρίες ΜΑΤ και ασφαλίτες. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης υπήρχε μικροφωνική, μοιράζονταν κείμενα σε διερχόμενους οδηγούς στο δρόμο Άρτας-Τρικάλων ενώ γράφτηκαν και φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία – αγώνας για τη γη και την ελευθερία», «Λευτεριά – λευτεριά στου Αχελώου τα νερά», «Ο Αχελώος ήτανε και θα ‘ναι ποταμός – κάτω το κράτος κι ο καπιταλισμός», «Η πράσινη ανάπτυξη δε μας παραμυθιάζει – τη φύση καταστρέφει και τα χωριά ρημάζει», «Μέσα στα κεφάλια σας έχετε μπετά – τι να καταλάβετε από άγρια νερά», κ.α.

Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου μια ομάδα συντρόφων πραγματοποίησε ορεινή πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της περιοχής, φτάνοντας στην κορυφή του, το Αυγό, σε υψόμετρο 2.148 μ., όπου η μαγευτική θέα των βουνοκορφών της Πίνδου σε κερδίζει ύστερα από την 3ωρη ανάβαση στις γυμνές από δέντρα πλαγιές του.