Aρχική σελίδα

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Η κατάληψη από ομάδα φοιτητών και κατοίκων του Βόλου της παλιάς καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου -ενός επί χρόνια εγκατειλημμένου κτιρίου που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του πανεπιστημίου- που εδώ και πέντε μήνες λειτουργεί σαν στέκι όπου πραγματοποιούνται συζητήσεις και εκδηλώσεις αλλά και σαν χώρος στέγασης, αντιμετωπίζει από τα μέσα του Απρίλη την απειλή άμεσης καταστολής.

Σαν χώρος που αμφισβητεί έμπρακτα και ανοιχτά τις κυρίαρχες αξίες της υποταγής και της εξατομίκευσης, αλλά και σαν χώρος μέσα από τον οποίο προκύπτουν συχνά πολιτικές παρεμβάσεις με αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα στην κοινωνία του Βόλου, δεν άργησε να αποτελέσει στόχο των τοπικών αρχών.

Μετά από ανώνυμες καταγγελίες που έγιναν σε βάρος της κατάληψης μέσω τοπικών εφημερίδων και που ανάμεσα σε άλλα μιλούσαν για "διακίνηση ναρκωτικών" και "περιθωριακά άτομα", ακολούθησαν απειλές του πρύτανη για άρση του ασύλου και εκκένωση του κτιρίου καθώς και τελεσίγραφο για άμεση αποχώρηση των καταληψιών. Παράλληλα, επιχειρείται και η απόσπαση της συναίνεσης των φοιτητικών συλλόγων στους οποίους έχει δοθεί διορία έως τις 14 Μάη για απάντηση σχετικά με τη χρήση του κτιρίου Ματσάγγου.

Στη συνέχεια, στις 24 Απρίλη πραγματοποιήθηκε ύστερα από εισαγγελική εντολή τρομοκρατική εισβολή της αστυνομίας στο χώρο με σκοπό δήθεν την έρευνα για ναρκωτικά. Η επιχείρηση, κατά την οποία φυσικά δεν βρέθηκαν ναρκωτικά, κατέληξε σε 20 προσαγωγές.

Να σημειώσουμε πως μέσα σε αυτό το κλίμα χαφιεδισμού και τρομοκράτησης, το πανεπιστήμιο και ο δήμος Βόλου σχεδιάζουν, με σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων, την κατεδάφιση ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο ανήκει το κτίριο Ματσάγγου και την αξιοποίησή του από εργολάβους.

Εμείς, οι σύντροφοι/ισσες από το εδώ και 15 χρόνια κατειλημμένο κτίριο της Λέλας Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη, ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αντίστασης ενάντια στις σύγχρονες συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης που αποτελεί μέρος του ευρύτερου χώρου άρνησης ενάντια στην εξουσία, και που από τα τέλη του περασμένου Ιούλη -με ευθύνη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο ανήκει το κτίριο από κοινού με την Α.Σ.Κ.Τ. και το Ε.Μ.Π.- τελεί υπό την απειλή αστυνομικής εισβολής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην κατάληψη Ματσάγγου στο Βόλο.

Να υπενθυμίσουμε πως αν και τα σχέδια καταστολής της Λ.Καραγιάννη 37 πάγωσαν προς στιγμήν, όταν το περασμένο καλοκαίρι οι προσπάθειες εξαναγκασμού εγκατάλειψης του κτιρίου με την διακοπή της παροχής νερού για ενάμιση μήνα και οι απειλές για επέμβαση της αστυνομίας συνάντησαν την αντίσταση των καταληψιών και πολλών αλληλέγγυων, το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ανοιχτό. Η επερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθ. Γιαννόπουλος στις 21-10-02 με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση για τη μη καταστολή της κατάληψης, όπως και το πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Βήμα της 4ης Μάη του επίσης βουλευτή της Ν.Δ. Ι.Βαρβιτσιώτη που χαρακτηρίζει το κτίριο της Λ.Καραγιάννη ως "φιλέτο" προς εκμετάλλευση, είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς αφανών κατασταλτικών διεργασιών σε βάρος της κατάληψης.

Σε μια συνθήκη επίτασης του ελέγχου και της καταστολής με σκοπό την εμπέδωση των νέων όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης στην κοινωνία, οι αυτοοργανωμένοι χώροι αντίστασης, και ιδιαίτερα οι καταλήψεις, βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο του κράτους και των αφεντικών. Οι χώροι αυτοί, καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, αποτελούν εστίες συνάντησης, ζύμωσης και αμφισβήτησης και είναι ζωτικό μέρος του αγώνα για ελευθερία.

Σε μια πορεία αναζήτησης και δημιουργίας ευκαιριών για την εξάπλωση αυτού του αγώνα, κάθε απόπειρα καταστολής των αυτοοργανωμένων κοινωνικοπολιτικών χώρων αντίστασης δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αντιμέτωπους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ

9/5/03
σύντροφοι και συντρόφισσες από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37