προηγούμενη σελίδα

 Κείμενο σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στο χώρο της ΑΣΟΕΕ


Μπαζώστε τα ντουβάρια, κυνηγήστε τον αέρα
Οι σχέσεις μας και η αντιπληροφόρηση δυναμώνουν μέρα με τη μέρα
 

«Η αστυνομία χτες έκανε το καθήκον της. Απέδωσε στην κοινωνία και τους φοιτητές το δημόσιο οικονομικό πανεπιστήμιο. Είναι γνωστό ότι η ΑΣΟΕΕ τα τελευταία χρόνια από άσυλο ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο παραεμπορίου και ανομίας»

-Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Νίκος Δένδιας

Για ποιες εστίες ανομίας μιλάνε; Αντιλαμβανόμενοι καλύτερα απ’ όλους πως η μοναδική εστία ανομίας είναι το ίδιο το κράτος, οι δηλώσεις του Δένδια είναι τουλάχιστον αυτοαναφορικές. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το κράτος εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στον κοινωνικό ιστό της χωράς και σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής. Ουσιαστικά εξανεμίζεται το οποιοδήποτε φαντασιακό ενός κράτους πρόνοιας που είχε ριζώσει στην νοοτροπία των θιασωτών της ευημερίας και δηλώνει πως τους όρους του παλιού κοινωνικού συμβολαίου (ή αλλιώς μεταπολίτευση) τους έχουν διαδεχτεί νέοι: η εστία ανομίας που ονομάζεται κράτος καταστολής. Στις 28-12, η έφοδος των μπάτσων στον πανεπιστημιακό χώρο της ΑΣΟΕΕ με αφορμή την πάταξη του παραεμπορίου, αποτέλεσε το τελευταίο θεαματικό επεισόδιο αυτού του μοντέλου διαχείρισης.

Η τελευταία αυτή κατασταλτική κίνηση, εν μέσω εορτών και ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, μπορεί να ειδωθεί σε συνάρτηση με την νωρίτερη εισβολή στη Villa Amalias στις  20-12. Και οι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από μία ιδιαιτερότητα. Όσον αφορά τη Villa αυτό έχει να κάνει με τη μαχητική της στάση απέναντι στο ρατσιστικό σχέδιο του κράτους στον Αγ. Παντελεήμονα σε μια περίοδο έντονου εκφασισμού της κοινωνίας. Από την άλλη, η χωροταξία της ΑΣΟΕΕ σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση μεταναστών μικροπωλητών και αλληλέγγυων φοιτητών (που εδώ και 2 χρόνια εκφράζεται και μέσα από την συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων immigrants asoee), αποτέλεσαν ένα ακόμα ανάχωμα στον ευρύτερο σχεδιασμό για την στρατιωτικοποίηση και εξυγίανση του κέντρου της Αθήνας, κομμάτι του οποίου είναι και το σχέδιο Ξένιος Δίας που εξελίσσεται καθημερινά.

 Η περίοδος των Χριστουγέννων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της επιχείρησης στην ΑΣΟΕΕ. Εκμεταλλεύτηκαν μια άδεια σχολή (βασική προϋπόθεση για την ομαλή εκπλήρωση της επιχείρησης), κυνήγησαν και συνέλαβαν 17 μικροπωλητές και άρχισαν να κάνουν φύλλο και φτερό τους χώρους των παραταξιακών στο υπόγειο της σχολής. Εξ’ αρχής έδωσαν έμφαση στους δύο χώρους του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού ΑΣΟΕΕ, δείχνοντας έτσι ότι η «πάταξη του παραεμπορίου» περνάει μέσα από την πάταξη των στοιχείων που θεωρούνται ενοχλητικά για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Έψαχναν επί ώρες κάθε όροφο και αίθουσα της σχολής για ευρήματα που θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη μιας εγκληματικής οργάνωσης και τους προέκυψαν έντυπο και ψηφιακό αρχειακό υλικό και ένας οργανωμένος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος και κατασχέθηκε. Όπως και στην περίπτωση της Villa Amalias με την εύρεση της τυπογραφικής κολεκτίβας Rotta, έτσι και στην ΑΣΟΕΕ, στην προσπάθειά τους να τα ποινικοποιήσουν, τα τοποθέτησαν δίπλα σε ασήμαντα ευρήματα «ένδειξης ανομίας». Όμως είναι προφανής η αμηχανία όποιου προσπαθεί να δει και να παρουσιάσει τις υποδομές του κινήματος ως κέντρα βίας και ανεξέλεγκτων συμπεριφορών. Κι αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία τους αποτελούν διεξόδους για την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε μια εποχή που είναι αδιανόητο να δουλεύεις για ένα σκοπό χωρίς να περιμένεις άμεσα υλικά ανταλλάγματα απ’ αυτό. Η δημιουργία στην καθημερινότητά μας ανταγωνιστικών δομών απέναντι στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του ολοκληρωτισμού αποτελούν μια πραγματικότητα που δεν αντιστρέφεται εύκολα.

Σίγουρα πάντως το εγχείρημα του 98fm – Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης κρύβει μια επικινδυνότητα και αυτό γίνεται αντιληπτό από τα λεγόμενα μπάτσων και δημοσιογράφων. Γιατί η συνεχής προσπάθεια του 98fm στην αντιπληροφόρηση για τους σκοπούς του ανταγωνιστικού κινήματος, είναι ένα από τα όπλα μας ενάντια στην αντικειμενικότητα των media και όχι μόνο.

Προσπαθούν λοιπόν να χτυπήσουν τους χώρους που στεγάζουν τις συντροφικές σχέσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να χτυπήσουν τις ίδιες τις σχέσεις. Ο πρύτανης Κων/νος Γάτσιος και τα τσιράκια του, οραματίζονται ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα επικρατεί ο στείρος ακαδημαϊσμός και ο κύκλος συμφερόντων – χρημάτων που ορίζουν καθηγητές, παραταξιακά μαγαζάκια και ερευνητικά προγράμματα θα λειτουργεί απρόσκοπτα. Δεν πρόκειται να τους περάσει εύκολα γιατί θα υπερασπιστούμε τους χώρους και τις δομές  μας με κάθε κόστος. Ας γίνουν όλες οι σχολές «άσυλα» για τους μετανάστες και άβατα για τους μπάτσους, οι πανεπιστημιακές αίθουσες κατειλημμένοι χώροι και πειρατικά ραδιόφωνα.

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ

31/12/2012