αρχική σελίδα

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ
To πρωί της Παρασκευής 4/5/2012, συνεργείο της ΕΣΗΕΑ (4-5 άτομα) παραβίασαν με τροχό το χώρο πολύμορφης δράσης αναρχικών στην οδό Ζαΐμη 11 στα Εξάρχεια. Τα συγκεκριμένα άτομα λειτούργησαν οργανωμένα έχοντας υπόψιν τους προφανώς δύο παράγοντες: Πρώτον, στο επόμενο τετράγωνο στεγάζεται το υπουργείο πολιτισμού και βρίσκεται μόνιμα διμοιρία των ΜΑΤ. Δεύτερον, την ίδια μέρα από το πρωί ομάδες ΔΕΛΤΑ έκαναν βόλτες από το πρωί στην περιοχή των Εξαρχείων. Αυτά τα δυο στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι για την παραβίαση του κτηρίου υπήρχε «κάλυψη».


Η συγκεκριμένη ενέργεια προφανώς έχει γίνει εν γνώσει του προεδρίου της ΕΣΗΕΑ στο οποίο προεδρεύει ο γνωστός δημοσιογράφος και συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τρίμης.


Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικευμένης επίθεσης του καθεστώτος σε στέκια, καταλήψεις και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και βρίσκεται σε πλήρη ακολουθία με τις επερωτήσεις του φασίστα βουλευτή Αδ. Γεωργιάδη, τις κινήσεις ενάντια σε καταλήψεις της συναδέλφισσάς του Άννας Διαμαντοπούλου και ακολουθεί η «προοδευτική» ηγεσία της ΕΣΗΕΑ.


Το κτήριο ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο.Το 1999 τελέστηκαν εργασίες για αποκατάσταση της προσόψεως του κτηρίου με χρηματοδότηση από το υπουργείο πολιτισμού ενώ ο εσωτερικός χώρος βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Από τον Μάιο του 2008 το κτήριο λειτουργεί ως χώρος πολύμορφης δράσης αναρχικών. Ο χώρος κατέστει λειτουργικός έπειτα από εκτεταμένες εργασίες που έγιναν στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου από συντρόφους,-ισσες και αλληλέγγυους,-ες.

Έκτοτε έχει συνεχή δράση με σκοπό την κοινωνική απεύθυνση. Στεγάζει εγχειρήματα των ανοιχτών συνελεύσεων αναρχικών στις γειτονιές όπως και άλλες κοινωνικές δράσεις. Κάθε εβδομάδα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων όπως συζητήσεις, προβολές ταινιών κ.α. Λειτουργούν επίσης βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, ταινιοθήκη, αίθουσα Η/Υ και ένα μεγάλο αρχείο αφισών που αφορούν κοινωνικούς αγώνες.


Επομένως, η λειτουργία του χώρου δεν έχει καμία σχέση με τις συκοφαντίες των ΜΜΕ και αυτό το έχουν διαπιστώσει τόσο τα άτομα που μετείχαν και μετέχουν στις δράσεις όσο και όσοι έχουν επισκεφθεί το χώρο.


Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κορώνες για αξιοποίηση-«ξεπούλημα» των χώρων εμείς έχουμε να αντιτάξουμε τα ανοιχτά αυτοοργανωμένα εγχειρήματα που λειτουργούν αντιιεραρχικά με σκοπό την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.
 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΤο κείμενο προέκυψε ύστερα από συζήτηση μετά την προβολή ταινίας στο χώρο πολύμορφης δράσης αναρχικών.
 

 

1