αρχική σελίδα

KATAΛAMBANOYΜΕ ΣΗΜΕΡΑ (9/9) ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη στέγης ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37 και στην κατάληψη των ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ στα Ιλίσια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσουν αμέσως οποιεσδήποτε διαδικασίες κινούνται ή έχουν κινηθεί για την εκκένωση των δύο καταλήψεων και να επανασυνδεθεί άμεσα το νερό στο κατειλημμένο κτίριο της Λέλας Καραγιάννη 37.

Σας δηλώνουμε ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης είμαστε στο πλευρό των καταλήψεων και θα μας βρείτε απέναντί σας σε όποια κίνησή σας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Σε μια αλληλουχία ενεργειών εκτός από την Πρυτανεία του Πάντειου η Πρωτοβουλία Φοιτητών έκανε κατάληψη και στην Πρυτανεία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στις 10/9, στη Διοίκηση των ΤΕΙ Αθήνας στις 12/9 και στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Αθηνών στις 13/9
...για τις καταλήψεις στις Πρυτανείες σχολών

ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΑΖΟΥΝ, Η ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙ

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι έχει ενταθεί η προσπάθεια κοινωνικού ελέγχου. Το κράτος θωρακίζεται νομικά (βλέπε τρομονόμο) ενώ με την συνδρομή των ΜΜΕ προσπαθείται να αποκτηθεί η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση. Φόντο στο όλο σκηνικό προβάλει η περιβόητη "ασφάλεια" των πολιτών και φυσικά η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων -η νέα μεγάλη ιδέα του έθνους. Άλλωστε με αφορμή την ομαλή διεξαγωγή τους η Αθήνα έχει γεμίσει ένοπλους φρουρούς της "τάξης" και κάμερες που παρακολουθούν την κάθε κίνηση ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή προχωρά γοργά όπως και η εκατόμβη νεκρών στα ολυμπιακά έργα (180 εργάτες νεκροί μέχρι σήμερα).

Μέσα σε αυτό το πανηγύρι ευρώ και κονδυλίων (βλ. ολυμπιακοί αγώνες) τα πανεπιστήμια -αυτοί οι "ναοί της γνώσης"- δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφορα. Έτσι το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν ήδη παραχωρήσει τις εστίες τους στου Ζωγράφου και Άνω Ιλίσια για να ανακατασκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες δημοσιογράφων. Οι φοιτητές που διέμεναν σε αυτές διώχτηκαν με ένα επίδομα της πλάκας. Παρόλαυτά ορισμένοι αρνήθηκαν την απομάκρυνσή τους και ως πράξη αντίστασης κατέλαβαν τις εστίες από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Επίσης καταληψίες φοιτητές βρήκαν σε γραφείο των εστιιών έγγραφο, που αναγκάζονταν να υπογράφουν οι αλλοδαποί φοιτητές που διώχνονταν από τις εστίες, σύμφωνα με το οποίο κάθε συμμέτοχή τους σε κινήσεις ενάντια στην εκκένωση των εστιών ή ενάντια στην Ολυμπιάδα θα θεωρούνταν ότι στρέφονταν ενάντια στο εθνικό συμφέρον της χώρας που τους φιλοξενεί και άρα θα είχαν κυρώσεις (η δήλωση κοινωνικών φρονημάτων πότε είπαμε καταργήθηκε;)

Επιπλέον στα τέλη του Ιουλίου -και με την (αντι)τρομοκρατική υστερία σε πλήρη άνθιση - η πρυτανεία του Πανεπιστήμιουπροβαίνει σε μια σειρά "περίεργων" κινήσεων με σκοπό την απομάκρυνση των καταληψιών του κτιρίου της οδού Λέλας Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη. Το εν λόγω κτίριο αποτελεί κληροδότημα στο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Σχολή Καλων Τεχνών με όρο στη διαθήκη να χρησιμοποιηθεί ως εστία απόρων φοιτητών.

Από το 1960 ως το 1988 το κτίριο παραμένει αναξιποίητο, όταν τον Απρίλη του 1988 μια ομάδα ανθρώπων (φοιτητών , αστέγων κλπ) το καταλαμβάνει. Έκτοτε η κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37 είναι ένας ζωντανός πολιτικός χώρος που εκτός από τη στέγαση ανθρώπων, η συλλογικότητα που τον λειτουργεί πραγματοποιεί συζητήσεις, προβολές κλπ. Στα 14 και πλέον χρόνια λειτουργίας της κατάληψης έχει ξαναγίνει στόχος τόσο του Πανεπιστήμιου Αθηνών (με μια αποτυχημένη απόπειρα εκκένωσης) όσο και μπάτσων και φασιστών.

Να ξαναγυρίσουμε όμως στον Ιούλιο που πέρασε οπότε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς προειδοποίηση αφαιρεί από το κτίριο το ρολόι του νερού, κόβοντας την παροχή. Ύστερα από 42 χρόνια το Πανεπιστήμιο θυμήθηκε ότι έχει ως κληροδότημα αυτό το κτίριο και αποφάσισαν λέει να το αξιοποιήσουν τη στιγμή που εκκενώνουν τις εστίες που ήδη διαθέτουν (!) Θέλουν λοιπόν ΝΑ εκκενωθεί το κτίριο από τους καταληψίες να μπουν μέσα μηχανικοί και συνεργεία, Να κάνουν μια μελέτη αξιοποίησης και το μαγικό φινάλε: ΝΑ πάρουν την επιχορήγηση από το κράτος... Τελικά πολύ επικερδής επιχείρηση το πρυτανιλίκι: παχυλοί μισθοί, κονδύλια, επιχορηγήσεις, κτίρια, ολυμπιάδες...

Οι καταληψίες της Λέλας Καραγιάννη 37 μαζί με άλλους ανθρώπους έχουν προβεί και συνεχίζουν να προβαίνουν σε μια σειρά κινητοποιήσεων με συζητήσεις, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις στην πρυτανεία του πανεπιστήμιου κλπ. Αφήνονταςνα διαφανεί ότι τα "αναπτυξιακά" κρατικά σχέδια δεν θα περάσουν ανεμπόδιστα. Ενάντια στην (αντι)τρομοκρατική υστερία και την λαίλαπα των ολυμπιακών αγώνων, η αλληλεγγύη και η αντίσταση θα αποτελέσουν το όπλο μας ενάντια στους δυνάστες των ζωών μας, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 37

Πρωτοβουλία Φοιτητών

 

1