αρχική σελίδα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΑΥΛΗ ΚΟΥΒΕΛΟΥ

 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 15/09/2011 η κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου στο Μαρούσι, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ως ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος, στέγη αντιεξουσιαστικών ιδεών, και ορμητήριο πολιτικών και κοινωνικών δράσεων στην περιοχή και ευρύτερα, δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από παρακρατική συμμορία φασιστοειδών με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη και να καούν 4 δωμάτια του κτηρίου.

Είναι μια επίθεση που ευθυγραμμίζεται με τις κατασταλτικές στοχεύσεις του κράτους σε μια περίοδο άγριας επίθεσης ενάντια στην κοινωνία, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι εστίες κοινωνικής αντίστασης και να αναχαιτιστεί η διογκούμενη κοινωνική οργή μέσα από την τρομοκράτηση των αγωνιστών και την καταστροφή των σταθερών δομών αγώνα όπως είναι οι αντιεξουσιαστικές καταλήψεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα άλλωστε η κρατική και παρακρατική βία απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες αυξήθηκε, χτυπώντας δολοφονικά διαδηλώσεις, απεργίες και δράσεις στις γειτονιές, με αποκορύφωμα τον βαρύτατο τραυματισμό στο κεφάλι του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά, από τα ΜΑΤ στην απεργιακή πορεία στις 11 Μάη, τους εκατοντάδες τραυματίες της 48ωρης απεργίας στις 28 - 29 Ιούνη και τον βαρύτατο τραυματισμό με μαχαίρι ενός συντρόφου αντιφασίστα, από ναζιστές της Χρυσής Αυγής στις 26 Αυγούστου στο Περιστέρι.

Όσον αφορά ειδικότερα τους αυτοοργανωμένους αντιεξουσιαστικούς χώρους, τα στέκια και τις καταλήψεις, που αποτελούν ορατά σημεία αναφοράς του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο του κράτους και των παρακρατικών λακέδων του, το τελευταίο μόνο διάστημα εκδηλώθηκαν μια σειρά επιθέσεων. Συγκεκριμένα: στις 21 Σεπτέμβρη η αστυνομία διέρρηξε την κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα και εισέβαλε σε αυτήν αφαιρώντας μέρος της υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ τον Απρίλη είχε προηγηθεί εμπρηστική επίθεση από παρακρατικούς που προκάλεσε φθορές στο κτήριο. Στις 9 Σεπτέμβρη περισσότεροι από 100 μπάτσοι με μηχανές και ασφαλίτες περικύκλωσαν και απέκλεισαν την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη σε μια επιχείρηση εκφοβισμού εν όψει της διαδήλωσης για τη Δ.Ε.Θ., διέταξαν μάταια την έξοδο των καταληψιών από το κτήριο ενώ προσήγαγαν αλληλέγγυους συντρόφους από τα γύρω στενά. Στις 24 Αυγούστου συνεργεία του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την κατάληψη Container στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου στεγάζονταν συλλογικότητες της περιοχής παίρνοντας επιπλέον και όλα τα πράγματα που βρίσκονταν μέσα.

Είχαν προηγηθεί επίσης, στις 29 Ιούλη η περικύκλωση της κατάληψης Πατησίων & Σκαραμαγκά από τις κατασταλτικές δυνάμεις και η εισβολή στο κτήριο για «έρευνα», η αφαίρεση από τον χώρο υπολογιστών και σημαιών και η σύλληψη ενός συντρόφου. Η διαδικασία μίσθωσης του κατειλημμένου κτηρίου της Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Ιούλη, που μετά τις παρεμβάσεις καταληψιών και αλληλέγγυων έχει μπλοκάρει προσωρινά. Η απόπειρα διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού στην κατάληψη Λ. Καραγιάννη 37 στις 7 Ιούλη, η οποία αποτράπηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των καταληψιών. Η αστυνομική εισβολή επίσης για «έρευνα» στην κατάληψη Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιούνη. Οι συνεχείς επιθέσεις στις αρχές Μάη, παρακρατικών φασιστοειδών από την περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα μαζί με αστυνομικές δυνάμεις, στις καταλήψεις Villa Amalias και Σκαραμαγκά. Η δολοφονική - εμπρηστική επίθεση από φασιστοειδή, στην κατάληψη Παπουτσάδικο στο Χαϊδάρι κατά την διάρκεια της συνέλευσης της που πραγματοποιούνταν στο προαύλιο του κτηρίου, στις 3 Απρίλη, χωρίς ευτυχώς κανέναν τραυματισμό. Η εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο Κρήτης και η σύλληψη τεσσάρων συνολικά συντρόφων στην κατάληψη και σε συγκρούσεις που ακολούθησαν με τις δυνάμεις καταστολής, στις 16 Φλεβάρη. Η εκκένωση της κατάληψης Μαραγκοπούλειο στην Πάτρα, στα τέλη Δεκέμβρη του 2010, η οποία ανακαταλήφθηκε.  

Από τη μεριά μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους επιθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα καθώς ο πόλεμος που έχουν κηρύξει τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά σε όλη την κοινωνία, τείνει ολοένα να γίνεται ολοκληρωτικός επιχειρώντας να αφανίσει κάθε έκφραση κοινωνικής αντίστασης. Γνωρίζουμε όμως επίσης, ότι οι ρωγμές που ανοίγουν οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες σήμερα, στα θεμέλια του πολιτικοοικονομικού συστήματος, μέσα σε συνθήκες συνολικής κρίσης του, προοιωνίζουν τα αυριανά βάραθρα μεταξύ του κόσμου της εξουσίας από τη μια και του κόσμου της ελευθερίας από την άλλη, από όπου είναι δυνατό να αναδυθεί η κοινωνική δυναμική και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την κοινωνική επανάσταση, τον ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό και την κοινωνική απελευθέρωση. Παραμένουμε ακλόνητοι απέναντι στις κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις και κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης, και σταθεροί στις θέσεις μας: οι συλλογικοί και αυτοοργανωμένοι αγώνες ενάντια στην κρατική - καπιταλιστική βαρβαρότητα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την περιβαλλοντική καταστροφή είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική όλων εμάς των «από κάτω» για τη διεκδίκηση της ζωής μας. Οι αυτοοργανωμένοι, αντιεξουσιαστικοί κοινωνικοπολιτικοί χώροι αγώνα είναι απαραίτητες και αναπόσπαστες δομές των κοινωνικών αντιστάσεων, αναχώματα στην κρατική - καπιταλιστική επέλαση και  ζωντανά κύτταρα του αυριανού κόσμου της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

 

 

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΘΑ ΣΑΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ  

 

23 Σεπτέμβρη 2011
Σύντροφοι και συντρόφισσες από το κατειλημμένο έδαφος της Λ. Καραγιάννη 37

 

 

 

1