αρχική σελίδα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ !

Το πρωί της 23ης Απρίλη, σε μια μεγάλη κατασταλτική επιχείρηση, πρωτοφανή για τα δεδομένα της Λάρισας, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατάληψη του ΙΚΑ και εκκένωσαν βίαια το κτίριο, συλλαμβάνοντας εφτά καταληψίες. Αρχικά, οι συλληφθέντες, κάποιοι από αυτούς χτυπημένοι από τα ΜΑΤ, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για “διατάραξη κοινής ειρήνης” - “παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας”, με βάση μήνυση που είχε κατατεθεί από την διευθύντρια του ΙΚΑ. Νωρίς το απόγευμα, και ενώ έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώνονταν αλληλέγγυοι, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η μήνυση εναντίον τους αποσύρθηκε. Παρόλα αυτά, τους δηλώθηκε από την εισαγγελέα ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή, θέτοντας έτσι τους καταληψίες σε μια κατάσταση ομηρίας. Στο μεταξύ, αμέσως μετά την εκκένωση, άρχισε η κατεδάφιση του κτιρίου από μπουλντόζες, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες σημαντικό κομμάτι της κατάληψης να έχει ήδη καταστραφεί.

Το εγκαταλελειμμένο επί 5 χρόνια κτίριο του ΙΚΑ είχε καταληφθεί στις 8 Μάρτη του 2008 από αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, αυτόνομους και ανένταχτους. Στην προκήρυξή τους, οι σύντροφοι/ισσες του ΙΚΑ - Ιού Κοινωνικής Απελευθέρωσης έγραφαν: “Θέλουμε η κατάληψη αυτή να αποτελέσει έναν ανοιχτό και ελεύθερο κοινωνικό χώρο, έναν πόλο δημιουργίας και αντιπληροφόρησης, μια εν δυνάμει ανατρεπτική επιλογή στα πλαίσια της κοινωνικής απελευθέρωσης”.

Από την εποχή που είχε εγκαταλειφθεί το κτίριο, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στην πόλη της Λάρισας στεγάζονται σε δύο μισθωμένα κτίρια, όπου συνιδιοκτήτης είναι τοπικός βουλευτής. Λίγο καιρό μετά την κατάληψη, ανακοινώθηκε σε τοπική εφημερίδα διαγωνισμός για να βρεθεί εργολάβος που θα αναλάμβανε άμεσα την κατεδάφιση. Οι καταληψίες είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ότι η κατεδάφιση του κτιρίου θα εξυπηρετήσει την κερδοσκοπική εκμετάλλευση ενός οικοπέδου υψηλής αξίας στο κέντρο της πόλης. Και μπροστά στην απειλή της κατεδάφισης, έγραφαν: “… Το κτίριο έχει αποκτήσει ζωή ξανά. Έχει καθαριστεί, λειτουργεί παιδική χαριστική βιβλιοθήκη, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, φιλοξενεί εκδηλώσεις και βγάζει έναν ανατρεπτικό πολιτικό λόγο ενάντια στην αλλοτριωμένη καθημερινότητα. Εκφράζει τις αξίες της αμεσοδημοκρατίας, της συνδιαμόρφωσης, της ισότητας και της αλληλεγγύης μέσα σ’ ένα πλαίσιο αντιιεραρχικό και αντιεμπορευματικό (…) Όλα αυτά θέλουν να γκρεμίσουν κι όχι ένα απλό κτίριο! Δεν πρόκειται να αφήσουμε την κατάληψή μας να γίνει οικόπεδο προς πλειστηριασμό για κανέναν μεγαλοεπιχειρηματία. Θα μας βρουν απέναντί τους. ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΑΝΑΨΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΤΗ ΣΒΗΝΕΙ!”

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ένταση της κρατικής καταστολής απέναντι στις ριζοσπαστικές κοινωνικές αντιστάσεις και την καπιταλιστική επίθεση για τη λεηλασία και την εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου, οι καταλήψεις βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και των παρακρατικών λακέδων τους. (Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκκενωθεί οι καταλήψεις Santa Βarbara και Μυλλέρου&Γερμανικού -οι οποίες κατεδαφίστηκαν- και η κατάληψη Θεοτοκοπούλου στην Αθήνα, έχουν σημειωθεί δολοφονικές και εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον των καταλήψεων Λ. Καραγιάννη 37, Villa Amalias και Πραποπούλου, όπως και εναντίον αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και στεκιών γειτονιάς –Θερσίτης, Πρωκάτ, Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου- ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον αρκετών ακόμα καταλήψεων).

Η καταστολή της κατάληψης του ΙΚΑ έρχεται να προστεθεί σε αυτές τις επιθέσεις που δέχονται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα οι κατειλημμένοι/αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι για αυτό που αντιπροσωπεύουν ως ορατά σημεία αναφοράς του ευρύτερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, αλλά και ως -ολοένα αυξανόμενα σε αριθμό και δυναμική- εγχειρήματα που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προωθούν σε καθημερινή βάση τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη κόντρα στην εξατομίκευση, την αυτοοργάνωση κόντρα στη διαμεσολάβηση, και την αντίσταση κόντρα στην παραίτηση και την υποταγή.

Από την κατάληψη της Λ. Καραγιάννη 37, ένα χώρο που συμπληρώνοντας 20 χρόνια ζωής βρίσκεται σε οριακό σημείο αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατασταλτικές μεθοδεύσεις, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της κατάληψης του ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας πως καμία εκκένωση, καμία προσπάθεια τρομοκράτησης, καμία επιχείρηση κατεδάφισης δεν μπορεί πραγματικά να γκρεμίσει τη θέλησή μας να ανατρέψουμε τον γερασμένο κόσμο της εξουσίας.

Απέναντι σε κάθε χτύπημα στους χώρους ελευθερίας να αναζωπυρώσουμε τον αγώνα από όπου θα ξεπηδήσουν νέα εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, αντίστασης και αλληλεγγύης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΙΚΑ: Πέμπτη 24/4, 17.00 κτίριο Ιατρικής, Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα

Αθήνα, 23/4/08

Σύντροφοι/ισσες από την Kατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37