αρχική σελίδα

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ CAN VIES
ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

 

 


Στις 26 Μάη 2014 εκκενώθηκε το επί 17 χρόνια κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο Can Vies στην περιοχή Sants στη Βαρκελώνη. Η τεράστια αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί και κράτησε 9 ώρες, μέχρι την τελική στιγμή της αστυνομικής εισβολής στο κτίριο. Κι αυτό γιατί οι καταληψίες ήταν προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να καθυστερήσουν την επέμβαση για όσο περισσότερο μπορούσαν, αφού ήδη γνώριζαν την πρόθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας -Σιδηροδρόμων και Μετρό της Βαρκελώνης-, η οποία σε συνδυασμό με την τοπική δημοτική αρχή είχε κινήσει διαδικασίες για εκκένωση του χώρου, μετά την άρνηση των καταληψιών απέναντι στις προτάσεις συμβιβασμού. Αν και είχαν γίνει στο παρελθόν άλλες θεσμικές προσπάθειες για να εκκενωθεί το κτίριο (και έμειναν στον αέρα καθώς μπλοκαρίστηκαν απ’ το κίνημα), αυτή τη φορά δόθηκε τελεσίγραφο για εγκατάλειψη του κτιρίου μέχρι τις 31 Μαΐου. Μετά την εκκένωση, ξεκίνησε η κατεδάφιση ενός τμήματος της κατάληψης, με την αστυνομία να προστατεύει τα μηχανήματα και να απωθεί τους αλληλέγγυους που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το κτίριο.


Όμως το κίνημα επιφύλασσε μια διαφορετική τύχη για την κατάληψη από αυτή που σχεδίαζαν οι θιασώτες της καταστολής. Το μαχητικό πνεύμα των καταληψιών που αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή το συμβιβασμό με την εταιρεία, η αλληλέγγυα στάση της γειτονιάς (στην οποία η κατάληψη είχε βαθιά ριζώματα καθώς ήταν κέντρο αγώνα και ριζοσπαστικοποίησης και έχριζε ευρείας αποδοχής), οι μαζικές και για 5 συνεχείς ημέρες δυναμικές διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας καθώς και η σθεναρή αντίσταση χιλιάδων αλληλέγγυων που παρά τα χημικά, τις εκατοντάδες προσαγωγές και τις δεκάδες συλλήψεις, παρέμειναν στους δρόμους, έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής, ανάγκασαν της ιδιοκτήτρια εταιρεία να ανακοινώσει την παύση κάθε περαιτέρω εργασίας κατεδάφισης και τον διευθυντή της καταλανικής αστυνομίας να παραιτηθεί, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης 28/5! Οι κινητοποιήσεις προάσπισης της Can Vies κορυφώθηκαν το Σάββατο 31 Μάη, όταν εκατοντάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από την κατάληψη και μαζί με τους καταληψίες άρχισαν να την ξαναχτίζουν. Μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίστηκε και μέσα σε λίγη ώρα τα μπάζα από το μισογκρεμισμένο κτίριο βρέθηκαν μπροστά στην είσοδο του δημοτικού Συμβουλίου της συνοικίας! Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία περισσότερων από 10.000 αλληλέγγυων που ξεκίνησαν από διαφορετικές γειτονιές της Βαρκελώνης για να ενωθούν σε μια μεγάλη κεντρική διαδήλωση που κι αυτή, όπως και οι άλλες των προηγούμενων ημερών, κατέληξε σε συγκρούσεις με τις αστυνομία, προσαγωγές και συλλήψεις. Από τους 65 και πλέον συλληφθέντες διαδηλωτές όλων των ημερών, δύο τελικά προφυλακίστηκαν (ο Sergi Casteller από την Ισπανία και ο Ivan από την Ιταλία).

Η αποφασιστικότητα και το πείσμα των καταληψιών, η δυναμική και μαζική εκδήλωση της αλληλεγγύης με κινητοποιήσεις χιλιάδων αγωνιζόμενων σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, όχι μόνο κατάφεραν να ανακόψουν -τουλάχιστον προσωρινά- τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις σε βάρος της συγκεκριμένης κατάληψης, αλλά έστειλαν και ένα ηχηρό μήνυμα στους κυρίαρχους πως οι κατασταλτικοί τους σχεδιασμοί για την συντριβή των πολιτικών και κοινωνικών αντιστάσεων, για την παράδοση ολόκληρων περιοχών στα κερδοσκοπικά λεηλατικά συμφέροντα και την επιβολή του ασφυκτικού κοινωνικού ελέγχου, μπορούν να πέσουν στο κενό, όταν βρουν απέναντί τους τη συλλογική κινηματική αντίσταση και την αλληλεγγύη.
O αγώνας για την προάσπιση της Can Vies, πόσο μάλλον η επιτυχία του να παραμείνει στα χέρια του κινήματος ένας ακόμα αυτοοργανωμένος χώρος, στέλνει κι ένα δυνατό μήνυμα με συμβολική αξία, σε όλους τους αγωνιζόμενους, στην Ευρώπη και παγκόσμια, που σήμερα μέσα σε συνθήκες άγριας κρατικής και καπιταλιστικής επίθεσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοένα και σφοδρότερη καταστολή: πως οι συλλογικοί αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες μπορούν να νικήσουν.


Από ένα χώρο που εδώ και 26 χρόνια υπερασπιζόμαστε σθεναρά από τις κατασταλτικές κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις με τη στήριξη φίλων και αλληλέγγυων, και περιμένοντας μαχητικά την ανανέωση της επίθεσης του κράτους έπειτα από την αστυνομική εισβολή στον χώρο μας τον Γενάρη του '13, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Can Vies και σε κάθε αυτοοργανωμένο χώρο που βρίσκεται αντιμέτωπος με την καταστολή. Η υπεράσπισή τους είναι υπόθεση όλων όσοι αγωνίζονται από τα κάτω για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια!
 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΩΣ ΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 2 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

 


17/6/14
Διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης
Λέλας Καραγιάννη 37

 

 


 

 

1