Aρχική σελίδα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
(4-5 Aπρίλη 2008)*

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απρίλη, καλούμε σε δύο μέρες διαδηλώσεων, άμεσης δράσης, πληροφόρησης, street party, καταλήψεων...
για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και για μια ανττικαπιταλιστική λαϊκή κουλτούρα.

* [Μετά από συνάντηση προετοιμασίας αυτού του διημέρου -η οποία έγινε στις 24-25 Νοέμβρη '07 στην κατάληψη Les Tanneries στη Ντιζόν- οι ημερομηνίες άλλαξαν και οι δράσεις για τις καταλήψεις και τους αυτόνομους χώρους θα πραγματοποιηθούν στις 11- 12 Απρίλη].

Μέσα από αυτές τις δύο μέρες, θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε οι αυτόνομοι και κατειλημμένοι χώροι να γίνουν περισσότερο ορατοί ως ευρωπαϊκό/παγκόσμιο πολιτικό κίνημα. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις διασυνδέσεις και την αλληλεγγύη ανάμεσα στις καταλήψεις και τους αυτόνομους χώρους. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συνδέουμε τους χώρους μας με καινούριους ανθρώπους και νέους αγώνες, και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία αυτόνομων χώρων σε μέρη όπου αυτή η μορφή δράσης δεν έχει ιστορία. Θέλουμε να χτίσουμε βήμα-βήμα τη δυνατότητά μας να ανταπεξέλθουμε στο κύμα καταστολής που εξαπολύεται εναντίον μας.

Καλούμε σε αποκεντρωμένες αυτόνομες δράσεις όλων των ειδών, ανάλογα με το τι θεωρεί ο καθένας καταλληλότερο όσον αφορά την τοπική του δράση. Παρακάτω θα δείτε το πολιτικό περιεχόμενο που θέλουμε να δώσουμε σε αυτές τις δύο μέρες.

Είμαστε παντού...

Για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καταλήψεις και αυτόνομους χώρους, είτε στις πόλεις είτε σε αγροτικές περιοχές, ώστε να πάρουν τον έλεγχο επάνω στις ζωές τους. Αποτελούν ένα εργαλείο, μια τακτική, μια πρακτική και έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι να πραγματοποιήσουν τους αγώνες τους. Για δεκαετίες, καταληψιακά κινήματα στην Ευρώπη και αλλού πολέμησαν την καπιταλιστική ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε τοπικούς αγώνες ενάντια στην καταστροφή· προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στην κερδοσκοπική και καταναλωτική κουλτούρα· με τη δημιουργία κοινωνικών κέντρων και συμμετοχικών δραστηριοτήτων έξω από την κυρίαρχη οικονομία· Αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για αυτοοργάνωση, χωρίς ιεραρχία. Δημιουργώντας διεθνή δίκτυα ανταλλαγής και αλληλεγγύης. Αυτά τα δίκτυα έχουν επηρεάσει ριζικά τη ζωή πολλών, σπάζοντας τα δεσμά κοινωνικού ελέγχου και προσφέροντας ελεύθερους χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν έξω από την κανονικότητα.

Ανάμεσα σε άλλα πράγματα, αυτά οι χώροι αποτελούν βάσεις για συναντήσεις και σχέδια, για τη δημιουργία και τη διάδοση της ανατρεπτικής κουλτούρας, για την αντιεμπορευματική ανταλλαγή αγαθών, μέσων και γνώσης, για τον πειραματισμό επάνω σε νέους τρόπους ζωής, για συλλογικές συζητήσεις, για εργασίες ανακύκλωσης και κατασκευές, για αγροτικές δραστηριότητες, για την παραγωγή ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Είτε μιλάμε για καταλήψεις που βρίσκονται μέσα σε πόλεις ή για αγορασμένη γη, για χώρους που παραχωρούνται μετά από διαπραγματεύσεις ή για επανοικειοποιημένη αγροτική γη, για ανακαινισμένα εργοστάσια ή για κτίρια που χτίζονται αυτό-οργανωμένα, αυτοί οι χώροι είναι καταφύγια για τους εξεγερμένους τους εκτός νόμου, για φτωχούς και άστεγους ανθρώπους, για ριζοσπάστες ακτιβιστές, για “παράνομους” μετανάστες. Τα κοινωνικά κέντρα είναι για μας κομβικής σημασίας, ως κομμάτι ενός κινήματος για την κοινωνική αλλαγή.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις προωθούν κατασταλτικά σχέδια

Επιτίθενται σε πολύχρονους αυτόνομους χώρους, όπως το Ungdomshuset στην Κοπεγχάγη, το Koepi και την Rigaer Strasse στο Βερολίνο, το EKH στη Βιέννη και το Les Tanneries στην Ντιζόν, σε κατειλημμένα κοινωνικά κέντρα στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, στην Υφανέτ στη Θεσσαλονίκη κ.α. Στη Γαλλία οι καταλήψεις έχουν γίνει στόχος προτεραιότητας για την αστυνομία μετά το κίνημα ενάντια στο CPE και το κύμα δράσεων και ταραχών που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των προεδρικών εκλογών. Στη Γερμανία πολλοί χώροι ερευνήθηκαν και δέχτηκαν επίθεση ενόψει της συνόδου του G8. Στη Γενεύη και τη Βαρκελώνη -δυο από τα μεγαλύτερα καταληψιακά “φρούρια”- οι αρχές έχουν αποφασίσει να επιχειρήσουν να βάλουν ένα τέλος στο κίνημα. Ενώ η κατάληψη άδειων κτιρίων είναι ακόμα δυνατή σε κάποιες χώρες, σε κάποιες άλλες έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί έγκλημα. Στην ύπαιθρο, η πρόσβαση στη γη γίνεται δυσκολότερη και τα κοινόβια αντιμετωπίζουν κλιμακούμενα προβλήματα από τη νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια, από τις αναπλάσεις περιοχών στα πλαίσια της αστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ανεξάρτητες κουλτούρες βρίσκονται υπό απειλή.

Λίγους μήνες πριν είδαμε να ξεσπούν μάχες στους δρόμους της Κοπεγχάγης και να σημειώνονται δράσεις παντού στην Ευρώπη, σε μια έκρηξη οργής απέναντι στην εκκένωση του κοινωνικού κέντρου Ungdomshuset. Από τότε, και μαζί με κάποιες άλλες ιστορίες αντίστασης που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, καταφέραμε να ανανεώσουμε το νόημα της διεθνούς αλληλεγγύης.

Κινητοποιούμαστε από τα ίδια πάθη, νιώθουμε την ίδια αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό μέσα από την καταστολή και είμαστε ενωμένοι πέρα από τα σύνορα, στην κοινή μας επιθυμία να χτίσουμε έναν κόσμο ισότητας και αυτοκαθορισμού. Σαν άτακτα και ακυβέρνητα νησιά ανεξέλεγκτης ελευθερίας, θέλουμε να συνεχίσουμε να δρούμε αλληλέγγυα και να ενδυναμώνουμε τις διεθνείς επαφές μας, ανεξάρτητα από το πόσα χιλιόμετρα βρίσκονται ανάμεσά μας.

Ζητήματα πίσω από τις δράσεις

Θα θέλαμε επίσης αυτές οι ημέρες δράσης να αποτελέσουν το έδαφος και να εμπνεύσουν συζητήσεις, να αναδείξουν διάφορες δυνατότητες και στρατηγικές, να αποτελέσουν μια ευκαιρία για να μοιραστούμε ικανότητες και δυνατότητες. Ορισμένα από τα ζητήματα που θα θέλαμε να προωθήσουμε είναι:

- Τι περιμένουμε από τους αυτόνομους χώρους και πως τους κατανοούμε; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην προώθηση της ριζοσπαστικής κοινωνικής αλλαγής; Πού τοποθετούνται στην κλίμακα ανάμεσα στο “εναλλακτικό” και το “συγκρουσιακό”;

- Να ανταλλάξουμε πληροφορίες για το φάσμα των δραστηριοτήτων που συμβαίνουν στους αυτόνομους κοινωνικούς χώρους, και ιδέες για το πώς μπορούν αυτές οι δραστηριότητες να λειτουργήσουν· να αμφισβητήσουμε την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή γνώσεων, ιδιαίτερα ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο.

- Να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον, να μάθουμε πώς οι άλλοι ζουν συλλογικά, για τις δραστηριότητές τους, για εναλλακτικά οικονομικά συστήματα ανταλλαγής...

- Να μοιραστούμε διάφορους τρόπους οικειοποίησης χώρων σε ολόκληρη την Ευρώπη: παράνομες καταλήψεις, οικοδομικές κατασκευές DIY, κοινότητες σε τροχόσπιτα, συλλογική αγορά χώρων, ελεύθερα συμβόλαια...

- Να μοιραστούμε πρακτικά μέσα και ένα αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα σε:

* διαφορετικούς χρήστες αυτόνομων χώρων (είτε υπαρκτών είτε δυνητικών): κοπερατίβες, άνθρωποι χωρίς χαρτιά, ακτιβιστές, ταξιδιώτες, μετανάστες, μικρό-ενοικιαστές αγροτικής γης, μικρές φάρμες·

* διαφορετικούς τρόπους χρήσης χώρων: δραστηριότητες για την κοινότητα, χώροι συνάντησης ομάδων, χώροι στέγασης.

- Να διαμορφώσουμε κοινές στρατηγικές απέναντι στην κρατική καταστολή και τις επιχειρήσεις εκκένωσης χώρων.

Ποιοι είμαστε,

πως μπορούμε να συνεργαστούμε επάνω σε αυτό το σχέδιο

και να το πραγματοποιήσουμε;

Για την ώρα, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται με διάφορους χώρους στην Ευρώπη, που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε αυτό το κάλεσμα. Θα συναντηθούμε με διάφορες συλλογικότητες τους επόμενους μήνες και θα δούμε πώς οι άνθρωποι βλέπουν αυτή την πρόταση για τις ευρωπαϊκές ημέρες δράσης και με ποιο τρόπο θα ήθελαν να συμμετέχουν. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται πολύ από την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη διεθνή ομάδα εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε αυτό, θα αρχίσουν να συζητάνε την ιδέα σε διάφορους χώρους, δημιουργώντας και διαχέοντας κάποια εργαλεία προπαγάνδας και δικτυακής πληροφόρησης για το τι θα συμβεί κοντά τους εκείνες τις ημέρες. Θα θέλαμε επίσης να οργανώσουμε μια συνάντηση για όλα αυτά μέσα στους ερχόμενους μήνες. Ελάτε σε επαφή!

Συνάντηση Προετοιμασίας

Η επιτυχία αυτού του καλέσματος τώρα εξαρτάται από την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη διεθνή ομάδα εργασίας. Το όλο γεγονός θα πραγματοποιηθεί χωρίς να υπάρχει καμία “κεντρική επιτροπή” και θα αποτελείται από διάφορες αυτόνομες αποκεντρωμένες δράσεις. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συναντηθούμε από κοντά ώστε να ανταλλάξουμε ιδέες και στρατηγικές, να συζητήσουμε τα περιεχόμενα αυτού του καλέσματος, να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινά εργαλεία πληροφόρησης γύρω από αυτό το σχέδιο, πώς να συνδέσουμε και να βοηθήσουμε διάφορες τοπικές πρωτοβουλίες.

Έτσι, καλούμε σε μια διεθνή συνάντηση προετοιμασίας και συντονισμού στις 24 και 25 Νοέμβρη 2007, στον αυτόνομο χώρο “Les Tanneries” που βρίσκεται στην Ντιζόν, στη Γαλλία. Είναι ένα κατειλημμένο –από το 1998- κοινωνικό κέντρο σε ένα μεταβιομηχανικό περιβάλλον. Χάρη στον πολύχρονο αγώνα ενάντια στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο ανήκουν τα κτίρια, η κατάληψη έχει αγγίξει έναν ορισμένο βαθμό σταθερότητας. Στο χώρο της κατάληψης υπάρχει ο χώρος συλλογικής στέγασης, συναυλιάδικο, hacklab, ελεύθερο μαγαζί, στέκι, συλλογικός κήπος, βιβλιοθήκη...

Ελπίζουμε ότι πολλοί από εσάς θα καταφέρετε να έρθετε. (…)

Θα ήταν καλό να διαδώσετε αυτή την πρόσκληση σε καταλήψεις και αυτόνομους χώρους που γνωρίζετε.

Email επικοινωνίας: april2008@squat.net

http://april2008.squat.net

 

 Μετάφραση - απόδοση
από την κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37