αρχική σελίδα

 

Για την υπεράσπιση των πολιτικών διαδικασιών και των αγώνων μας.

Κείμενο για τα γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Πάτρα

 

Δημοσιοποιούμε αυτό το κείμενο για να αποσαφηνίσουμε τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην Πάτρα και την επιλογή που συλλογικά έχουμε πάρει για το δημόσιο αποκλεισμό συγκεκριμένων ατόμων από το σύνολο των διαδικασιών και των διεργασιών του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος της πόλης.


Τοποθετούμαστε δημόσια, αφενός γιατί αναφερόμαστε σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους και κινηματικούς χώρους και αφετέρου επειδή θεωρούμε πως η σημασία τους είναι τέτοια που πρέπει να γνωστοποιηθούν με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση από την πλευρά μας σε ολόκληρο το κίνημα, ώστε να είναι σε θέση κάθε συλλογικότητα και σύντροφος/συντρόφισσα, κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία, να γνωρίζει και να μπορεί να πάρει θέση. Εκτιμούμε, άλλωστε, πως η συσκότιση, η αποσιώπηση και η απόκρυψη όσων συμβαίνουν επιδεινώνει την κατάσταση. Το να μιλούν άλλοι εξ ονόματος τους είναι πρακτική που αποδυναμώνει το κίνημα και ευνοεί την ανάπτυξη παραφιλολογίας. Κι αν μέχρι τώρα δεν τοποθετηθήκαμε δεν είναι γιατί δεν γνωρίζαμε τα όσα συμβαίνουν ή γιατί τα αξιολογούσαμε ως ασήμαντα. Αντίθετα, από καιρό έχουμε εκφράσει την αναγκαιότητα να αποσαφηνιστούν δημόσια συγκεκριμένες καταστάσεις. Διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ συντρόφων δεν βοήθησαν στο να παραχθεί άμεσα ένας λόγος προλαβαίνοντας το ξέσπασμα των γεγονότων, αν και για μας κάτι τέτοιο ήταν επιτακτικό. Για την ολιγωρία μας αυτή αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.


Αρχικά, τονίζουμε πως όσοι συνυπογράφουμε το παρόν κείμενο είμαστε αναρχικοί και αναρχικές, κομμάτι του αναρχικού κινήματος που παλεύει για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και του κράτους και τη δημιουργία της αταξικής κοινωνίας. Συμμετέχουμε και παρεμβαίνουμε στο ευρύτερο κοινωνικό και ταξικό κίνημα. Εντασσόμαστε σε πολιτικές, κοινωνικές και ταξικές συλλογικότητες όπως πολιτικές συνελεύσεις και ομάδες, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, συνελεύσεις γειτονιάς, σωματεία βάσης, αυτόνομα σχήματα σχολών, κινήματα υπεράσπισης του φυσικού κόσμου, ομάδες αυτοοργανωμένης έκφρασης και πολλά άλλα.


Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί στην πόλη της Πάτρας μια αντίληψη που επιχειρεί να αποκτήσει υπόσταση και αναγνωρισιμότητα μέσα από την παρασιτική της παρουσία στον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο της πόλης. Μέσα από μια αντιαναρχική, αυτοαναφορική και στρεβλή αντίληψη για την πολιτική, διάφορα άτομα έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στις πολιτικές διαδικασίες και στους αγώνες που δίνονται, τόσο από τους αναρχικούς όσο και από άλλα κοινωνικά κομμάτια. Πρόκειται για άτομα που έχουν επιδείξει ξεκάθαρα εχθρική στάση απέναντι στους συλλογικούς αγώνες αλλά και απέναντι σε αγωνιστές. Η εμφανής, από ένα σημείο και μετά τουλάχιστον, ασυμβατότητα των συγκεκριμένων ατόμων με το σύνολο των αναρχικών αξιών και αντιλήψεων που βασίζονται σε σχέσεις αλληλεγγύης, σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις, συντροφικότητας και δέσμευσης, δεν έγινε άμεσα ορατή από όλους με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διαιωνίζεται και να διογκώνεται. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών και καταστρατήγησης συλλογικών αποφάσεων, η καταφανής λογική καβάτζας πάνω στις πολιτικές πλάτες άλλων και η επιβολή της “μάτσο” κουλτούρας σε δημόσιους χώρους. Φαινόμενα που εμφανίζονται εδώ και πολύ καιρό. Αν και πολλές φορές είχε επιχειρηθεί να προσεγγιστούν τα συγκεκριμένα άτομα και να τους εξηγηθούν ορισμένα πράγματα, από τη μεριά τους υπήρχε πλήρης άρνηση.


Από την πλευρά μας, αν και όχι εξαρχής, όταν η ίδια η πραγματικότητα έδειξε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα πεδίο ώσμωσης και επαφής με τα εν λόγω υποκείμενα, πήραμε σαφή απόσταση από την οποιαδήποτε συνύπαρξη και επαφή μαζί τους σε διαδικασίες του αγώνα, αποφασίσαμε συλλογικά να μην τους ξαναδεχτούμε σε διαδικασίες και κινήσεις μας και τοποθετηθήκαμε σε όσες ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες μπορέσαμε περί της επικινδυνότητας που ενέχεται στην ευκαιριακή και εργαλειακή σχέση με ανθρώπους που διακατέχονται από ατομικιστικά και αμοραλιστικά κίνητρα. Δυστυχώς, η θέση μας επιβεβαιώθηκε σύντομα, όταν η αντιπαράθεση οξύνθηκε από την πλευρά των συγκεκριμένων ατόμων, αλλά τότε τα πράγματα είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους…


Η λογική της επιβολής, η κυριαρχία διαμέσου του εκφοβισμού, οι συσχετισμοί ισχύος είναι χαρακτηριστικά που παραδοσιακά χρησιμοποιεί η εξουσία και διαχέει στους από τα κάτω προωθώντας τον κανιβαλισμό και τον αλληλοσπαραγμό ανάμεσα τους. Κατά την άποψη μας, ο αγώνας για την αναρχία είναι ένας αγώνας για την ανατροπή του κυρίαρχου πολιτισμού στο σύνολο του και για την αντικατάστασή του από έναν άλλο που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοβοήθεια. Δεν μας ικανοποιεί επ’ ουδενί η περίπτωση όπου η κρατική εξουσία θα καταρρεύσει και στη συνέχεια θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας όπου οι καταπιεσμένοι θα επιλύουν τις διαφορές τους μέσω μονομαχιών σε ρωμαϊκές αρένες. Μια τέτοια συνθήκη είναι τόσο ξένη για την αναρχική απελευθερωτική προοπτική όσο και η ίδια η φύση του κράτους και της εξουσίας.


Συνέχεια των παραπάνω αποτελούν οι αντικοινωνικές, αντικινηματικές, ελιτίστικες και σεξιστικές συμπεριφορές που εκφράστηκαν από την πλευρά των συγκεκριμένων ατόμων τους τελευταίους μήνες, σε μια σειρά από γεγονότα, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν σκληρές επιθέσεις σε βάρος συντρόφων, αλλά και άλλων ατόμων, καθώς και επιθέσεις και πολιορκίες σε κινηματικούς χώρους που λειτουργούν στην πόλη. Γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία οποιασδήποτε πολιτικής κοινότητας και συνάφειας με τις αξίες, τις αντιλήψεις και το πολιτικό όραμα των αναρχικών, επισφραγίζοντας μια οριστική ρήξη.


Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές πως ως αναρχικοί αγωνιστές αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική και ταξική αντιβία, την ανταπόδοση δηλαδή ενός ελάχιστου κομματιού βίας απέναντι στο κράτος, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς τους που διατείνονται περί της μονοπωλιακής χρήσης της, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για την ανατροπή τους. Η αντικοινωνική και ανταγωνιστική προς το αναρχικό κίνημα βία αποτελούν εχθρική πρακτική που διαστρεβλώνει την έννοια της αντίστασης και της αντιβίας και προωθεί τον νόμο του ισχυρού.


Με βάση όλα τα παραπάνω, πολλοί από εμάς συμμετείχαμε στο δημόσιο πολιτικό αποκλεισμό των συγκεκριμένων ατόμων από την πορεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους. Η συνέλευση συντονισμού που καλούσε στην πορεία, μαζί και με άλλους συντρόφους και συλλογικότητες που βρεθήκαμε σε αυτήν, τους ξεκαθαρίσαμε πως δεν έχουν πια καμία θέση στο δρόμο, όπως και στις συλλογικές, ανοιχτές και δημόσιες διαδικασίες και στις εκδηλώσεις του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος της Πάτρας. Ύστερα από την αποφασιστική, συλλογική και στιβαρή στάση της περιφρούρησης, αλλά και όλων όσοι βρεθήκαμε στην προσυγκέντρωση της πορείας, τα συγκεκριμένα άτομα εκδιώχθηκαν, ενώ τραμπούκιζαν, στοχοποιούσαν και εκστόμιζαν απειλές σε βάρος συντρόφων, πολιτικών χώρων και κινηματικών εγχειρημάτων.


Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το πρωί της Κυριακής 26 Απρίλη αναρχικοί σύντροφοι δέχονται επίθεση σε μαγαζί της πόλης από ομάδα ατόμων που ήταν ξεκάθαρα υποκινούμενη από άτομα που βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή σύγκρουση με την αναρχία, τις δομές και τους ανθρώπους τη εδώ και πολύ καιρό. Η επίθεση απαντήθηκε επί τόπου από ομάδα άλλων συντρόφων που έσπευσε να συνδράμει. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η ίδια ομάδα, έχοντας επιτύχει την διεύρυνση της και με άλλα άτομα που έχουν ήδη αποκλειστεί από πολιτικές διαδικασίες και έχουν διάθεση ρεβανσισμού απέναντι στους αναρχικούς, επιτέθηκαν στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «επί τα πρόσω» όπου στεγάζουμε τις πολιτικές μας διαδικασίες και εκδηλώσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η επίθεση στάθηκε ανεπιτυχής όταν οι σύντροφοι που έκαναν συνέλευση εντός του χώρου βγήκαν έξω και έτρεψαν τους τραμπούκους σε φυγή.


Ανεξάρτητα από το εύρος της σύνδεσης όλων των παραπάνω περιστατικών και το βάθμό εμπλοκής του καθενός, είναι πέρα για πέρα σίγουρο πως το βασικό ενοποιητικό τους στοιχείο είναι ότι αποτελούν εχθρικές κινήσεις για το αναρχικό κίνημα, για τις διαδικασίες, τους αγώνες και τις στοχεύσεις του και ως τέτοιες αφορούν ολόκληρο το κίνημα και πρέπει να απαντηθούν συλλογικά.


Για μας, ο αποκλεισμός τέτοιων αντιλήψεων, η αυτοπεριφρούρηση των χώρων και των συντρόφων και το τσάκισμα όποιου επιτίθεται σε αναρχικούς συντρόφους και εγχειρήματα είναι μια πολιτική επιλογή και ως τέτοια θα συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε και να την υλοποιούμε σε κάθε πολιτική εκδήλωση ή κινητοποίηση που πραγματοποιούμε. Δεν πρόκειται για επιλογή βάσει πολιτικών διαφωνιών. Τέτοιες, άλλωστε, υπάρχουν και στο εσωτερικό του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και ακόμα μεγαλύτερες στο τεράστιο ψηφιδωτό του κόσμου του αγώνα. Πρόκειται όμως για ξεκάθαρη δήλωση από τη μεριά μας πως θα περιφρουρήσουμε και θα υπερασπιστούμε συλλογικά, συντροφικά και αλληλέγγυα τις πολιτικές μας διαδικασίες, τους συντρόφους και τους αγώνες μας, απέναντι σε όσους τους εχθρεύονται, απ’ όπου και αν αυτοί προέρχονται.
 


Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε κάθε πολιτική συλλογικότητα και κάθε αγωνιστή να πάρει θέση και να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, αντιλήψεις και πρακτικές, όπου και όπως αυτές εκδηλώνονται. Υπενθυμίζουμε πως σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις όπου διακυβεύεται μέχρι και η σωματική ακεραιότητα συντρόφων, η μη θέση είναι και αυτή μια σαφής θέσης τήρησης ίσων αποστάσεων. Για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και στο εξής, εκτός από την ευθύνη που φέρουν ήδη οι φορείς των επιθέσεων, μεγάλο μερίδιο ευθύνης θα έχουν και όσα άτομα ή πολιτικοί/κοινωνικοί χώροι ασκούν κριτική εκατέρωθεν, παρέχουν ασυλία, βάση συσπείρωσης και ψευδό-πολιτικό μανδύα στα συγκεκριμένα υποκείμενα.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΥΕΡΙΑ
ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
ΠΙΣΩ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ – ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

 


Πάτρα, 9 Μάη 2015
Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος “Επί τα Πρόσω” (Πατρέως 87, Πάτρα)
epitaprosw.espivblogs.net
Συνέλευση αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση
saktapatra.wordpress.com
Αναρχική Ομάδα Dinamitera
dinamitera36.wordpress.com/
Αναρχική Ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”
ipposd.wordpress.com

 

 

1