αρχική σελίδα

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ!
 

Τα ξημερώματα της 16ης Δεκέμβρη στη Βαρκελώνη, σε μια συντονισμένη «αντι»τρο κρατική επιχείρηση, η αστυνομία εισέβαλε στην επί 25ετίας κατάληψη Kasa de la Muntanya, στα πολιτικά στέκια Ateneu Anarquista del Poble Sec και Ateneu Llibertari del Palomar, όπως και σε σπίτια αγωνιστών. Αστυνομικές εισβολές και έρευνες έγιναν επίσης σε σπίτια αγωνιστών σε άλλες πόλεις της Καταλονίας, τη Μανρέσα και το Σαμπαδέλ, αλλά και στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πανδώρα», ήταν η σύλληψη 11 αναρχικών αγωνιστών. Οι 7 προφυλακίστηκαν, ενώ στους άλλους 4 επιβλήθηκε ο όρος της εβδομαδιαίας παρουσίας στις αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, οι αυτοοργανωμένοι πολιτικοί χώροι και τα σπίτια, όπου εισέβαλε η αστυνομία, λεηλατήθηκαν στο όνομα του νόμου με την κατάσχεση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, σημειώσεων, βιβλίων, οικοδομικών εργαλείων κ.α.

Ο τρομονόμος σύμφωνα με τον οποίο διώκονται οι συλληφθέντες, προβλέπει καθεστώς απορρήτου για τη δικογραφία, έτσι ώστε οι δικηγόροι να μην έχουν καμία πρόσβαση σε αυτή, ενώ οι ίδιοι οι συλληφθέντες να μην γνωρίζουν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και τα στοιχεία με βάση τα οποία κατηγορούνται (!). Η δικογραφία παραμένει λοιπόν απόρρητη έως τις 12 Γενάρη.

Ο στόχος ωστόσο της κρατικής τρομοκρατίας είναι ρητός: κοινωνική απομόνωση των ελευθεριακών αγωνιστών και των αυτοοργανωμένων κοινωνικοπολιτικών χώρων.


Επιπλέον, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επιχείρησης «Πανδώρα» το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο φίμωτρο που κατ’ ευφημισμό λέγεται νόμος «για την ασφάλεια του πολίτη», σύμφωνα με τον οποίο θα ποινικοποιηθούν ουσιαστικά η δημόσια εκδήλωση και στοιχειώδεις πρακτικές των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Σύμφωνα με αυτόν, οι δημόσιες συνελεύσεις, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις, η αποτροπή εξώσεων, οι καταλήψεις, η λήψη ντοκουμέντων αστυνομικής επιτήρησης και καταστολής κ.α., απαγορεύονται και διώκονται με επιβολή προστίμων από 600 έως 30.000 €.

Με λίγα λόγια, οι εισβολές σε κατειλημμένους και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, οι προφυλακίσεις και διώξεις αγωνιστών, όπως και η θεσμική προσπάθεια γενικευμένης τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μέσα από την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων, βρίσκονται σε πλήρη συνάφεια μεταξύ τους.

Ο ολοκληρωτισμός της καταστολής διαδέχεται τη χρεοκοπημένη πειθώ του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης στους καιρούς της κρίσης, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Σε μια εποχή που τα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας ασφυκτιούν και πολλές φορές ξεσηκώνονται μπροστά στη μέγγενη του άγριου καπιταλισμού, σε μια εποχή που το πρόταγμα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και δυναμικά επίκαιρο, στόχος της κυριαρχίας είναι η κάμψη και εντέλει η εξουδετέρωση των αντιστάσεων από τα κάτω, και ιδιαίτερα η απομόνωση των πιο ριζοσπαστικών από αυτές, όπως είναι τα ελευθεριακά, αναρχικά, αντιεξουσιαστικά κινήματα.


Στην Ισπανία έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές κινητοποιήσεις σε αλληλεγγύη με τους συλληφθέντες της επιχείρησης «Πανδώρα» και ενάντια στον νόμο φίμωτρο. Κινητοποιήσεις και δράσεις γίνονται επίσης και σε πολλές χώρες του κόσμου -όπως και στην Ελλάδα- στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάνη 37, έναν χώρο που εδώ και 27 χρόνια ενώνει την πορεία του με αυτή των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, και που όπως κάθε κατειλημμένος και αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται στο στόχαστρο της καταστολής, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των χιλιάδων αλληλέγγυων στους αναρχικούς αγωνιστές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης «Πανδώρα». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Kasa de la Muntanya, και στα πολιτικά στέκια Ateneu Anarquista del Poble Sec και Ateneu Llibertari del Palomar που χτυπήθηκαν από την καταστολή. Απέναντι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό της παγκόσμιας κυριαρχίας δεν τρέφουμε αυταπάτες για εναλλακτική διαχείριση των συστημάτων εξουσίας και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εκείνο που έχουμε να αντιτάξουμε, στο πλάι κάθε κοινωνικής – ταξικής – πολιτικής δύναμης που αναπτύσσεται από τα κάτω σε κάθε γωνιά του κόσμου, είναι η αλληλεγγύη ανάμεσα στους αγωνιζόμενους για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Η μόνη απάντηση στον φασισμό της κρατικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας είναι η εξάπλωση των εστιών αντίστασης και των κινηματικών δομών, η συνέχιση του αγώνα για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς αφεντικά, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση!


- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!Διαχειριστική συνέλευση κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37
 

 

1