αρχική σελίδα

 

Ανακοίνωση μετά την κατεδάφιση του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου «Κένταυρος»Τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Αυγούστου, μπουλντόζες κατεδάφισαν το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο «Κένταυρος» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κατάληψη στην επί χρόνια ερειπωμένη καφετέρια του «Κενταύρου» λειτουργούσε τους τελευταίους 3,5 μήνες, από τις 18 Απρίλη. Τότε κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει το χώρο, με τη δημοτική αρχή και τον επικεφαλής της Α. Βασιλόπουλο που ανήκει στο κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσονται υπέρ της άμεσης καταστολής του εγχειρήματος.

Μέσα στους προηγούμενους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί αστυνομικές εισβολές στην κατάληψη ActaetVerba στα Γιάννενα (6 Απρίλη), η οποία ανακαταλήφθηκε, και στην κατάληψη «Ντουγρού» στη Λάρισα (10 Μάη), που εκκενώθηκε. Παράλληλα υπήρξαν μεθοδεύσεις καταστολής καταλήψεων μέσω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο στην Θεσσαλονίκη και στα Κατειλημμένα Προσφυγικά στην Αθήνα. Υπό άμεση απειλή εκκένωσης βρίσκεται από τον Απρίλη και η κατάληψη Βίλα Ζωγράφου, με την –επίσης προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ– δήμαρχο να επικαλείται ως πρόσχημα τη μετεγκατάσταση του δημοτικού ωδείου στον επί τέσσερα χρόνια κατειλημμένο χώρο.


Η επίθεση στις καταλήψεις δεν είναι τοπικής εμβέλειας, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μίας και τα γελοία προσχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες των κτηρίων (όπως οι συριζαίοι δήμαρχοι–τοπικοί εκφραστές των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, που παριστάνουν πως κόπτονται είτε για το πράσινο στην περίπτωση του Κενταύρου ή για το ωδείο στην περίπτωση της Βίλας Ζωγράφου). Αντίθετα είναι μέρος της βούλησης της κυβέρνησης να χτυπήσει τους αυτοοργανωμένους χώρους αντίστασης που δεν αφομοιώνονται και δεν υποτάσσονται, και ανήκει στους ευρύτερους αντικοινωνικούς και κατασταλτικούς σχεδιασμούς της. Ενόψει της έντασης της επίθεσης στην κοινωνία από το κράτος και τα αφεντικά, η καταστολή αποσκοπεί στον παραδειγματισμό των εκμεταλλευόμενων καθώς και στο να χτυπηθούν εκ των προτέρων οι εστίες συνειδητής και αυτοοργανωμένης αντίστασης. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εξαγγέλλονται ανοιχτά μέσα από πλήθος κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, κράμα αστυνομικών σεναρίων και δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, που στοχοποιούν απροκάλυπτα αντιεξουσιαστικά εγχειρήματα και χώρους του κοινωνικού-ταξικού αγώνα, μεταξύ των οποίων και την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη.

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση πως καπιταλιστική αναδιάρθρωση χωρίς καταστολή δεν υπάρχει. Η κλιμάκωση της επίθεσης των κυρίαρχων πάνω στα στοιχειώδη δικαιώματα και τους όρους ζωής των από κάτω της κοινωνίας συνοδεύεται πάντα από την αντίστοιχη κλιμάκωση της καταστολής των αντιστάσεων. Έτσι, η σημερινή κυβέρνηση δεν συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης μονάχα στο επίπεδο των μνημονίων, αλλά και σε αυτό της καταστολής. Ιδίως μετά την παταγώδη κατάρρευση της απάτης περί «ανθρώπινης» εναλλακτικής διαχείρισης της κρατικής εξουσίας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, φιλοδοξεί να ανοίξει με τη βία των δρόμο για τη συνέχιση των πολιτικών εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας και την επιβολή των μέτρων που προκύπτουν από τη νέα συμφωνία κοινωνικής και ταξικής υποδούλωσης με τους υπερεθνικούς θεσμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται τόσο η στοχοποίηση των καταλήψεων, η επίθεση στις οποίες αποτέλεσε κομμάτι της κεντρικής αντι-εξεγερτικής στρατηγικής που χάραξε το κράτος μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08, με αποτέλεσμα δεκάδες εκκενώσεις και αστυνομικές εισβολές την προηγούμενη περίοδο, όσο και οι ευρύτεροι κατασταλτικοί σχεδιασμοί απέναντι στον κόσμο των αγώνων από τα κάτω, στον οποίο ανήκουν οι καταλήψεις. Άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, με την καταπάτηση του κοινωνικού ασύλου και την εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας πολιτικών κρατούμενων, τον ξυλοδαρμό αγωνιζόμενων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, τις συλλήψεις και τους βασανισμούς διαδηλωτών της 15ης Ιούλη στην Αθήνα, αλλά και με την αστυνομική βία σε βάρος των προσφύγων στην Κω.

Επιπλέον, στις πάγιες επιδιώξεις της καταστολής, προστίθεται η ιδιαίτερη εχθρότητα της σημερινής κυβέρνησης απέναντι σε εκείνες τις αντιστάσεις που δεν ελέγχονται και δεν περιορίζονται από τους θεσμούς, τους φορείς και τους παράγοντες του συστήματος, που δεν τρέφουν αυταπάτες για τον εξωραϊσμό του, αλλά εκδηλώνονται ακηδεμόνευτα από τα κάτω, ακριβώς διότι γκρεμίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα για εθνικής ενότητα, κοινωνική και ταξική ειρήνη, που παρουσιάζει ως μονόδρομο την ανάθεση και την υποταγή. Τις αντιστάσεις που σε πείσμα της τρομοκρατίας κράτους και αφεντικών δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν να επιχειρούν το πέρασμα από την αυθόρμητη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων ανθρώπων στη συνειδητή εξέγερση και την κοινωνική επανάσταση ως μοναδική διεξοδική απάντηση στην κρίση του συστήματος και την επίθεση της άρχουσας τάξης. Μέχρι την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση, την αναρχία και τον κομμουνισμό.ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ & ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Διαχειριστική Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37
13 Αυγούστου 2015 

 

 

1