προηγούμενη σελίδα

Ενημέρωση, φωτογραφίες και κείμενα για την κατάληψη της HAMSA και την εκκένωσή της, στην κεντρική σελίδα του indymedia Θεσσαλονίκης

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ "HAMSA"
ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

 

Στις 3.30 τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, ειδικές μονάδες της ισπανικής αστυνομίας εισέβαλαν στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο "Hamsa" στη γειτονιά Sants της Βαρκελώνης. Δέκα καταληψίες που βρίσκονταν στο κτίριο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από δύο ώρες. Την αστυνομία συνόδευαν και συνεργεία κατεδάφισης που άρχισαν αμέσως να γκρεμίζουν το κτίριο.

"Μ'αυτή την κίνηση, η εξουσία θέλησε να δώσει ένα τέλος σε ένα εγχείρημα που κράτησε πάνω από οχτώ χρόνια, πάντα εξεγερμένο, μετά από τέσσερις μήνες αντίστασης στην εντολή εκκένωσης. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση το κτίριο έπρεπε να εκκενωθεί στις 29 Μαρτίου. Όλους τους επόμενους μήνες η ενεργή, συνεχής και αλληλέγγυα παρουσία κόσμου απέτρεψε την εκκένωση μέχρι σήμερα. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ... Κερδοσκόποι, πολιτικοί, δικαστές, αστυνόμοι: είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε ο εφιάλτης σας για πάντα! Θα συνεχίσουμε να μην υπακούμε στους νόμους και στις αποφάσεις σας. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τη συλλογική εξέγερση. Ζήτω τα κατειλημμένα κοινωνικά κέντρα! Ζήτω οι αυτόνομοι κοινωνικοί αγώνες! Καμιά εκκένωση χωρίς αντίσταση!" (από την ανακοίνωση της Hamsa-κάλεσμα σε πορεία για το ίδιο απόγευμα).

Από τις 7.30 το πρωί, κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία του Sants και διακόπτει την κυκλοφορία. Στις 11, περίπου 200 αλληλέγγυοι αποκλείουν κεντρικό δρόμο της πόλης (via Laietana). Με συνθήματα και πανό ξεκινούν πορεία που περνάει μπροστά από το κεντρικό δημαρχείο στην πλατεία S. Jaume I και καταλήγει μπροστά στο κτίριο της Pedrera (σπίτι του Γκαουντί) σε τουριστική περιοχή του κέντρου της Βαρκελώνης. Oρισμένοι από τους διαδηλωτές καταλαμβάνουν το κτίριο και αναρτούν πανό ενάντια στην εκκένωση της Hamsa. Η αστυνομία περικύκλωσε το χώρο και επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους μέσα και έξω από το κτίριο. Η συμβολική κατάληψη διήρκησε ωστόσο για περισσότερο από τέσσερις ώρες, αφού υπήρχαν διαδηλωτές που είχαν αλυσοδεθεί στο κτίριο.

Στις 7 το απόγευμα ξεκινά στην πλατεία Sants η συγκέντρωση για την πορεία που έχει καλεστεί από τους καταληψίες της Hamsa. Μία ώρα αργότερα, πάνω από 500 διαδηλωτές διασχίζουν τους δρόμους της γειτονιάς και κατευθύνονται στο τοπικό δημαρχείο. Μετά την ανάγνωση μανιφέστου μπροστά στο κτίριο, ξεκινούν επεισόδια. Εκατό περίπου άτομα πετούν πέτρες στην αστυνομία και τους δημοσιογράφους, σπάνε βιτρίνες τραπεζών και στήνουν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων. Μια ομάδα διαδηλωτών επιτίθεται με πέτρες σε περιπολικό, τραυματίζοντας τους δύο μπάτσους. Στη συνέχεια επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τη Hamsa με σκοπό να την ανακαταλάβουν, πράγμα που δεν έγινε αφού το κτίριο ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και κλούβες. Ένας διαδηλωτής που συνελήφθη κατηγορείται για εμπρησμό.

 

 

 

 

 

Με αφορμή το "Forum 2004", ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που ξεκίνησε την άνοιξη και διαρκεί μέχρι σήμερα, το οποίο οργανώνεται από το Δήμο της Βαρκελώνης και σπονσοράρεται από πολυεθνικές, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στα πλαίσια της "ανάπλασης" και της καταστολής εκκενώσεις κατειλημμένων κοινωνικών κέντρων (όπως το Ateneo de Corneya που υπήρχε για 17 χρόνια, το Monstru και πολλές καταλήψεις στέγης).

CONTRA LA PROPIEDAD PRIVADA y LA REPRESIΣN, SABOTAJE Y OKUPACIΟN!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

 

ενημέρωση από:

http://www.lahaine.org

http://www.alasbarricadas.org

http://barcelona.indymedia.org

LA HAMSA: http://www.csoa-hamsa.tk.

μτφρ: J.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1