Προηγούμενη σελίδα

Στιγμές αγώνα ενάντια στην κυριαρχία και την παγκοσμιοποίησή της


"…Είναι ίσως ειρωνεία της τύχης που σήμερα οι καλύτερα οργανωμένοι αντιστεκόμενοι στον κόσμο είναι οι αναρχικοί, οι οποίοι υπονομεύουν συνεχώς τον καπιταλισμό την ώρα που η υπόλοιπη αριστερά προσπαθεί ακόμα να φτιάξει επιτροπές…”
Jeremy Hardy, The Guardian,
Μάρτης 2001

Η επιβολή ενός κατά το δυνατόν ενιαίου συστήματος εκμετάλλευσης και ελέγχου αποτελεί στρατηγικό στόχο των κυρίαρχων από τις αρχές της δεκαετίας του '90 (μετά την κατάρρευση του λεγόμενου "ανατολικού μπλοκ") και έπειτα. Η απρόσκοπτη οικονομική λεηλασία, η ένταση της καταστολής και του ελέγχου είναι τα κύρια σκοπούμενα της μακροχρόνιας αυτής διαδικασίας "εκσυγχρονισμού" του κρατικού-καπιταλιστικού κόσμου. Οι ιδεολογικές φανφάρες που συνόδευσαν την έναρξη της διαδικασίας αυτής, όπως "το τέλος της ιστορίας", σήμαιναν και μια νέα κήρυξη πολέμου κατά της ανθρωπότητας με στόχο την πλήρη υποταγή της, ενώ παράλληλα λειτουργούσαν και σαν ιδεολογικά δεκανίκια στην επίθεση των πλανητικών αφεντικών. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση διεθνών πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών μηχανισμών και θεσμών που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΝΑΤΟ) είχε σαν στόχο τη συγκρότηση εκείνων των δομών που θα στηρίζουν την επέλαση των κυρίαρχων.

Η προσπάθεια επιβολής αυτών των δομών παρήγαγε και μια σειρά από συμβολισμούς, με βασικό εκείνο των συνόδων, όπου πέρα από την επικύρωση αποφάσεων και τους διαγκωνισμούς ανάμεσα σε κομμάτια της εξουσίας, ζητούμενο ήταν η πανηγυρική επιβεβαίωση της "αδιαμφισβήτητης" παντοδυναμίας τους σε βάρος δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι δυναμικές αντιστάσεις λοιπόν που εμφανίστηκαν στα σημεία που διεξάγονταν οι σύνοδοι (ήδη από την εποχή της συνόδου της Ε.Ε. στο Αμστερνταμ το 1997) έφεραν στο προσκήνιο αγώνες που ήδη αναπτύσσονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας στις διάφορες πτυχές της. Μέσα από τη συνάντησή τους αυτοί οι αγώνες έγιναν ορατοί με εκρηκτικό τρόπο, αλλά και προσέφεραν ένα ευρύτερο στόχο / όραμα : αυτό της σύνδεσης των επιμέρους κοινωνικών και ταξικών αγώνων, και της αντιπαράθεσης μιας άλλης παγκοσμιοποίησης απέναντι σε αυτή των αφεντικών: της παγκοσμιοποίησης των αντιστάσεων "από τα κάτω", για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, φυλακές και σύνορα.

Μέσα από αυτή τη σύνδεση, τη συνάντηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης με τα απελευθερωτικά προτάγματα και τις εξεγερτικές πρακτικές αναπτύχθηκε -έστω και αποσπασματικά- μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε αντιστεκόμενους με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, η οποία συνέβαλε τόσο στη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής αμφισβήτησης με την πραγματοποίηση του περάσματος από τη διαμαρτυρία στην εξέγερση, όσο και στον εμπλουτισμό της αναρχικής-εξεγερσιακής ανάλυσης και δράσης οι οποίες μπόρεσαν να εκφράσουν ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας με τα ξεκάθαρα αντικρατικά-αντικαπιταλιστικά προτάγματα και με την ανάληψη πρωτοβουλιών άμεσης και επιθετικής δράσης ενάντια στα σύμβολα του κόσμου των κυρίαρχων.

Σε αυτή τη ζύμωση διαφορετικών αντιλήψεων και πρακτικών αγώνα στην κοινή κατεύθυνση της συνολικής αντιπαράθεσης με το κράτος και τα αφεντικά, σημαντικό ρόλο είχαν οι διαδικασίες της αντι-ιεραρχικής και οριζόντιας οργάνωσης -διαδικασίες που ιστορικά αποτελούν συνεισφορά του αντιεξουσιαστικού κινήματος στον ευρύτερο αγώνα- και οι οποίες, σε αντίθεση με τις κάθετες και εξουσιαστικές δομές των ρεφορμιστών, έδιναν τη δυνατότητα για πραγματική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στις διαδικασίες συναπόφασης για τη μορφή και το περιεχόμενό τους.

Το ζήτημα της "παγκοσμιποίησης" δεν υπήρξε ένα ακαδημαϊκό ζήτημα, αλλά η αιχμή σε μια σειρά από κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες παγκόσμια, και κατά συνέπεια.ήταν το μέσο (αλλά και το πλαίσιο) για το συντονισμό τους. Η μορφή του “κινήματος” που εμφανίστηκε στους δρόμους των πόλεων όπου κατέλυαν τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά ήταν η έκφραση του κοινού τόπου αλά και των αντιθέσεων που αναπτύσσονται στους αγώνες των καταπιεσμένων.

Η απουσία ιεραρχικής δομής και εκπροσώπησης, σε κεντρικό τουλάχιστον επίπεδο, έδωσαν τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα παλαιολιθικά κομματικά και συνδικαλιστικά μοντέλα οργάνωσης, τα οποία αδυνατούσαν να κινηθούν, πόσο μάλλον να ορίσουν, μέσα σε καταστάσεις που πήγαζαν από μια πλουραλιστική και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη συνάντηση ανθρώπων στους δρόμους. Εκτός από την απουσία ηγεσίας, υπήρξε επίσης, αρχικά τουλάχιστον, απουσία μίας ατζέντας αιτημάτων που θα περιόριζε τον αγώνα σε διεκδικητικά πλαίσια και μονοθεματικές αντιλήψεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό τον ορίζοντα της σύνθεσης διαφορετικών αιχμών της αντίστασης και της συνάντησής τους στην κατεύθυνση μιας ευρύτερης ρήξης.

Καταλυτικό ρόλο στην έκρηξη των αντιστάσεων με αιχμή την παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας είχαν οι ιθαγενείς Ζαπατίστας, με την ένοπλη εξέγερση το Γενάρη του 1994 και την απήχησή της, με το λόγο τους για την παγκοσμιοποίηση των αντιστάσεων, και με τις πρωτοβουλίες τους, όπως η πρώτη διηπειρωτική συνάντηση στην Τσιάπας που αποτέλεσε σημείο συνάντησης και έμπνευσης για αγωνιστές από πολλές χώρες. (Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι το ίδιο το ζαπατιστικό κίνημα αποτέλεσε στη συνέχεια και βασικό σημείο αναφοράς των υμνητών της "Κοινωνίας των Πολιτών").

Τα γεγονότα αντίστασης στις συνόδους αποτέλεσαν ένα σημείο αναφοράς για χιλιάδες αντιστεκόμενους, μια καίρια απειλή για το κράτος και τα αφεντικά υπονομεύοντας τη συναίνεση στα σχέδιά τους, καταρρίπτοντας την εικόνα της παντοδυναμίας τους, και ξεπέρασαν τα αγκυλωμένα σχήματα της αριστεράς και των κομματικών μηχανισμών της, που αμήχανα παρακολουθούσαν αρχικά από τους Ζαπατίστας μέχρι τις συγκρούσεις στους δρόμους της Πράγας.

"Έτσι, λίγο καιρό μετά τα γεγονότα της Πράγας -και την ήττα που υπέστη η λογική της οπισθοχώρησης και της διαμεσολάβησης- ένα συνονθύλευμα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών της αριστεράς οργάνωσαν το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας… Εκεί, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά οργανωμένα η συγκρότηση ενός ρεφορμιστικού θεωρητικού πλαισίου, που να μετατρέπει τον αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας, σε ένα ακόμα ενσωματωμένο ρεύμα ανώδυνης αμφισβήτησης, αφού η "επίλυση" των συνεπειών της κοινωνικής και ταξικής εκμετάλλευσης θα μετατίθεται σε θεσμικά αναγνωρισμένα σώματα: στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τα κόμματα, τους ίδιους φορείς που αναγνωρίζει το κράτος για να διαπραγματεύονται τα συμφέροντα των καταπιεσμένων".

Από το πρώτο τότε Φόρουμ, αναρχικοί - αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι, αντικαπιταλιστές από τη Νότια Αμερική κυρίως συγκεντρώνονται στο Πόρτο Αλέγκρε και δημιουργούν ένα "αντι-φόρουμ" ενάντια στο φόρουμ των ρεφορμιστών. Στο κείμενό τους γράφουν:

"Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός... Μόνο καταστρέφοντας τον Καπιταλισμό!…Σήμερα, εδώ, στο Πόρτο Αλέγκρε, στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι γραφειοκρατίες των συνδικάτων και οι διευθυντές πολιτικών κομμάτων του κατεστημένου, αλλάζουν το περιεχόμενο του αγώνα των αντικαπιταλιστών, σε μια αντιδραστική πολιτική του να "εξανθρωπίσουν το κεφάλαιο". Να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό παρέα με Γάλλους υπουργούς που διώκουν τους μετανάστες, που συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση η οποία, μαζί με το ΝΑΤΟ, βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και που κατέστειλε τους αντικαπιταλιστές στη Νίκαια. Να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό παρέα με τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό παρέα με κυβερνήσεις (...) και χρησιμεύουν ως δοκιμαστικός σωλήνας για μια νέα καπιταλιστική τάξη πραγμάτων. Μια νέα τάξη που υποστηρίζεται από τη σοσιαλδημοκρατία και η οποία επιτρέπει την καπιταλιστική εκμετάλλευση ενώ ταυτόχρονα κρατά ευχαριστημένη τη μεσαία τάξη με δημοκρατικούς θεατρινισμούς… Την εικόνα συμπληρώνουν τα διάφορα αριστερά κόμματα, τα οποία ακόμα και όταν ασκούν κριτική σ' αυτή την πολιτική, συνθηκολογούν μαζί της όταν αυτή αμφισβητείται ολοκληρωτικά. Ο εξανθρωπισμός του καπιταλισμού είναι κάτι ουτοπικό και αντιδραστικό… Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι ένα τρικ αυτών που θέλουν να οδηγήσουν τον αντικαπιταλιστικό αγώνα στην πολιτική της ταξικής συνεργασίας και των εκλογών, όπου εξακολουθεί να ισχύει η μιζέρια του καπιταλισμού …Ο καπιταλισμός σκοτώνει, εμείς θα σκοτώσουμε τον καπιταλισμό! "

Παρόλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια που κατέστρωσαν οι παράγοντες των αριστερών οργανώσεων που μετά το Πόρτο Αλέγκρε συγκρότησαν "κοινωνικό φόρουμ της Γένοβας" ενόψει της συνόδου του G8 το καλοκαίρι του 2001, οι διαβεβαιώσεις τους προς τις αρχές της πόλης για ειρηνικές διαμαρτυρίες έγιναν σκόνη μέσα σε λίγα λεπτά, συμπαρασύροντας και το προφίλ που επεδίωκαν: αυτό του ηγέτη και του εκπροσώπου των διαθέσεων των χιλιάδων ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους.

Στο μεταξύ, μετά τη “μεταφορά του Σηάτλ στην Ευρώπη” με τα γεγονότα στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα, όπως και ενόψει της συνόδου του G8 στη Γένοβα, η καταστολή όλο και πιο οργανωμένα και με περισσότερη αγριότητα θέτει στο στόχαστρο το ριζοσπαστικό κομμάτι όσων δραστηριοποιούνται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας. Πραγματοποιούνται πανευρωπαϊκές συναντήσεις των υπουργών εσωτερικών και δημόσιας τάξης με θέμα την αντιμετώπιση των “ταραξιών”, ενώ παράλληλα προωθείται ο διαχωρισμός σε “καλούς” και “κακούς” διαδηλωτές τόσο από το κράτος -προκειμένου να απομονωθούν τα “ριζοσπαστικά στοιχεία”- όσο και από την ρεφορμιστική αριστερά η οποία επιδιώκει να αναλάβει το ρόλο του έγκυρου εκπροσώπου και διαμεσολαβητή.

Οι κινήσεις αυτές, συνεπικουρούμενες από την προπαγάνδα των ΜΜΕ, κατέτειναν στην κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας η οποία -λόγω και έργω- έθετε πλέον απέναντι στους χιλιάδες εξεγερμένους “το απόλυτο επιχείρημα των βασιλιάδων” [ultimum reges factum: επιγραφή χαραγμένη στα κανόνια των αρχόντων το Μεσαίωνα].

Στη σύνοδο της Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ, ο βαρύς τραυματισμός διαδηλωτή από σφαίρες μπάτσου ήταν η επικύρωση των δολοφονικών προθέσεων της καταστολής η οποία κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Γένοβα, με τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι.

Η δολοφονία του Τζουλιάνι αποτέλεσε σημείο καμπής για το “κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης”. Για τους ρεφορμιστές, που ήδη από το Γκέτεμποργκ είχαν προσφέρει την κάλυψή τους στην αστυνομία μετά τον πυροβολισμό διαδηλωτή, ήταν η αποκάλυψη του ρόλου τους, καθώς έσπευσαν να σπείρουν τη σύγχυση και την ηττοπάθεια, καπηλευόμενοι ταυτόχρονα τη μνήμη του νεκρού “προβοκάτορα”. Για τα ριζοσπαστικά κομμάτια του κινήματος αποτέλεσε ένα αδιαμφισβήτητο όριο, το οποίο στο μέλλον δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν (όριο που έχει να κάνει με την κατακόρυφη κλιμάκωση της βίας σε συνδυασμό με την έλλειψη δομών αυτοοργάνωσης) αλλά και εξαιτίας της έντασης της κρατικής επιθετικότητας που απογειώθηκε πλεόν μετά την 11η Σεπτέμβρη και την κήρυξη του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, στα πλαίσια του οποίου επιφυλάσσεται ιδιαίτερη μεταχείριση -ιδεολογική και κατασταλτική -στον εσωτερικό εχθρό.

Όπως έγραφαν τότε σύντροφοι, "η 11η του Σεπτέμβρη σήμανε αναπόφευκτα μια γιγαντιαία τομή στη μέχρι τότε "γραμμική" εξέλιξη του μεγάλου αντικαπιταλιστικού ρεύματος. Άλλωστε, η αυτόκλητη καθοδήγηση του "κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης", η οποία συγκροτήθηκε ως ένα είδος ρεφορμιστικής διεθνούς στο Πόρτο Αλέγκρε, είχε ήδη πολλά προβλήματα εξαιτίας της ολοφάνερης αποτυχίας της να το χειραγωγήσει. Και για να δικαιολογήσει την πολιτική ήττα και το ξεπέρασμά της από τα γενικευμένα συγκρουσιακά γεγονότα στη Γένοβα κατέφυγε στη γνωστή αθλιότητα της λάσπης και της "προβοκατορολογίας" σε βάρος των αναρχικών. Και ξαφνικά, πέρα από την αντιπαλότητα ανάμεσα στις ρεφορμιστικές και εξεγερσιακές τάσεις, το αντικαπιταλιστικό ρεύμα βρέθηκε, επιπλέον, μέσα στα νέφη της σκόνης και της σύγχυσης από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, τα διασταυρούμενα πυρά στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και την επίταση της κρατικής καταστολής στις δυτικές κοινωνίες.

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά την αριστερή καθοδήγησή του, το αποδυναμωμένο από τις εξελίξεις "κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης", προκειμένου να μην ξεπεραστεί ολότελα από τη ροή των πραγμάτων, μετακινήθηκε και ανασυγκροτείται στο νέο πεδίο, μεταμορφούμενο σε "κίνημα κατά του πολέμου". Από την πλευρά μας όμως και αυτό το πεδίο αγώνα, όπως και εκείνο της παγκοσμιοποίησης, θα είναι πολύ ευρύτερο και τραχύτερο απ' όσο θέλουν να το παρουσιάσουν οι ρεφορμιστές θιασώτες της ταξικής συνδιαλλαγής. Ο πόλεμος διεξάγεται ήδη εδώ και το πραγματικό ζήτημα σήμερα δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη της διαμαρτυρίας για τα δεινά του πολέμου στο Αφγανιστάν, αποσκοπώντας τελικά στην "εξημέρωση" των επιτελείων που τον εξαπολύουν -όπως και στη Γένοβα χθές δεν περιοριζόταν σε μια διαμαρτυρία για τα δεινά της παγκοσμιοποίησης τέτοια που να κατατείνει στον "εξανθρωπισμό" του καπιταλισμού... Το πραγματικό ζήτημα ήταν και παραμένει το πέρασμα από την διαμαρτυρία στην κοινωνική και ταξική εξέγερση."

Και πράγματι, στα χρόνια που ακολούθησαν, παρά την αναγόρευση των αντιστεκόμενων σε "εσωτερικό εχθρό" μέσα στα τείχη της εμπόλεμης δύσης, τις συνεχείς κατασταλτικές μεθοδεύσεις, αλλά και την συνενοχή της ρεφορμιστικής διεθνούς στην εγκληματοποίηση των αντιστεκόμενων με τη γνωστή προβοκατορολογία εις βάρους των "μαύρων μπλοκ" των εξεγερμένων, αναπτύχθηκαν πλήθος αντιστάσεων. Όχι μόνο σε συνόδους των αφεντικών, όπως στις Βρυξέλλες, τη Βαρκελώνη, το Εβιάν, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε βάθος χρόνου, αφού ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία και την παγκοσμιοποίησή της είναι αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση που καθημερινά εντείνονται, είναι ο αγώνας στα ανοιχτά μέτωπα του κοινωνικού - ταξικού πολέμου. Η σύνδεση αυτών των μετώπων μέσα από τους ίδιους τους αγώνες των καταπιεσμένων αντιπαρέταξε στην παγκοσμιοποίηση των κυρίαρχων την παγκοσμιοποίηση των αντιστάσεων μέσα από την εξάπλωση των εξεγερτικών προταγμάτων και πρακτικών στην κοινωνία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και τα σύγχρονα κολαστήρια του Γκουαντανάμο και του Αμπού Γκράιμπ, η θωράκιση των κρατών απέναντι στον "εσωτερικό εχθρό (αστυνομοκρατία, κάμερες, τρομονόμοι, "λευκά κελιά"), οι δολοφονίες και τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών στα σύνορα και το εσωτερικό της Ευρώπης-Φρούριο είναι κομμάτια της ίδιας πραγματικότητας που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι παγκόσμια.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η ανάπτυξη του αγώνα με βάση την αυτοοργάνωση και τη συλλογικοποίηση ενισχύει τη θέση των καταπιεσμένων στο πεδίο του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού, προτάσσει τη δυναμική της εξέγερσης ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό αναδεικνύοντας την ανάγκη της καταστροφής τους για την κοινωνική απελευθέρωση...

 

 

σύντροφοι-συντρόφισσες
από την ανοιχτή συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών