Προηγούμενη σελίδα

Για ένα Ελευθεριακό Αναρχικό Αντιεξουσιαστικό Φόρουμ
στην Αθήνα
Πολυτεχνείο 4 - 7 Μάη ΄06


Aνταποκρινόμενοι θετικά στην πρόταση που κατέθεσαν πριν δύο περίπου μήνες οι σύντροφοι της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης για τη διοργάνωση ελευθεριακού φόρουμ στην Αθήνα από αντιεξουσιαστές, τις ίδιες ημέρες που θα διεξάγεται το "ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ", συμμετείχαμε στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στο Πολυτεχνείο για να καταλήξουν σε ανοιχτό κάλεσμα με σκοπό την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Συμφωνούμε με την αρχική πρόταση που βλέπει αυτό το φόρουμ ως μια ευκαιρία/ένα χώρο συνάντησης που δημιουργούμε από κοινού και που θα αναδεικνύει τον πλούτο των διαστάσεων, των αιχμών και των εμπειριών στα πλαίσια του αναρχικού - αντιεξουσιαστικού - ελευθεριακού αγώνα. Μια συνάντηση στην οποία κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί το πλαίσιο που καταγράψαμε στις μέχρι τώρα συναντήσεις μας:

 • Συνολική άρνηση του Καπιταλισμού και του Κράτους ως μορφών βίαιης και επιβεβλημένης οργάνωσης της κοινωνίας που ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση της ανθρωπότητας καθώς και για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Ο Καπιταλισμός και το Κράτος διεξάγουν σήμερα το λεγόμενο "αντι"τρομοκρατικό πόλεμο σπέρνοντας το θάνατο, επιβάλλοντας τη στρατιωτική κατοχή, χτίζοντας στρατόπεδα βασανιστηρίων και εντείνοντας τη λεηλασία στην καπιταλιστική περιφέρεια. Ευθύνονται για τις δολοφονίες και τους διωγμούς προσφύγων και μεταναστών. Για την άγρια οικονομική εκμετάλλευση, για την προσπάθεια επιβολής του μιλιταρισμού πάνω στην κοινωνία, για την καταστολή και τον έλεγχο σε βάρος όσων αγωνίζονται και γενικότερα των καταπιεσμένων στις δυτικές μητροπόλεις. Για τον αποκλεισμό των εκμεταλλευόμενων από τα αγαθά που παράγουν και τον υποβιβασμό των ανθρώπων σε εμπορεύματα που η διαχείρισή τους εντάσσεται στους νόμους της αγοράς.
 • - Απέναντι στον Καπιταλισμό και το Κράτος προτάσσουμε τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς αγώνες ενάντια σε κάθε πολιτική υποκατάσταση/διαμεσολάβησή τους και ενάντια σε κάθε μορφή συναίνεσης στην κυριαρχία. Αρνούμαστε κάθε μορφή ιεραρχίας, εξουσίας, επιβολής, κυριαρχίας και ηγεμονισμού, είτε ως μέσα καθυπόταξης της κοινωνίας γενικά είτε ως μέσα χειραγώγησης των κοινωνικών αγώνων.
 • - Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδεολόγημα όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο εθνικισμός που λειτουργούν ως μέσα αναπαραγωγής του Κράτους και του Καπιταλισμού κατασκευάζοντας πλαστούς διαχωρισμούς, και προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη.
 • - Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισότητας και απελευθέρωσης των ανθρώπων, χωρίς τάξεις και κράτη, χωρίς φυλακές και σύνορα, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
 • Από τη δική μας σκοπιά, θεωρούμε σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη τη διοργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος μέσα από το πρίσμα:

 • της προώθησης του αντιεξουσιαστικού λόγου και της ανατρεπτικής δράσης απέναντι στην επιβολή του κρατικού ολοκληρωτισμού και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην εποχή της εμπόλεμης παγκοσμιοποίησης της κυριαρχίας μέσα από διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς λεηλασίας των κοινωνιών και της φύσης και μέσα από τις επιχειρήσεις των "αντι"τρομοκρατικών στρατιωτικών και αστυνομικών σωμάτων στην καπιταλιστική περιφέρεια και στις μητροπόλεις. Της προώθησης μιας θέσης ρήξης με κάθε πτυχή της κυριαρχίας, χωρίς αυταπάτες είτε για τον "εξανθρωπισμό" της είτε για την επιστροφή σε παλιότερα μοντέλα διαχείρισης του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
 • > του ανταγωνισμού με τη "ρεφορμιστική διεθνή" των κομμάτων, των ΜΚΟ και των επίσημων συνδικαλιστικών οργανώσεων που μέσω των "παγκόσμιων" και "ευρωπαϊκών κοινωνικών φόρουμ" επιχειρούν να παρουσιαστούν ως πολιτικοί εκπρόσωποι των κοινωνικών αγώνων, να τους χειραγωγήσουν και να τους εγκλωβίσουν στα πλαίσια της διαμαρτυρίας, ώστε να εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους μια θέση μέσα στο υπάρχον σύστημα.
 • > της αντίληψης (η οποία ενισχύθηκε μέσα από την εμπειρία δυναμικών αγώνων που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στην παγκοσμιοποίηση -και τις διεθνείς στιγμές τους που ήταν τα γεγονότα ενάντια στις συνόδους των αφεντικών) ότι η εξεγερτική δράση είναι κοινωνική και αντικρατική δράση. Αντλεί και βρίσκει τη συνέχειά της στην εξάπλωσή της στην κοινωνία.
 • > της επιθυμίας και της ανάγκης να μιλήσουμε για τα μέτωπα του κοινωνικού και ταξικού πολέμου στην πραγματικότητα που ζούμε εδώ ως κομμάτι μιας παγκόσμιας πραγματικότητας, στην προοπτική πάντα της ανάπτυξης του αγώνα στη βάση της αυτοοργάνωσης και της συλλογικοποίησης των αντιστάσεων.
 •  

  Αθήνα 27/1/06
  σύντροφοι και συντρόφισσες από την
  ανοιχτή συνέλευση αναρχικών - αντιεξουσιαστών