αρχική σελίδα

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

 Στις 22 Ιούλη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Παλλήκαρης, συνοδευόμενος από τον αντιπρύτανη, εκπρόσωπο των δημοτικών αρχών, τον εισαγγελέα και τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, “επισκέφτηκαν” την κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης για να απαιτήσουν την εκκένωση του κτιρίου εντός 15 ημερών, απειλώντας ότι θα προχωρήσουν σε αστυνομική επιχείρηση μετά τη λήξη αυτής της διορίας.

Οι πρυτανικές αρχές, εκμεταλλευόμενες την καλοκαιρινή περίοδο, ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να επιβάλουν χωρίς αντίσταση τα κατασταλτικά τους σχέδια σε βάρος της κατάληψης, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη άρση του ασύλου σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα επιστρατεύουν δημοσιογράφους για τη συκοφάντηση της κατάληψης του Ευαγγελισμού ώστε να νομιμοποιήσουν κοινωνικά την καταστολή.

Τα σχέδια τους όμως δεν θα περάσουν! Η κατάληψη του Ευαγγελισμού δεν είναι μόνη της!

Το επί εικοσαετίας εγκαταλελειμμένο κτίριο του Ευαγγελισμού καταλήφθηκε το Μάη του 2002 από ομάδα νέων, κυρίως φοιτητών αλλά και εργαζόμενων και μαθητών, που το μετέτρεψαν από ερείπιο σε χώρο συλλογικής ζωής και δράσης. Σήμερα, έχοντας κλείσει 6 χρόνια λειτουργίας ως χώρος πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, 6 χρόνια συμμετοχής σε κοινωνικούς αγώνες, η κατάληψη του Ευαγγελισμού αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αγωνιζόμενους στην πόλη του Ηρακλείου. Αποτελεί επίσης κομμάτι ενός πλήθους αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, καταλήψεων και στεκιών, σε όλη τη χώρα αλλά και παγκόσμια, που στα πλαίσια του ευρύτερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση προωθούν έμπρακτα και καθημερινά την αντίσταση στην εκμετάλλευση, τη διαμεσολάβηση και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών από το κράτος και τα αφεντικά. Και σαν τέτοιο ανοιχτό κοινωνικό χώρο αντίστασης θα τον υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Δεν θα αφήσουμε την κατάληψη του Ευαγγελισμού βορά στα νύχια των πρυτανικών αρχών και των οικονομικών συμφερόντων, που αποσκοπούν στη δήθεν αξιοποίηση του κτιρίου στα πλαίσια του κέρδους και του ελέγχου.

Δεν θα αφήσουμε έναν αυτοοργανωμένο χώρο βορά στα νύχια της καταστολής, που θέτει στο στόχαστρο τις καταλήψεις και τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια για να καταπνίξει την απήχηση του αντιεξουσιαστικού αγώνα στην κοινωνία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκκενωθεί οι καταλήψεις Santa Barbara και Μυλλέρου & Γερμανικού στην Αθήνα, και τον περασμένο Απρίλη η κατάληψη του ΙΚΑ στη Λάρισα, ενώ πολλοί αυτοδιαχειριζόμενοι και κατειλημμένοι χώροι έχουν δεχτεί σειρά παρακρατικών επιθέσεων.

Σε κάθε απόπειρα καταστολής της κατάληψης του Ευαγγελισμού, όπως και κάθε αυτοοργανωμένου χώρου αντίστασης, θα μας βρουν μπροστά τους!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ!

καταληψίες, αλληλέγγυοι-ες
από την Αθήνα
1 Αυγούστου ’08