PUpage="76001076"; var

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Σταματήστε την πολεμική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.!
Αντίσταση στη συνάντηση της παγκόσμιας πολεμικής ελίτ!

Η φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Πολιτική Ασφάλειας θα γίνει από την 1η μέχρι τις 3 Φλεβάρη. Θα συμμετάσχουν τριάντα υπουργοί εξωτερικών και πολέμου κρατών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ανάμεσά τους μια αντιπροσωπεία γερουσιαστών και μελών του κογκρέσο των ΗΠΑ, όπως και ένας αριθμός στρατηγών και ειδικών στη στρατηγική και τον εξοπλισμό. Αναμένονται επίσης αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Κίνα, αν κι αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως τα κράτη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. είναι αυτά που θα καθορίσουν την ουσία και τις πολιτικές.

Επίσημος διοργανωτής της διάσκεψης ασφαλείας είναι το ίδρυμα Herbert Quandt της BMW. Η συμμαχία ανάμεσα στο κεφάλαιο και το στρατό δεν θα μπορούσε να καταδειχθεί με καλύτερο τρόπο. Για τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Πολιτική Ασφαλείας, τα βασικά ζητήματα είναι ο σχεδιασμός των σημερινών και των μελλοντικών πολέμων, η εδραίωση ισχυρών κινητών δυνάμεων κρούσης και η ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ζητήματα της διάσκεψης ασφαλείας του 2002 είναι η "διεθνής Τρομοκρατία" και η "παγκόσμια ασφάλεια". Υιοθετώντας τέτοιες επιθετικές φράσεις, ο υποτιθέμενος πολιτισμένος κόσμος θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο ικανό να διεξάγει πόλεμο οπουδήποτε κρίνει ότι απειλούνται τα συμφέροντά του. Η Διάσκεψη για την Πολιτική Ασφαλείας είναι επίσης μια ευκαιρία για τις πολιτικο-στρατιωτικές δυνάμεις να διαπραγματευτούν σφαίρες ελέγχου. Τα τελευταία χρόνια έχουν συζητηθεί αρκετά φλέγοντα θέματα πολεμικού σχεδιασμού. Το 1998, για παράδειγμα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν στην ημερήσια διάταξη, όπως και το ζήτημα της χρήσης Γερμανικών αεροπορικών βάσεων. Κατά τη διάρκεια της Τελευταίας διάσκεψης, στα πλαίσια του Πυραυλικού Συστήματος Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, συζητήθηκαν τα σχέδιά τους για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, καθώς και η συμμετοχή των κρατών της Ε.Ε. Στη Διάσκεψη του 2002, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να προωθήσει τα αιτήματά της ως υπερ-δύναμη μέσα στον "αντι-τρομοκρατικό" συνασπισμό. Ωστόσο, είτε ανταγωνιστικά είτε σε συνεργασία, κάτω από τον τίτλο της "παγκόσμιας ασφάλειας" και της "διεθνούς τρομοκρατίας", τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν στρατηγικές πολέμου.

Ο στρατιωτικός βραχίονας του κεφάλαιου - το ΝΑΤΟ και η νέα στρατηγική του σκέψη

Σε συνδυασμό με τις νέες στρατηγικές του ΝΑΤΟ υπάρχει η αντίληψη των ΗΠΑ για το "Κοινό Όραμα 2010". Μ' αυτή την έννοια, η εξασφαλισμένη στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ διατηρείται σε όλες τις εναέριες, εδαφικές και θαλάσσιες σφαίρες μάχης, όπως και στο διάστημα. Εχθροί είναι όσοι δρουν ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ ή ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαίων συμμάχων τους. Ενώ την περίοδο του Πολέμου στον Κόλπο πολλοί γελούσαν με την φράση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπούς "Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων", σήμερα φαίνεται να έχει γίνει σαφής η πιο ορατή στρατηγική σημασία της. Κανείς δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη "Νέα Παγκόσμια Τάξη" ή να της ασκήσει κριτική. Όσοι παρόλ' αυτά τολμούν να της αντισταθούν, διακινδυνεύουν συνέπειες με στρατιωτικό περιεχόμενο ή κυρώσεις.

"Οι μεγάλοι πόλεμοι του 20ού αιώνα έλαβαν χώρα ανάμεσα σε πλούσια έθνη. Τον επόμενο αιώνα, αυτά τα ευημερούντα έθνη που τώρα συνυπάρχουν ειρηνικά, θα πρέπει να υπερασπιστούν τον πλούτο τους από τους ανθρώπους των φτωχών χωρών και περιοχών του πλανήτη". (Υπολοχαγός Reinhard Herden, Truppenpraxis / Wehrausbildung Nr. 2+3/96)

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ διακρίνεται για τα σενάρια εκφοβισμού που έχει επινοήσει και με τα οποία το ΝΑΤΟ νομιμοποιεί τις ίδιες του τις ενέργειες: διακοπή στην παροχή ζωτικών πόρων, απειλή της τρομοκρατίας και πράξεις σαμποτάζ, ακόμα και αποδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας εξαιτίας του ρεύματος των προσφύγων.

Η στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ευρώπης - Στρατιωτικές πολιτικές πέρα από το ΝΑΤΟ

Το Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ανέλαβαν όλες τις σημαντικές λειτουργίες που ανήκαν στην Δυτικο-Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. Στο μέλλον τα καθήκοντά τους θα αναληφθούν από την "δύναμη ταχείας ανάπτυξης" της Ε.Ε. Μέχρι το 2003 αυτή η νέα δύναμη επέμβασης των 60.000 στρατιωτών θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για μεταβίβαση και ανάπτυξη σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Κανένα άλλο σχέδιο της Ε.Ε. δεν προετοιμάζεται με τόση ένταση και ενεργητικότητα.

Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής δύναμης κρούσης, εξέλιξη αναγκαία από την εμπειρία της εξάρτησης στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο και του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, είναι μια αποφασιστική κίνηση στο δρόμο της στρατιωτικής ανεξαρτησίας. Αν ειδωθεί μακροπρόθεσμα, είναι μια απόπειρα να αποκολληθεί από το στρατιωτικό εναγκαλισμό της υπερδύναμης και να επιβάλλει τα παγκόσμια συμφέροντά της, ακόμα και όταν αυτά είναι αντίθετα με των ΗΠΑ. Θα ήταν παρανόηση να δει κανείς την ενδυνάμωση της Ευρώπης απλά και μόνο στις στρατιωτικό-πολιτικές πτυχές της. Η "κατάκτηση" της Ανατολικής Ευρώπης σε οικονομικό επίπεδο, με όρους διεύρυνσης της Ε.Ε., είναι κάτι που ήδη συμβαίνει, π.χ. με τη βοήθεια της "ανατολικής επέκτασης" του NATO, ή το "προτεκτοράτο" της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός ρόλος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Bundeswehr)

Απ' τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, 46 χρόνια πριν, να αποκατασταθούν οι Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις και η πιθανή ανάπτυξή τους στο εσωτερικό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Άρθρο 87α, η αναδιάρθρωση των Bundeswehr έγινε το δεύτερο ιστορικό κομβικό σημείο στη Γερμανική στρατιωτική και εξωτερική πολιτική. Τώρα οι Bundeswehr θα αποκτήσουν μια δομική επιθετική ικανότητα, υπό τη μορφή αυτής της επιχειρούμενης ενδυνάμωσης των αποκαλούμενων "δυνάμεων αντίδρασης σε κρίσεις" (μονάδες ταχείας ανάπτυξης).

Για περισσότερο από δέκα χρόνια, ο στρατός επεξεργαζόταν νέα στρατηγικά δόγματα, στα οποία η προτεινόμενη ανάπτυξη των Bundeswehr θα ήταν για διαφημιστικούς σκοπούς, και μέσα από τα οποία η αναγκαιότητά τους δικαιώνεται από συνεχώς αυξανόμενες στρατιωτικές αποστολές μακριά από την Ευρώπη. Προσαρμόζοντας τις Bundeswehr στο να διεξάγουν δύο μεγάλες πολεμικές αποστολές το χρόνο (όπως στο Κόσοβο) δεν έχουν άλλη πρόθεση από το να παρουσιάσουν την ένοπλη αντιπαράθεση σαν ένα φυσιολογικό συμβάν.

Η αναδιάρθρωση των Bundeswehr είναι συστατικό στοιχείο της αναδιάρθρωσης της Ευρώπης, ενός στόχου με τον οποίο η Ευρώπη επιτυγχάνει την διαπραγματευτική της δύναμη ως Παγκόσμιος παίκτης. Η Γερμανία βρίσκεται σε ηγετική θέση μέσα σ' αυτή τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Ο δρόμος για την οικονομική, πολιτική και τελικά επίσης στρατιωτική ισχύ, συνδέεται ξεκάθαρα με μια Ευρωπαϊκή διαδικασία συγχώνευσης όπως και ανατολικής επέκτασης.

Η 11η Σεπτέμβρη και ο "Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας"

Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτέμβρη ήταν μια αντιδραστική πράξη, που κανένα κίνημα χειραφέτησης στον κόσμο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς. Ούτε η επιλογή (της μετατροπής) μη-συμμετέχοντων ανθρώπων σε όπλα ούτε ο στόχος των χιλιάδων νεκρών μπορούν να θεωρηθούν ως επιλογές ενός επαναστατικού κινήματος.

Αν παρόλ' αυτά ο υποτιθέμενος πολιτισμένος κόσμος δηλώνει σήμερα πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τις επιθέσεις, τότε αυτό αντιπροσωπεύει αρκετά ξεκάθαρα τις διαφορές που υπάρχουν στον κόσμο. Η αντίδραση των ανθρώπων στις φτωχότερες νότιες χώρες απέναντι στις επιθέσεις, ήταν πως βασικά τίποτα δεν άλλαξε στην καθημερινή τους πραγματικότητα. Οι σκηνές ενθουσιασμού από λαούς του αποκαλούμενου τρίτου κόσμου που είτε προσπεράστηκαν σε μια σιωπή θανάτου είτε καταδικάστηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ, δεν ήταν απλά ένας χλευασμός των νεκρών. Τέτοιες αντιδράσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς μια θεώρηση για την παγκόσμια ταξική ανισότητα. Αυτό που αντιπροσωπεύει ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για τις ΗΠΑ, τη χώρα όπου θεωρείται παγκόσμια ως ηγέτιδα του καπιταλιστικού συστήματος, για εκατομμύρια άλλους ανθρώπους του νότου είναι απλά μια καθημερινή πραγματικότητα.

Η πραγματική αλλαγή στην κατάσταση των ανθρώπων σ' αυτές τις νότιες χώρες είναι ασήμαντη, και η αλλαγή στο ρόλο των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι επίσης μικρή. Εδώ, όλα παραμένουν όπως είχαν: Οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους κάνουν πόλεμο στα αποκαλούμενα κακοποιά κράτη, τα οποία τώρα ονομάζονται "Κράτη που ανησυχούν". Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραχωρεί την έγκρισή του γι' αυτό τον πόλεμο "αυτοάμυνας" και για μια ακόμη φορά η Ευρώπη επιχειρεί να διακριθεί μέσω της συνεργασίας της.

Μ' αυτό τον πόλεμο εξυπηρετείται ένας αριθμός συμφερόντων: Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια στρατιωτική επικυριαρχία τους και δηλώνουν σαφώς, μια για πάντα, πως μια τέτοια επίθεση εναντίον τους δεν θα μείνει ποτέ χωρίς ολέθριες συνέπειες για τον επιτιθέμενο. Επιπλέον σταθεροποιούνται κάποια πράγματα, όπως τα "εθνικά συμφέροντα" και οι προσβάσεις σε πόρους. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την πολεμική συμμαχία με τις ΗΠΑ σε χρόνο-ρεκόρ, χωρίς στην πραγματικότητα να αναμειγνύονται σε αποφάσεις ή ενέργειες των ΗΠΑ. Η Γερμανική κυβέρνηση επιζητά να αποκτήσει μια ισχυρότερη εικόνα στο ρόλο της ως "νέα παγκόσμια δύναμη" και χώρες όπως το Πακιστάν ή η Ινδία, μέσα από την είσοδό τους στην "Αντι-τρομοκρατική συμμαχία", για άλλη μια φορά απολαμβάνουν μιας γενικής αποδοχής.

Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος σ' αυτή τη νέα κατάσταση, είναι η απειλή στην ανάπτυξη των απελευθερωτικών κινημάτων, κι αυτό πρέπει να είναι το βασικό μας μέλημα. Όχι μόνο επειδή ο όρος "τρομοκρατία" μπορεί εύκολα να διαστρεβλωθεί και να εφαρμοστεί πάνω σε οτιδήποτε αντιστέκεται στην παγκόσμια κυρίαρχη τάξη. Οι αντιδράσεις της κυρίαρχης ελίτ στοχεύουν ενάντια σε οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, είτε είναι αντιδραστικά είτε απελευθερωτικά κινήματα. Σαφώς αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υποστηρίξουμε αντιδραστικά κινήματα, αλλά σημαίνει όντως πως θα υποστούμε τέτοιες μεθόδους. Γι αυτό πρέπει να καταγγείλουμε αυτόν τον πόλεμο γι αυτό που είναι: ένας μηχανισμός για την περαιτέρω εξασφάλιση της κυρίαρχης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Η "ασφάλειά" τους: Σκληρή φτώχεια και εκμετάλλευση

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί πόλεμοι του υποτιθέμενου "πολιτισμένου" κόσμου συνοδεύεται από έναν ιδεολογικό λόγο περί ζητημάτων ασφάλειας, μέσα από τον οποίο κάθε έγκλημα των κυρίαρχων δυνάμεων απεικονίζεται ως αμυντική πράξη απέναντι σε έναν τερατώδη αντίπαλο, που όντας απ' έξω απειλεί την ασφάλεια των κατοίκων της μητρόπολης.

Αν αναλογιστούμε τον όρο "ασφάλεια" από την οπτική γωνία των ειδικών στη στρατιωτική και αστυνομική στρατηγική, τότε μπορεί να αναρωτηθούμε: ποια "ασφάλεια" μέσα στις σημερινές επικρατούσες συνθήκες επεκτείνεται πραγματικά στις μάζες των ανθρώπων; Ποια ασφάλεια προσφέρει το σύστημα σε έναν Βολιβιανό μικρο-καλλιεργητή ο οποίος, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ., δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τις διογκωμένες τιμές στα καύσιμα και το ψωμί;

Ποιο είναι το νόημα της ασφάλειας για μια εργαζόμενη γυναίκα, της οποίας η ελάχιστη επιβίωση μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από 16 ώρες δουλειάς σε ένα εργαστήριο υπερ-εκμετάλλευσης γνωστής φίρμας ρούχων στις Φιλιππίνες;

Ή για ένα άτομο στη Σιέρα Λεόνε, όπου η μόνη εμπορική δραστηριότητα που λειτουργεί ακόμη είναι η συμμετοχή στον εμφύλιο πόλεμο, για διαμάντια που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή αγορά;

Τι είδους ασφάλεια υπάρχει για έναν Αφγανό πρόσφυγα που έχει να διαλέξει μόνο ανάμεσα στην περιορισμένη φιλανθρωπία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και τις ευσεβείς υποσχέσεις ενός ιεροκήρυκα του Ισλάμ; Πόσό ασφαλές είναι το μέλλον για την άνεργη νεολαία στα προάστια του Παρισιού;... ή για έναν πρόσφυγα σε ένα κρατητήριο απελάσεων στο Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης;... ή για τους άστεγους στο Μόναχο; Ποια ασφάλεια προσφέρει η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στους άνεργους που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δουλειές με χαμηλό μισθό ή περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα; Τι περιμένουμε να κερδίσουμε από την ασφάλεια αν πρέπει συνεχώς να δουλεύουμε περισσότερο, με περισσότερη "ελαστικότητα" και για λιγότερα χρήματα;

Ποια ασφάλεια υπάρχει για μια γυναίκα σ' αυτή την κοινωνία σε σχέση με την ενδο-οικογενειακή βία; Ποια ασφάλεια υπάρχει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απέναντι στο ανθρωποκυνήγι που συχνά διεξάγεται κατά μήκος των συνόρων της Ε.Ε., ή τους ρατσιστικούς νόμους που ισχύουν για τους ξένους, και τη δολοφονική ναζιστική τρομοκρατία; Οι απαντήσεις σ' αυτές τις ερωτήσεις είναι στην πραγματικότητα κάπως ταλαντευόμενες.

Εξωτερικός Πόλεμος…

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερο η οικονομική και πολιτική ισχύς ήταν συγκεντρωμένη στα χέρια των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών και πολυεθνικών. Το "άνοιγμα" των παγκόσμιων αγορών, οι νέες Τεχνολογίες και η κατάρρευση του ανταγωνιζόμενου συστήματος του υπαρκτού σοσιαλισμού, επέφεραν μια παγκόσμια ταραχή για τους ανθρώπινους και τους υλικούς πόρους, τέτοια που δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν.

Αυτή η εξέλιξη, που ονομάζεται επίσης παγκοσμιοποίηση, επιτρέπει στους διαχειριστές του καπιταλιστικού καθεστώτος να αμβλύνουν τις αντιθέσεις μέσα στην κοινωνία χωρίς να καταφεύγουν στις ελάχιστες κοινωνικές παροχές του κράτους. Στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπως και στις πλούσιες μητροπόλεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει απλά πλεονάσματα για τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής παραγωγής. Την ίδια στιγμή, ολόκληρες χώρες στην Αφρική και την Κεντρική Ασία συνδέθηκαν με την παγκόσμια αγορά. Χωρίς φυσικά να προσφέρουν στους κατοίκους τους καμία εναλλακτική λύση.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν γίνεται ειρηνικά. Ο εξαναγκασμός όλο και περισσότερων χωρών να ενταχθούν στον καπιταλιστικό κόσμο σημαίνει πως όσοι αντιτίθενται σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να απομονωθούν με τη βία. Αυτό συμβαίνει π.χ. στην Κολομβία όπου μικρο-καλλιεργητές και ακτήμονες αγρότες διώχνονται ή δολοφονούνται από το στρατό ή από παραστρατιωτικούς, για να ανοίξει ο δρόμος στα πετρελαϊκά συμφέροντα και τις πολυεθνικές. Εκεί όπου κράτη και συνασπισμοί κρατών ανταγωνίζονται πάνω σε αγορές, πρώτες ύλες και γεωστρατηγικά οφέλη, θα κάνουν, όπου είναι αναγκαίο, και πόλεμο, είτε αυτός είναι στη Γιουγκοσλαβία και τον Καύκασο είτε οι βρώμικοι πόλεμοι με τη βοήθεια ταγμάτων θανάτου ή η υποστήριξη των δυνάμεων των Κόντρας.

Όταν κρατικά συστήματα καταρρέουν οικονομικά και πολιτικά, και η κοινωνική εναλλακτική προοπτική δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμη, τότε θα παραγκωνιστούν από την οικονομική λεηλασία των πολεμοχαρών που παλεύουν μεταξύ τους.

Εκεί όπου ο καπιταλισμός δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει στους ανθρώπους, θα εμφανίζεται μια προοπτική κοινωνικών αγώνων, αλλά και πάλι θα είναι για αντιδραστικές θαυματουργές θεραπείες ή καταστροφική βία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η προοπτική της αναταραχής, την οποία η κυρίαρχη ελίτ είναι υποχρεωμένη να θέσει υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έχουν πολλούς λόγους, όπως τις αξιώσεις τους για παγκόσμια εξουσία και την διασφάλιση της περαιτέρω λειτουργίας του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού μηχανισμού, για να καταφύγουν σε μια αυξημένη στρατιωτική ισχύ. Αυτό δεν εξασφαλίζει τίποτα σε μας. Αντιθέτως, θα πρέπει στο μέλλον να προετοιμαζόμαστε για μια διάχυτη μόνιμη κατάσταση πολέμου, όπως προαναγγέλθηκε από τον Μπους και τον Καγκελάριο Σρέντερ, ένας "μακράς διάρκειας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας".

Εσωτερική καταστολή και ρατσισμός

Ο εξωτερικός πόλεμος βρίσκει την εσωτερική πολιτική του αναλογία στην κατασκευή του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει επισκιάσει κάθε άλλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει βιομετρικά δελτία ταυτότητας, χρήση ολοκληρωτικών γενετικών πληροφοριών, ιδεολογικά τεστ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα μέσα μεταφοράς, συνδυασμένες αρμοδιότητες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, εσωτερικές λειτουργίες και καθήκοντα για το στρατό, χωρίς να αναφέρουμε και την επιτήρηση ανοιχτών χώρων από κάμερες, την αυξανόμενη αστυνομική παρουσία και μπλόκα για ύποπτους.

Στις ΗΠΑ συζητιέται ήδη ανοιχτά η νομιμοποίηση των βασανιστηρίων. Η ανάπτυξη της εσωτερικής ασφάλειας οδηγεί σε νέα ρατσιστικά φαινόμενα μέσα στο κράτος και την κοινωνία. Σύμφωνα με τη νέα σειρά νόμων που προτείνονται από τον Γερμανό υπουργό εσωτερικών Herr Schilly, στο μέλλον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα απελαύνονται στην απλοϊκή βάση της "υποψίας για εξτρεμισμό". Η τελική κατάργηση του βασικού δικαιώματος ασύλου προβλέπεται επίσης, όπως και περαιτέρω περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης για περιπτώσεις "απέλασης".

Τα μέτρα για "εσωτερική ασφάλεια" έχουν να κάνουν με πολλά περισσότερα από τον πανικό της τρομοκρατίας. Το κράτος μπορεί να δημιουργήσει σε χρόνο-ρεκόρ αυτό που σε φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν ένα-δύο χρόνια. Όσο περισσότερο αυξάνεται η κοινωνική ανασφάλεια και όσο περισσότερο αυτό το σύστημα περιθωριοποιεί έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, τόσο περισσότερο ένα κράτος χρησιμοποιεί την καταστολή. Η εσωτερική ασφάλεια κάνει τους ανθρώπους αόρατους. Αυτούς που δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία, για παράδειγμα τους "ανεπιθύμητους" μετανάστες ή όσους περιθωριοποιούνται κοινωνικά μέσω της φτώχειας. Η εσωτερική ασφάλεια είναι μια μορφή προληπτικού ελέγχου εξεγέρσεων με πολλούς τρόπους:

Ιδεολογικά, δημιουργεί μια ταύτιση με το κράτος και τον μηχανισμό του, το οποίο παρουσιάζεται ως ο ισχυρός που προστατεύει τους αδύναμους απέναντι στη "διαφθορά". Η εντύπωση του απόλυτου ελέγχου αποτρέπει τους ανθρώπους ακόμα και από τη σκέψη του να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αντιστεκόμενοι στους επιβεβλημένους κανόνες. Ρεύματα μεταναστών θα πρέπει να ελέγχονται σε σχέση με κάθε ξεχωριστή περιοχή. Το κράτος Τελειοποιεί τα μέσα για να μπορεί να αντιδράσει με όλη την απαραίτητη ισχύ ενάντια σε πιθανές μελλοντικές κοινωνικές ταραχές, μαζικές απεργίες και εξεγέρσεις.

Η δική μας ασφάλεια είναι να αγωνιστούμε μαζί ενάντια στον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την καταστολή, παγκόσμια!

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η ένοπλη πτέρυγα των ιμπεριαλιστικών κρατών γίνεται αιτία αντίστασης και διαμαρτυρίας. Με βάση το διπλό ρόλο του ΝΑΤΟ (στάθμευση των αμερικάνικων Pershing), είχαν γίνει κινήσεις πολιτικής ανυπακοής, όπως ο αποκλεισμός των αμερικάνικης αεροπορικής βάσης του Mutlangen. Η διάλυση του ΝΑΤΟ ήταν ακόμα και μέρος του προγράμματος των Γερμανών Πράσινων πριν οι τελευταίοι συμμετάσχουν στο σημερινό συνασπισμό.

Στην άγρια δεκαετία του '80, η μαχητική αντίσταση στην πολιτική του ΝΑΤΟ ήταν μια ιδιαίτερη έκφραση της ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής. Ακόμα και σήμερα, χρειάζεται να ξεπεράσουμε την έλλειψη προσανατολισμού που ακολούθησε την πτώση του μπλοκ του υπαρκτού σοσιαλισμού, και την μη-συντονισμένη στάση μας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Η συνέχιση των προηγούμενων αγώνων θα ήταν να προκαλέσουμε ανυποχώρητα τους μπράβους του καπιταλισμού, και το Μόναχο είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

Παγκόσμια, τα κοινωνικά και επαναστατικά κινήματα έχουν στρατηγικές και πρωτοβουλίες για τέτοια ζητήματα ασφάλειας, και έχουν δυνατότητες στα σχέδιά τους, τις οποίες το κυρίαρχο σύστημα δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει. Οι διαδηλώσεις στο Σηάτλ, την Πράγα και τη Γένοβα μας δίνουν, παρόλες τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις, προοπτικές για μια νέα παγκόσμια αντίσταση, που μπορεί να φέρει κοντά όλους τους διαφορετικούς αγώνες. Σήμερα, ο στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο διεθνές κίνημα που θα αντιπροσωπεύει ριζοσπαστικές εναλλακτικές λύσεις σε έναν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά άδικο κόσμο, του οποίου οι πρωταγωνιστές βασίζονται στην καταστολή και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι ο κρατικός πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία δεν στοχεύει λιγότερο σ' εμάς. Η απάντηση στην αντίσταση που προέβαλαν 300.000 άνθρωποι στη Γένοβα ήταν οι επιθέσεις με δακρυγόνα, βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία, συλλήψεις και βασανισμοί, και η δολοφονία του Kάρλο Τζουλιάνι. Για μας είναι ξεκάθαρο πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί ποτέ να γίνει πολιτισμένος. Η παγκόσμια εκμετάλλευση και η διατήρησή της μέσα από τη στρατιωτική ισχύ και την καταστολή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, οι δύο πτυχές ενός συστήματος που, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεν δείχνει κανένα έλεος.

Η απάντηση στον καπιταλισμό και τον πόλεμο είναι η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση!

 

Καμιά ειρήνη μ' αυτούς που σχεδιάζουν πολέμους!
Αυτή τη φορά, η πολεμική διάσκεψη του Μονάχου δεν θα διεξαχθεί ήρεμα!
Αγώνας ενάντια στην πολιτική πολέμου του NATO!
Καλούμε σε μαζική διαμαρτυρία!
Παγκοσμιοποιείστε τον αντικαπιταλισμό!
Καταργείστε τον καπιταλισμό!

Anti-NATO Committee
Νοέμβρης 2001

(Arbeitskreis Internationalismus, akm - Antifaschistisch Kδmpfen Mόnchen, PAULA Memmingen, AMAK - Anarchistische Menschen ausser Kontrolle, Antifaschistisches Aktionsbόndnis Augsburg, Antifaschistische Aktion Lόneburg/άlzen, Antifa Nόrnberg, Netzwerk Mόnchen e.V., OA - Organisierte Autonomie Nόrnberg, XX-Projekt Mόnchen, Antifa-Sofa Landshut)

e-mail: no_nato2002@instol.de
www.buko24.de/nato_eng.htm (Anti-NATO Committee)