...τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά του ελληνικού ευρωνατοϊκού κράτους, σχεδιάζουν και προβάλουν το πως θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα παιχνίδια ισχύος, πολέμου και κερδοσκοπίας στο χώρο των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης θάλασσας...

Η ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

από το flash.gr 29/1/02

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο, παραδόθηκε από το Ίδρυμα Κόκκαλη στο υπουργείο Εξωτερικών, μελέτη της αμερικανικής εταιρείας RAND CORPORATION, με τίτλο Η νέα γεωπολιτική της Ελλάδας, με τη φιλοδοξία -όπως αναφέρθηκε- να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Τη μελέτη παρέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Νίκη Τζαβέλα. [Είναι η ίδια που ως πρόεδρος του ΟΑΕ, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, επέβαλλε χιλιάδες απολύσεις εργατών, ιδιωτικοποιώντας τις λεγόμενες "προβληματικές" και διαλύοντας τις απεργίες στην Πάτρα και το Μαντούδι, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τους συνδικαλιστές για τη συνεργασία τους...]

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σωκράτης Κόκκαλης χαρακτήρισε τη μελέτη σημαντικό έργο που αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και εξέφρασε τη φιλοδοξία η έρευνα αυτή να γίνει σημαντικό σημείο αναφοράς για τη χώρα. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει την πολιτιστική της κληρονομιά και να αναπτύξει την κοινωνία των πολιτών, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι θύμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά μέσο και αγωγός της στα Βαλκάνια και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ένταξη της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, ήδη οι Έλληνες επιχειρηματίες άδραξαν την ευκαιρία από το 1989, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς είδαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της νέας εποχής και ανέλαβαν προσπάθειες που, όπως τόνισε, αποβαίνουν προς όφελος της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική της Δύσης στα Βαλκάνια, μετά το 1989 δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που υπήρχαν. “Δεν έγινε τίποτα ανάλογο με το σχέδιο Μάρσαλ και ενώ οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προσέλκυσαν επενδύσεις και βοήθεια, η νοτιοανατολική Ευρώπη αφέθηκε στην τύχη της”, είπε ο κ. Κόκκαλης.

....

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Κόκκαλη και για τη γενικότερη προσφορά του, η οποία -όπως είπε- επιτρέπει την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και των βαλκανικών απόψεων στα διεθνή κέντρα. Υπογράμμισε την πολλαπλή σημασία του βιβλίου της μελέτης, εξαιτίας του κύρους των δύο φορέων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ισχυρή θέση από την οποία η Ελλάδα προσεγγίζει τα νέα δεδομένα στην περιοχή, καθώς, λόγω της συμμετοχής της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, δεν έχει μόνο τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. “Το γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου ενδυναμώνει τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας και αναδεικνύει το ρόλο που έχουμε παίξει στην περιοχή”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

....

Στοιχεία της μελέτης

Τα συμπεράσματα της μελέτης μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω σημεία:

1) Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πρέπει να τα εκμεταλλευτεί στην προσπάθεια διαχείρισης της βαλκανικής κρίσης. Πρέπει να υποστηρίξει σθεναρά την ένταξη των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές και στην προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

2) Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στην οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και να προσμετρήσει την πιθανότητα μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. Με δεδομένη την αστάθεια στα βόρεια σύνορά της, πρέπει να συνεργαστεί στενά με χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Αυστρία, για τη διαμόρφωση συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής που θα αφορά την περιοχή.

3) Η Αθήνα πρέπει να ενισχύσει τη νέα, αλλά εύθραυστη σχέση με την Τουρκία. Αυτή η σχέση εξαρτάται από την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και από την εξέλιξη των συζητήσεων για το Κυπριακό και για τα διμερή ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς και τις προσπάθειες της γείτονος για οικονομική ανάπτυξη, κι αυτό επειδή η παγίωση της οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εξαγωγής της.

4) Η Αθήνα πρέπει να εργαστεί για την παγίωση του κλίματος μη έντασης με την Τουρκία, προωθώντας τη συνεργασία σε επίπεδο επιχειρηματικού τομέα και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

5) Η Αθήνα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και να αναζητήσει, μαζί με τους περιφερειακούς παίχτες στην περιοχή, νέες πιθανές μορφές περιφερειακής συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας.

6) Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει διεύρυνση της βάσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Η Αθήνα είναι δυνατό να καταστεί σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των περιοχών των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και όσων βρίσκονται γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.