Αρχική σελίδα

 

Όπως στην Αργεντινή, η εξέγερση είναι διαρκώς παρούσα και στο Εκουαδόρ, μετά τους μεγάλους λαϊκούς και ιθαγενικούς ξεσηκωμούς του 2000 και 2001. Στις 16/1/02 χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Κίτο, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας του προέδρου Γκουστάβο Νομπόα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Ο Γκ. Νομπόα, όπως και ο Ντουάλτε της Αργεντινής, αναρριχήθηκε στην προεδρία της χώρας διοριζόμενος στη θέση του προέδρου Χ. Μαχουάδ που ανατράπηκε από την εξέγερση, τον Γενάρη του 2000, ενάντια στη φτώχεια και τις διακρίσεις καθώς επίσης ενάντια στις πολιτικοοικονομικές επιταγές των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δες στο Αν. Δελτίο νο 10 και στη μπροσούρα ΕCUADOR: Η ΙΘΑΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ 1990-2000 (E.E. Nότιος Άνεμος).

ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Κινητοποιήσεις στο Κίτο ενάντια στο ΑLCA - Ελεύθερη Ζώνη Εμποριίου των Αμερικών

Διεθνής Κατασκήνωση για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια των Λαών

Από τις 14 ως τις 20 Μάρτη συναντήθηκαν στο Κίτο άνθρωποι από 20 χώρες για να συμμετάσχουν στη συνάντηση ενάντια στο “σχέδιο Κολομβία” και τη FTAA (Free Trade Agreement of Americas). Στόχος της συνάντησης ήταν η αντίσταση στα σχέδια που προωθούνται από τις ΗΠΑ και στηρίζονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η συμφωνία για “ελεύθερη αγορά” που καταργεί τα οικονομικά σύνορα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως το “σχέδιο Κολομβία” για την καταστολή της ένοπλης εξέγερσης στη γειτονική χώρα.

Μέρος της συνάντησης ήταν οι διαδηλώσεις που έγιναν στην αμερικάνικη πολεμική βάση στη Μάντα και στο Λάγκο Αγκριό στην περιοχή Οριέντε, όπου προωθείται το σχέδιο για κατασκευή νέου αγωγού πετρελαίου.

Στις 20 Μάρτη 300 άτομα διαδήλωσαν στη πρωτεύουσα Κίτο από το πανεπιστήμιο Σαλεσιάνα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Την ώρα που η διαδήλωση περνούσε από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, κάποιοι προσπάθησαν να καταστρέψουν μια κάμερα και ένας σεκιουριτάς του Κέντρου πυροβόλησε. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ευτυχώς όχι σοβαρά. Στη συνέχεια η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εμποδίζοντας τον κόσμο να φτάσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

http://colombia.indymedia.org/campamento.php3

 

Ο Βορράς φλέγεται από την απεργία και την καταστολή
Κίτο, 28 Φεβρουαρίου (IPS)

Δήμαρχος από το βόρειο Εκουαδόρ έστειλε μια έκκληση για βοήθεια, πριν την αιματηρή στρατιωτική καταστολή της απεργίας που είχε προκαλέσει η κατασκευή αγωγού πετρελαίου στο δάσος του Αμαζονίου. (...) H Guadelupe Llori, δήμαρχος της Coca, πρωτεύουσας της βορειοανατολικής επαρχίας Orellana ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι, εξοργισμένοι από τη στρατιωτική καταστολή, έβαλαν φωτιά στα γραφεία της Ηλεκτρικής Εταιρείας της περιοχής.

Δύο παιδιά και δύο ενήλικοι πέθαναν από την καταστολή μεταξύ της Τρίτης και της Πέμπτης, σύμφωνα με ανεπίσημες εκδοχές. 40 άτομα συνελήφθησαν από το στρατό, ενώ 300 άτομα που τραυματίστηκαν από στρατιώτες νοσηλεύτηκαν σε διαφορετικά κέντρα υγείας της επαρχίας Orellana.

Ο Marcelo Merlo, υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης αρνήθηκε πως η καταστολή προκάλεσε θανάτους και κατηγόρησε ως υπεύθυνες τις οργανώσεις που διαμαρτύρονται και ζητούν αποζημιώσεις από την επιχείρηση OCP Limited.

"Υπάρχουν πολίτες τραυματισμένοι από σφαίρες. Τα ελικόπτερα πετούν δακρυγόνα στον πληθυσμό. Οι προκλήσεις εξόργισαν τους ανθρώπους που είχαν βγει να διαδηλώσουν με ειρηνικό τρόπο. Πρέπει ο κόσμος στο Κίτο να μάθει την αλήθεια για το τι συμβαίνει εδώ", είπε η Llori.

Οι τοπικές αρχές στις επαρχίες Orellana και Sucumbios, που βρίσκονται στα σύνορα με την Κολομβία απαιτούν από την κυβέρνηση του Gustavo Noboa να πιέσει την εταιρεία ΟCP Limited που κατασκευάζει τον αγωγό, ώστε να δώσει 10 εκατομμύρια δολλάρια που θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς, ως αποζημίωση για την καταστροφή που θα προκαλέσει το έργο.

Οι κάτοικοι στάμάτησαν τρένα, κατέλαβαν πετρελαιοπηγές και το αεροδρόμιο της Coca στην επαρχία Orellana, ενώ στη Nueva Loja, πρωτεύουσα της Sucumbios, κατέλαβαν τα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας TAME.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η διαμαρτυρίες οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας 62 πετρελαιοπηγών και ενός διυλιστηρίου, προκαλώντας ζημιά 2,21 εκατομμυρίων δολαρίων στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ κήρυξε την επαρχία Sucumbios σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης στις 22 Φεβρουαρίου και την Orellana στις 23 (...), με τη δικαιολογία της προστασίας των συνόρων μετά τη ρήξη που υπήρχε στον ειρηνευτικό διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τo αντάρτικο των 'Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Noboa επιβεβαίωσε στις 25 του μήνα ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης οφείλεται στην απεργία.

Σημείωση: To παραπάνω σημείωμα προέρχεται από ένα ενημερωτικό κείμενο για το Εκουαδόρ, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα http://ipsenespanol.net/interna.asp?idnews=9936, και δημοσιεύτηκε στη λίστα αντιπληροφόρησης caravan99@mail.nadir.org