Επιστολή αναγνώστη της Σελίδας, σχετικά με την Κολομβία...

Στην Κολομβία συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος, διάρκειας 40 χρόνων, μεταξύ του διεφθαρμένου καθεστώτος από τη μία και του αριστερού αντάρτικου των FARC ( Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας ) και του ELN (Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός) από την άλλη.Τα αίτια της εξέγερσης των αριστερών ανταρτών εναντίον του καθεστώτος ανάγονται στην τεράστια κοινωνική ανισότητα, τη φτώχεια, την ανεργία και στο κυρίαρχο φεουδαρχικό καθεστώς που στηρίζεται στην εκμετάλλευση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το σάπιο καθεστώς με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, τακτική που ακολουθούν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο Περού. Θέλοντας να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τουςκαι να δυσφημίσουν το αντάρτικο, καλλιεργούν το μύθο οτι οι αντάρτες σχετίζονται με λαθρεμπόριο ναρκωτικών και με την κολομβιανή μαφία, που είναι υπεύθυνη για το λαθρεμπόριο κοκαίνης.

Μια ματιά όμως σε επίσημα στοιχεία των ίδιων των αμερικανικών υπηρεσιών, διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Αμερικανών. Σύμφωνα με αυτά, οι σχέσεις μεταξύ των λαθρεμπόρων και των ανταρτών χαρακτηρίζονται από τριβές. Οι λαθρέμποροι μισούν τους αντάρτες για τον επαναστατικό φόρο που πληρώνουν. Άλλες πηγές λένε οτι η κυριότερη πηγή εισοδήματος των ανταρτών προέρχεται από εκβιασμούς και απαγωγές πλουσίων, και δεν έχουν σχέση με ναρκωτικά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει οτι οι FARC και ο ELN ασχολούνται με την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, ούτε έχει ακουστεί τίποτα. Επίσης αναφέρεται στα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών οτι οι κολομβιανοί αντάρτες και οι έμποροι ναρκωτικών έχουν διαφορετικούς στόχους. Σκοπός των ανταρτών είναι να ανατρέψουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, ενώ οι κολομβιανοί έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι είναι πλούσιοι καπιταλιστές, επιθυμούν τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος και την εκμετάλλευσή του.

Εξάλλου, η επίσημη θέση των FARC και του ELN είναι οτι δεν έχουν καμία ανάμειξη με υποθέσεις ναρκωτικών. Αντιθέτως υπάρχει σχέση μεταξύ του "παρακράτους", το οποίο αποτελεί το δεύτερο εκτελεστικό απόσπασμα του καθεστώτος μετά το στρατό, και της μαφίας. Σύμφωνα με έκθεση της CIA, όσοι αναμειγνύονται σε "παραστρατιωτικές" δραστηριότητες ήταν, μεταξύ των άλλων, μεγαλέμποροι ναρκωτικών.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες του Ν.Τσόμσκι, οι ΗΠΑ υποβοηθούν το καθεστώς στην παραγωγή κόκας. Στην ουσία, αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να αφανίσουν το αντάρτικο και να συνεργαστούν ανενόχλητοι με το σάπιο καθεστώς. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι απλά πρόσχημα για την κλιμάκωση των επιχειρήσεών τους...

Gianni