Αρχική σελίδα

Εργατικά ατυχήματα = δολοφονίες εργατών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17/9/02:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΑΠΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ


ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ΣΤΗ ΔΕΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 7/9/02 –ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ Η.ΜΠΑΡΛΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Γ.ΚΟΥΡΕΤΑΣ, Κ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Γ.ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ, Γ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Κ.ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗΣ, Τ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΣΤΗ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10/9/02 –ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ, Μ.ΠΕΡΛΕΤΣΙ
, Κ.ΣΟΦΟΣ- ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ… “ΑΤΥΧΟΥΣ” ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ –Κ.ΚΑΣΤΡΙΟ, Η.ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟ, Γ.ΣΙΓΑΛΑ- ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/9/02. Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΙΗΡΚΕΣΕ 1 ΩΡΑ. ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΓΚΑΡΑΖ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ: “ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ” ΚΑΙ “ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ”, ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ ΤΡΥΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΝΩ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΑ ΜΜΕ-ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΤΟΝ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ: ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ-ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Αναρχικοί – αντιεξουσιαστές

ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ;

Αυτή τη φορά κανείς δεν “έπεσε απ’ τα σύννεφα”

Κι ας ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι νεκροί εργαζόμενοι στη Μότορ-όιλ του εφοπλιστή Βαρδινογιάννη, ο νεκρός και οι σακατεμένοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, οι νεκροί εργάτες στις οικοδομές σ’ όλη την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ;

Το κέρδος, η μόνη αξία αυτής της κοινωνίας δεν αφήνει περιθώρια προστασίας των εργαζομένων. Συνεχής μείωση των μέτρων ασφαλείας για να μειωθούν τα έξοδα του εργολάβου, του αφεντικού, της εταιρίας. Εντατικοί ρυθμοί εργασίας και εξαντλητικά ωράρια σε ρυθμούς τόσο απάνθρωπους που ακόμα κι ένα ρομπότ θα έκανε λάθος. Εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, εργασιακά ανύπαρκτοι, με το άγχος της οικονομικής επιβίωσης να κρέμεται συνεχώς πάνω απ’ το κεφάλι τους. Άνεργοι και πάμφτωχοι μετανάστες υποχρεωμένοι να κάνουν και τις πιο επικίνδυνες δουλειές για ένα ξεροκόμματο. Ιδιώτες υποεργολάβοι που αναλαμβάνουν να βρουν εργάτες τόσο οικονομικά απελπισμένους που να μην συνειδητοποιούν ότι μπορεί να σκοτωθούν την ίδια μέρα, και οι εταιρίες να ρίχνουν τις ευθύνες πάνω τους.

Η εφαρμογή των δεδομένων μέτρων ασφαλείας καθυστερεί την παραγωγή και έτσι σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται. Η εργασία “φασόν” αποδεικνύεται ακόμα πιο δολοφονική καθώς γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι αναγκαστικά θα επιλέξουν να ξοδέψουν το χρόνο τους για να αυξήσουν το μεροκάματό τους και όχι για να εφαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ;

Τα διορισμένα κομματόσκυλα που στελεχώνουν τις επιθεωρήσεις εργασίας φυσικά και δεν τολμάνε να τα βάλουν με τις μεγαλοεταιρίες που δολοφονούν εκατοντάδες εργαζομένους. Όλοι οι έλεγχοι που υποτίθεται ότι κάνουν είναι στημένοι και οι ελάχιστοι αιφνιδιαστικοί περιορίζονται σε συστάσεις. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιτρέπεται να βγάλουν στη φόρα ότι τα κέρδη της “αναπτυγμένης ελλάδας” είναι κέρδη που βασίζονται στο σακάτεμα των εργαζομένων. Είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να κρύψουν την μοναδική αλήθεια: τα πλούτη τους είναι το αίμα μας

Από την άλλη πρέπει να κοροιδέψουν την κοινωνία. Εδώ έρχεται το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας εργασίας. Αναλαμβάνουν το ρόλο του νεκροθάφτη: Μετατρέπει τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες σε αριθμούς και στατιστικές. Μέχρι το 1999 μας λένε τα κοπρόσκυλα αυτά πέθαινε ένας εργάτης κάθε τρείς μέρες. Πέρυσι πέθαινε ένας εργάτης κάθε δύο μέρες, κι απ’ ότι φαίνεται φέτος μας προετοιμάζουν για το ρεκόρ: ένας νεκρός εργαζόμενος κάθε μέρα. Και δεν ξεχνάνε να μας ενημερώνουν (λες και μας νοιάζει) για το κόστος των ατυχημάτων για το ΙΚΑ, το κράτος, τις επιχειρήσεις, την ΕΕ. Δεν ντρέπονται καθόλου. Και γιατί να ντραπούν άλλωστε; Αυτός είναι ο ρόλος που τους ανέθεσε το κράτος και το κεφάλαιο.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ;

Τα σωματεία και οι ελεγχόμενες ενώσεις εργαζομένων έχουν φτιαχτεί μόνο και μόνο για να ενισχύουν την κομματικοποίηση στους χώρους εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να διατηρείται η πελατειακή σχέση ψηφοφόρος = εργαζόμενος. Τα συνδικάτα είναι αυτά που αναλαμβάνουν να πουλήσουν τους εργαζόμενους από τα μέσα. Βασίζονται στο ότι οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αυτοοργανωθούν γιατί αν το κάνουν αυτό η απόλυση είναι κιόλας έτοιμη. Οπότε σου λένε: θες να αντιδράσεις; θα αντιδράσεις όπως εμείς το λέμε, με στημένες απεργίες και ελεγχόμενες διαδηλώσεις. Αντί τα συνδικάτα να αποτελούν τη φωνή και τη δύναμη των εργαζομένων κατέληξαν να αποτελούν την καταστολή και την τρομοκράτησή τους. Και οι περισσότεροι συνδικαλιστές αυτό που κάνουν είναι να ξεπουλάνε συνεχώς κι άλλο τους εργαζόμενους τους στα αφεντικά και τις πολυεθνικές. Κατάντησαν την παραγωγική βάση αδύναμη και διαλυμένη, σε τέτοιο σημείο που να ζητάει την άδεια της εταιρείας για να απεργήσει, ή την άδεια της αστυνομίας να διαδηλώσει. Και συν τοις άλλοις τα ελεγχόμενα συνδικάτα είναι αυτά που διατηρούν τους διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων μετατρέποντας το συνδικαλισμό σε συντεχνίες ή κομματικά μικρομάγαζα. Ποτέ δε θα κατεβάσουν μια απεργία αν δε σακατευτεί ο τελείως δικός τους. “Πέθαναν 5 εργαζόμενοι στον ΟΥΘ; τι μας νοιάζει εμάς, εμείς ΔΕΗ είμαστε....”, “Πέθαναν 5 εργαζόμενοι σε εργοτάξιο; τι μας νοιάζει εμάς εμείς σε γραφεία δουλεύουμε , “πέθαναν 100 εργαζόμενοι στο σεισμό; ατυχία, αλλά παιδιά προς θεού μην κλείσει η επιχείρηση” Κι έχουν μετατρέψει σιγά σιγά τους εργαζόμενους σε κοιμισμένα υποχείρια που αρκούνται σε 20 ευρώ παραπάνω για να το βουλώσουν, που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο ξεχνώντας πως δέκα κι είκοσι χιλιάρικα δε σε σώζουν απ’ το θάνατο.

Αν όλοι αυτοί νοιάζονταν για τις δολοφονίες και το σακάτεμα των εργαζομένων θα φρόντιζαν να κατεβάσουν απεργίες γενικές και απροειδοποίητες αναγκάζοντας τις ιδιωτικές και κρατικές εταιρίες να οπισθοχωρήσουν αμέσως και να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας γιατί χωρίς τους εργαζόμενους είναι ανίσχυρες. Θα φρόντιζαν να κρατάνε την αλληλεγγύη των εργαζομένων κι όχι να ξεφτιλίζουν το εργατικό κίνημα και να το διαμελίζουν για χάρη των κομμάτων και των αφεντικών.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ;

Τα ΜΜΕ (εφημερίδες και τηλεόραση) φροντίζουν να εξαπατήσουν όπως πολύ καλά ξέρουν την κοινωνία. Στα εκατό εργατικά ατυχήματα θα προβάλλουν μόνο το ένα (με την γνωστή πια έκφραση “το μεροκάματο του τρόμου”) Λες και ξέρουν αυτοί τι σημαίνει να ζεις κάθε μέρα με το φόβο ότι δε θα γυρίσεις σπίτι σου. Λες και νοιάζονται για τα ατυχήματα πέρα από την θεαματικά πλευρά των γεγονότων. Δεν ενημερώνουν, πουλάνε. Παρακαλάνε να βρούνε ένα πλάνο με έναν εργαζόμενο να κρέμεται σε καμιά σκαλωσιά έτοιμος να πέσει. Ψέμα, υποκρισία με λίγο ή πολύ αίμα, και λίγη τσόντα στο καπάκι Τα ΜΜΕ είναι τα βαποράκια όχι μόνο της αστυνομίας αλλά κυρίως των αφεντικών και της εκμετάλλευσης.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ;

Οι εκμεταλλευτές μας έχουν πάρει τα μέτρα τους. Χαμηλοί έως εξευτελιστικοί μισθοί, για να μην τολμάς να αντιδράσεις. Ανεργία σε μεγάλα ύψη για να παρακαλάμε να βρούμε δουλειά. Ανάπτυξη της ρουφιανιάς στους χώρους εργασίας για να μην τολμάμε ούτε να ανοίξουμε το στόμα μας. Αποξένωση των εργαζομένων με διαχωρισμούς όπως έλληνες - ξένοι, υπάλληλοι γραφείου- εργάτες, μισθοί μικροί - μισθοί μεσαίοι (για τους υψηλόμισθους δεν συζητάμε, είναι όλοι τους εκμεταλλευτές). Ποια μεγαλύτερη ανασφάλεια από ένα αβέβαιο μέλλον; Χρεωμένοι όλοι μέχρι το λαιμό στις τράπεζες που δεν σταματούν να μας ληστεύουν κάθε λεπτό. Το μόνο που φροντίζουν είναι η μεγαλύτερη αστυνόμευση όλο και περισσότερη στη δουλειά, στους δρόμους, στο μυαλό μας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Με τις στημένες διαμαρτυρίες κανείς ποτέ δεν κέρδισε τίποτα. Κι αυτό γιατί όλες οι διαμαρτυρίες που προτείνουν τα συνδικάτα δεν είναι παρά ένα κόλπο για να μας εκτονώνουν, για να μας κουράζουν και να μας αναγκάσουν να δεχτούμε σαν όρο ζωής την υποταγή και το σκυμμένο κεφάλι. Οι πραγματικοί καθημερινοί τρομοκράτες είναι το κεφάλαιο και το κράτος και οι λακέδες τους: οι προϊστάμενοι, οι εργολάβοι, οι διαμεσολαβητές και καλοθελητές της εξουσίας που φροντίζουν να αποκοιμίζουν την κοινωνία. Όλοι αυτοί που φοβούνται κυρίως την οργάνωση των εργαζομένων απ’ τα κάτω, χωρίς διαχωρισμούς.

Δεν θα σταματήσουν να μας σκοτώνουν και να μας σακατεύουν αν δεν ξεφύγουμε απ’ τον ωχαδερφισμό, και τη μιζέρια της απάθειας. Να αντιληφθούμε πως είμαστε όλοι απ’ την πλευρά των εκμεταλλευομένων και πως ο κύριος εχθρός μας είναι όλοι αυτοί οι εχθροί του ανθρώπινου γένους που μόνο για την τσέπη τους νοιάζονται. Τα αφεντικά μας με ευχολόγια, παρακάλια και μοιρολόγια δε θα κάνουν πίσω. Ας πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ