AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Ειδική έκδοση του Αναρχικού Δελτίου Αντιπληροφόρησης και Δράσης
Γενάρης 2007

EΠΙΔΗΜΙΑ ...ΥΣΤΕΡΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Mετά το μπαράζ που δεχθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο (του 2005) από τα ΜΜΕ για την επερχόμενη πανδημία της Γρίπης των πουλερικών και την επακόλουθη εξαφάνιση των αντιγριπικών εμβολίων και αντιβιοτικών, με την εμφάνιση των καινούργιων κρουσμάτων στην Τουρκία, άρχισε μια νέα υστερία. Για να ξεδιαλύνουμε τη σύγχυση που σκόπιμα προωθούν τα συμφέροντα που βρίσκονται από πίσω της θα έπρεπε να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

1) Από το τέλος του 2ου παγκόσμιου πολέμου ήδη, στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε ειδικό στρατόπεδο ερευνών στο Fort Detrick του Μέρυλαντ, όπου πειραματίζονταν με διάφορους ιούς και βακτήρια, μεταξύ των οποίων και με τον ιό της γρίπης των πτηνών. Από το 1947 δε, δημιουργήθηκε και ειδική επιτροπή βιολογικού πολέμου. Στη δεκαετία του `80, όπου έχουμε ραγδαία ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας, ο αμερικάνικος στρατός επένδυε 90 εκατομ. δολ. κάθε χρόνο στην έρευνα για γενετικά τροποποιημένους (γ.τ.) μικροοργανισμούς σαν βιολογικά όπλα. Το δε Πεντάγωνο χρηματοδοτούσε 51 προγράμματα εκ των οποίων τα 23 ασχολούνταν με το πώς γ.τ. μικροοργανισμοί θα αποφεύγουν τα υπάρχοντα γνωστά σε όλους εμβόλια και αντιβιοτικά (εκτός φυσικά από τα δικά τους μυστικά παρασκευάσματα).

Ανάλογη δραστηριότητα είχαμε και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως π.χ. στο εργοστάσιο βιολογικού πολέμου στο Swerdlowk, όπου, σύμφωνα με κατοπινές δηλώσεις επιστημόνων που εργάζονταν εκεί, παράχθηκαν γ.τ. ιοί που δεν τους έπιανε κανένα εμβόλιο ή αντιβιοτικό και έθεταν σε αχρηστία το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

2) Μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί πλήρως οι κώδικες πάνω από 70 ειδών βακτηρίων και ιών από τους γενετιστές επιστήμονες. Γνωρίζουν προφανώς πώς και τι μετάλλαξη μπορούν να προκαλέσουν στους γνωστούς ιούς της γρίπης των πτηνών, όταν τους φέρουν σε επαφή στο εργαστήριο με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης. Στο εργαστήριο επίσης μάλλον θα έχουν Παρασκευάσει και τα αντίστοιχα αντίδοτα. Τους έχει ξεφύγει η διαδικασία μετάλλαξής τους στη φύση ή τα κρατάνε στα συρτάρια τους; Μήπως περιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους πρώτα τα ΜΜΕ και μετά, έχοντας εξασφαλίσει την "πατέντα", περιμένουν να θησαυρίσουν από την απειλή της πανδημίας γρίπης;

3) Κάποιοι ήδη θησαυρίζουν από αυτό, όπως ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο υπουργός πολέμου της Κυβέρνησης Μπους, που είναι ένας από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας βιοτεχνολογίας Gelead Sciences. H εταιρεία έχει την πατέντα του φαρμάκου Tamiflu, που παρασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Roche, και παίρνει το 10% από τις πωλήσεις του. Το φάρμακο έγινε ανάρπαστο και εξαφανίστηκε από τα φαρμακεία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας. Η μετοχή της εταιρείας λοιπόν εκτοξεύθηκε από τα 35 στα 47 δολ. Σύμφωνα με το CNN ο Ράμσφελντ, μέσα σε 6 μήνες έγινε πλουσιότερος κατά 1.000.000 δολ. (Ο πλουσιότερος της αμερικάνικης Κυβέρνησης, έχει εντωμεταξύ εξασφαλίσει κέρδη πάνω από 15.000.000. Δεν έχει καμία σχέση με τις εξελίξεις ο άνθρωπος!).

Αλλά ας δούμε λίγο ιστορικά τις εξελίξεις:

4) Το 2002 με την υπόθεση του "άνθρακα" και την υστερία που ακολούθησε για ολοκληρωτική απειλή από οποιονδήποτε θα μπορούσε να διασπείρει την "άσπρη σκόνη", έγινε σε όλο τον κόσμο προμήθεια εμβολίων αντιάνθρακα, τα οποία κανείς δεν χρησιμοποίησε. Εξασφαλίσθηκαν τεράστιες ποσότητες του αντιβιοτικού "Cipro" της Bayer, της οποίας οι μετοχές στο Χρηματιστήριο ξανανέβηκαν, ενώ πριν είχαν πάρει την κατιούσα. Μεταξύ 2002 και 2003 εξαπολύεται συναγερμός για την ευλογιά, που θα μπορούσε να διαδοθεί κάθε στιγμή από τρομοκράτες και ο κόσμος κάνει ουρές στα φαρμακεία για να αποκτήσει ένα εμβόλιο, το οποίο σε τίποτε δεν θα χρησίμευε, αφού όπως ισχυρίζονταν στα ΜΜΕ οι "ειδικοί", ο ιός θα ήταν τρομερά επικίνδυνος, επειδή θα είχε γενετικά τροποποιηθεί από τους υποτιθέμενους Τρομοκράτες και δεν θα τον "έπιανε" κανένα από τα γνωστά εμβόλια. Όταν διατέθηκαν οι δόσεις και εξασφαλίσθηκαν τα προγραμματισμένα κέρδη από τους ενδιαφερόμενους, ο συναγερμός έληξε και τώρα κανείς δεν τον θυμάται. Μεταξύ 2003-2004 ξεκινά ο επόμενος συναγερμός. Πρόκειται για έναν ιό "coronavirus", που του δόθηκε κλινικά το όνομα SARS και το οποίο έγινε διάσημο από τα παγκόσμια ΜΜΕ, μέσα σε λίγες βδομάδες. Μερικοί "ειδικοί" μάλιστα ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την τρομερή πανδημία, που έτσι και αλλιώς Περιμένουμε εδώ και καιρό. Περνούν από κόσκινο όλοι όσοι φταρνίζονται και προέρχονται από κάποια πτήση από το Χόνκ-Κόγκ ή από την Κίνα, και όλοι τρέχουν να εμβολιασθούν κατά της εποχιακής γρίπης, επειδή οι ειδικοί λένε ότι παρόλο που η εποχιακή γρίπη δεν έχει καμία σχέση με το SARS, γενικά είναι καλό να εμβολιαζόμαστε!! Μετά για μια ακόμη φορά ο συναγερμός παύει απότομα και κανείς δεν αναφέρει πια τι έγινε με την πανδημία που Περιμένανε.

5) Στις αρχές του 2005 άρχισαν οι πρώτες αναφορές στις εφημερίδες για τη λεγόμενη γρίπη των πουλερικών. Εδώ και αιώνες (από το 1850) είναι γνωστό ότι υπάρχει μια οικογένεια ιών των πουλιών που οι περισσότεροι πρακτικά είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. Από το φθινόπωρο του 2005 όμως αρχίζει να διαδίδεται ο καινούργιος πανικός. Είναι ο Η5Ν1, ο εχθρός. Ο ιός αυτής της οικογένειας εντοπίσθηκε σε κάποια κοτόπουλα των εντατικών εκτροφείων της Ν.Α. Ασίας και το μήνυμα δόθηκε: "έρχεται τρομερή πανδημία που πιθανά θα προκληθεί από την μελλοντική μετάλλαξη του Η5Ν1". Στη νόσο των πτηνών δίδεται το όνομα της γρίπης, ο κόσμος παθαίνει σύγχυση και είχαμε τα επακόλουθα, στα οποία αναφερθήκαμε στην αρχή.

Από πού όμως ξεκίνησε αυτός ο νέος πανικός; Τον Σεπτέμβρη του 2005 έγινε στη Μάλτα επιστημονικό συνέδριο για τη γρίπη. Συμμετείχαν πολλά "βαριά" ονόματα σχετικών επιστημόνων και χορηγοί ήταν οι εταιρίες παραγωγής αντιγριπικών εμβολίων και αντι-ιϊκών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η Roche. Μετά από αυτό το συνέδριο ξεκίνησε αυτή η μεγάλη εκστρατεία των ΜΜΕ που όμοιά της δεν είχαμε ξαναδεί. Οι επιδημιολόγοι του συνεδρίου προέβλεψαν: "αργά ή γρήγορα θα υπάρξει μια πανδημία". Γιατί έτσι και αλλιώς "αυτό θα πρέπει να συμβαίνει κάθε 40 χρόνια". Και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) είπε: "Δεν γνωρίζουμε πότε, αλλά μια πανδημία θα πραγματοποιηθεί". Έτσι οι γνωστές δηλώσεις των "ειδικών": "τα αντιγριπικά εμβόλια είναι ελάχιστα αποτελεσματικά, αλλά καλό είναι να γίνουν, ιδίως στις ομάδες κινδύνου δηλ. στους ηλικιωμένους και στα παιδάκια", οδήγησαν για παράδειγμα τον υπουργό υγείας της Ιταλίας να κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρίες προνομιακές συμφωνίες για 35 εκατομ. δόσεις ενός εμβολίου που δεν υπάρχει ακόμη, διαθέτοντας 5,5 εκατομ. ευρώ. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει εμβόλιο για έναν ιό που δεν υπάρχει ακόμα. Ή μήπως υπάρχει; Ή μήπως πρόκειται να παραχθεί; (Σύμφωνα με τον Leonard Horowitz, ειδικό δημόσιας υγείας και μελετητή των γενετικών τροποποιήσεων για στρατιωτικούς σκοπούς, αυτό είναι δυνατόν να γίνει στο εργαστήριο με στόχο την ψυχολογική χειραγώγηση των πληθυσμών).

6) Πολλοί μεγαλομέτοχοι εταιρειών βιοτεχνολογίας περιμένουν να πλουτίσουν από αυτή τη χειραγώγηση, αφού αυτό που απασχολεί τους αρμόδιους υγείας σε όλο τον κόσμο, είναι το πώς θα παραχθεί, όσο γρηγορότερα γίνεται, το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών. Όπως λέει ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, Marc Siegel: "Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε το αβγό ενός πτηνού για να κάνουμε εμβόλια, ενώ με τη γενετική μηχανική θα μπορούσαμε να παράγουμε εκατομμύρια εμβόλια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα". Φαίνεται καθαρά πού το πάνε. Και μέσα από αυτή την περίπτωση προωθούν την γενετική μηχανική και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας πρόκειται να συγκεντρώσουν τεράστια κεφάλαια, που χρειάζονται για να επενδύσουν στον τομέα τους και να ελέγξουν την Ιατρική και την διατροφή σε Παγκόσμιο επίπεδο.

7) Tο ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας είναι: τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά είναι η λύση για τον πληθυσμό ή είναι η λύση για τις εταιρείες; H όλη ιστορία μέχρι τώρα δείχνει ότι καταναλώθηκαν ή φυλάγονται για κατανάλωση ή έχουν παραγγελθεί για μελλοντική κατανάλωση φάρμακα και εμβόλια, τα οποία είναι άχρηστα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν για παράδειγμα τον ιό που εμφανίσθηκε στην Τουρκία. Ενώ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 18 ανθρώπινων κρουσμάτων σε μια εβδομάδα και 4 παιδιά πέθαναν χωρίς να μπορέσουν να βοηθήσουν τα υπάρχοντα φάρμακα, κάποιοι εμφανίζουν πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα (μεταξύ αυτών π.χ. και δύο νεαρά αδέλφια 4 και 5 ετών).

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το στέλεχος Η5Ν1 [ο ιός που έχει(;) μεταλλαχθεί και μεταδίδεται στον άνθρωπο] προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, αλλά οι γιατροί στην Ασία εντόπισαν προφανώς μόνο τα βαρύτερα περιστατικά, δηλ. τα άτομα που είχαν το πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (α.σ.). Εξάλλου η μολυσματική ικανότητά του είναι μηδαμινή, αφού δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δύσκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο, αν λαμβάνονται τα συνηθισμένα προφυλακτικά μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες. Στην Ευρώπη π.χ. δεν υπάρχουν πια άτομα που συζούν σε στενή σχέση και επαφή με τα πουλερικά τους, όπως συμβαίνει ακόμα στην Ν.Α. Ασία ή την Τουρκία. Εδώ διακινδυνεύουμε πολύ περισσότερο κάθε μέρα συμμετέχοντας με το αυτοκίνητό μας στην καθημερινή κυκλοφορία, με τα τόσα ατυχήματα ή να πεθάνουμε από κάποιο αιωρούμενο σωματίδιο (αποδεδειγμένα έχουμε 240.000 θανάτους από αυτή την αιτία κάθε χρόνο στην Ευρώπη).

Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η υστερία των ΜΜΕ, όταν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 40.000 άτομα, στη Γερμανία 10.000 ή στη Γαλλία 3.000 αντίστοιχα από την κοινή ανθρώπινη γρίπη, ενώ ο ιός Η5Ν1 έχει σκοτώσει ως τώρα σε όλο τον κόσμο μέσα σε 3 χρόνια λιγότερους από 100 ανθρώπους; Το ίδιο έγινε και με την περίπτωση του SARS, όπου υπολογίσθηκε ότι μόλυνε περίπου 8.000.000 και πέθαναν μόνο 800 άνθρωποι, πιθανά όσοι είχαν ένα ανοσοποιητικό σύστημα είτε ήδη εξασθενημένο είτε παροπλισμένο από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Μήπως λοιπόν η λύση, όπως και για τις άλλες ασθένειες, είναι ένα ισχυρό α.σ.; Αλλά αυτό πώς θα το πετύχουμε; Όχι βέβαια ακολουθώντας τη συμβουλή των ιατρικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών που μας προτείνουν να καταναλώνουμε π.χ. πτηνοτροφικά προϊόντα μόνο από μεγάλες, ελεγχόμενες και αποστειρωμένες πτηνοτροφικές μονάδες (και επιβάλλουν τον σφαγιασμό ή το κλείσιμο των οικόσιτων ελευθέρας βοσκής με απειλή υψηλών προστίμων). Όλοι ξέρομε ότι τα πουλερικά και τα αβγά τους κάθε άλλο παρά θα μας ενδυναμώσουν το ανοσoποιητικό μας σύστημα. Αντίθετα, με τα τόσα αντιβιοτικά που περιέχουν (τα πουλερικά τους εκτρέφονται εκτός των άλλων καθημερινά με αντιβιοτικά), όταν εισέλθουν μέσα μας, μας το διαλύουν σιγά-σιγά.

Αυτές οι συμβουλές το μόνο που θα πετύχουν είναι να συντρίψουν τους μικροπτηνοτρόφους, τους βιοπτηνοτρόφους και αυτούς που έχουν ελευθέρας βοσκής πουλερικά. (Βέβαια η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών είναι τόσο μεγάλη, που υπάρχει σαν "παράπλευρη απώλεια" και η εξουθένωση των μεγάλων οργανωμένων πτηνοτροφείων) και να μας προετοιμάσουν για να μας σερβίρουν στο μέλλον κοτόπουλα βιοτεχνολογίας "άτρωτα" στη γρίπη των πουλερικών.

Εμείς αντίθετα θα πρέπει να τρεφόμαστε όσο γίνεται πιο υγιεινά ενδυναμώνοντας το α.σ. και αν χρειαζόμαστε πτηνοτροφικά προϊόντα να τα αναζητούμε ακριβώς από αυτούς που αναφέρονται πιο πάνω και με μεγάλο κόπο τα παράγουν με υγιεινό τρόπο.

8) Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανωτέρω παραγωγοί δεν χρειάζεται να προσέχουν. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν την υγεία ούτε τη δική τους ούτε της οικογένειάς τους ούτε των πελατών τους καταναλωτών. Να είναι σε επιφυλακή για να μη μεταδοθεί ο ιός στα πουλερικά τους και αν τυχόν εμφανισθεί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, γιατί φαίνεται ότι εκτός όλων των άλλων στόχων, υπάρχει και ο στόχος της μερικής αποκατάστασης των ζημιών των αγελαδοτρόφων, μετά το σκάνδαλο των "τρελών αγελάδων".

9) Για τη μετάδοση του ιού έχουν ενοχοποιηθεί τα αποδημητικά πουλιά. Από το σχολείο έχουμε μάθει όλοι ότι τα αποδημητικά πουλιά κινούνται πάντα στον άξονα Βορρά-Νότου, ενώ η επιδημία υποτίθεται ότι εξαπλώνεται στον άξονα Ανατολή-Δύση. Άλλαξαν λοιπόν τροχιές τα πουλιά; Δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία!! Αντίθετα ο Η5Ν1 είναι παρών στην πανίδα των άγριων πουλιών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Απλώς δεν είχε προκαλέσει προβλήματα στον άνθρωπο λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης μολυσματικότητάς του.

Μήπως μεταδόθηκε λοιπόν από άλλους δρόμους και πρακτικές; Στην Τουρκία οι μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες στέλνουν φορτηγά με γερασμένα κοτόπουλα (επιρρεπή στον ιό αυτόν) και τα πουλούν μισοτιμής στους φτωχούς αγρότες των χωριών και των μικρών πόλεων. Το τελευταίο φορτίο στο Ντογκουμπαγιαζίτ (όπου σημειώθηκαν οι τρεις θάνατοι) έφθασε στην μικρή πόλη δύο ή τρεις εβδομάδες πριν την εμφάνιση των θανατηφόρων κρουσμάτων. Οι μικροί πτηνοτρόφοι λοιπόν καλά θα κάνουν να προσέχουν όχι μόνο αν περνάνε αποδημητικά πουλιά από την περιοχή τους, αλλά και από πού προμηθεύονται τα πουλερικά τους. Καλύτερα να τα παράγουν με τις κλώσσες τους.

10) Και μια τελευταία παρατήρηση: μια και μιλάμε για υστερία από τα ΜΜΕ, γιατί δεν τα πιάνει υστερία με το θέμα των Μεταλλαγμένων σπόρων, που προωθούν ακριβώς οι ίδιες εταιρείες βιοτεχνολογίας και που αποδεδειγμένα θα μολύνουν όλες τις άλλες ποικιλίες και υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι προκαλούν στον άνθρωπο αλλεργίες και τοξικότητα (μέχρι και θανάτους) και που θα μας μετατρέψουν όλους σε πειραματόζωα, αν τυχόν γενικευθεί η χρήση τους;

Θέλουν βέβαια να μας πείσουν ότι πρέπει να ζούμε με όλους αυτούς τους κινδύνους στην καθημερινότητά μας, είτε πρόκειται για τις ασθένειες είτε για επικίνδυνη διατροφή είτε για πλημμύρες και πυρκαγιές είτε για αλλαγή του κλίματος κ.λπ. Ότι πρέπει να αποδεχθούμε όπως είναι την κοινωνία της "διακινδύνευσης" (Risikoge-selschaft την αποκαλούν οι Γερμανοί).

Παλιότερα έχει ειπωθεί επιτυχημένα: "Η κοινωνία της μόλυνσης δεν καθαρίζεται, αλλά ανατρέπεται". Τώρα θα πρέπει μάλλον να το διατυπώσουμε και αλλιώς: "Η κοινωνία της διακινδύνευσης δεν εμβολιάζεται, καλύτερα να ανατραπεί".

Γ. Κ.
από την Κίνηση ενάντια στα Μεταλλαγμένα Μαγνησίας

ΥΓ: Τηλεοπτικής υστερίας συνέχεια: η αύξηση των περιπτώσεων νεκρών άγριων πουλιών, που σύμφωνα με τη γνώμη πολλών νηφάλιων ειδικών οφείλεται κύρια στη φετινή βαρυχειμωνιά που έπληξε την Ευρώπη, παρουσιάζεται σαν αποτέλεσμα της γρίπης των πουλερικών. Τι κι αν βεβαιώνουν ότι κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις διαδρομές των αποδημητικών πουλιών εμφανίζονται πολλά νεκρά πουλιά και ότι απλώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ξαμοληθεί να τα μαζεύουμε και να τα εξετάζουμε για το στέλεχος Η5Ν1. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν απτόητα το χαβά τους: μήπως έχουμε σήμερα κανένα κρούσμα σε οικόσιτα; Όχι; Τι κρίμα! Η απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του ρεπόρτερ που φανταζόταν τι τηλεθέαση και τι δόξα θα αποκτούσε, αν θα ήταν ο πρώτος που θα μετέδιδε τη “χαρμόσυνη” είδηση.

(Αναρχικό Δελτίο, νο 39, Απρίλης 2006)