(Αναρχικό Δελτίο, νο 9, Δεκέμβρης 2000)

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Στις 9 Οκτωβρίου* θα διεξαχθεί η δευτεροβάθμια δίκη για την απόπειρα έκρηξης στο υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης το Δεκέμβρη του ’97 -μια πράξη αλληλεγγύης στους αντιστεκόμενους κατοίκους του Στρυμονικού- και για κατοχή εκρηκτικών και όπλων.

Η δίκη του Ιούλη ’99 έγινε μέσα σε ένα κλίμα που στιγματιζόταν από τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της “τρομοκρατίας”. Η καταδικαστική απόφαση των 15 χρόνων ήταν η ανάλογη συνέπεια αυτών των πιέσεων. Το δικαστήριο εκτέλεσε μια υπαγορευμένη πολιτική απόφαση, πράγμα που αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επιβραβεύσει, χαρακτηρίζοντάς την ως “καλά νέα”.

Η παραδοχή από το δικαστήριο των πολιτικών κινήτρων των πράξεών μου με το ελαφρυντικό των “μη ταπεινών ελατηρίων”, σήμανε ουσιαστικά τη δημόσια ομολογία, του ότι είμαι πολιτικός κρατούμενος και αιχμάλωτος του καθεστώτος.

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά και παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, ο “αντιτρομοκρατικός” νόμος είναι προ των πυλών.

Ο νέος νόμος είναι το συμπλήρωμα, στον τομέα της καταστολής, στην “εκσυγχρονιστική” πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Τώρα πια μπορούν να διαβεβαιώσουν τους αμερικανούς και ευρωπαίους συμμάχους τους ότι έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές της Νέας Τάξης, από τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση (ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, κοινή αγροτική πολιτική), τις “ανθρωπιστικές” αποστολές (Περσικός, Σομαλία, Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο) ως τη Συνθήκη Σένγκεν και την “αντιτρομοκρατική” πολιτική.

*

Η παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού ισοδυναμεί με την παγκοσμιοποίηση της καταστολής.

Τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία κατηγορήθηκαν δεκάδες αναρχικοί για συμμετοχή σε μια φανταστική ένοπλη οργάνωση, την ORAI (Επαναστατική Αναρχική Εξεγερσιακή Οργάνωση), η οποία φέρεται να διέπραξε σωρεία ενεργειών (απαγωγές, ληστείες τραπεζών, βομβιστικές επιθέσεις).

Οι εισαγγελείς Βίνια και Μαρίνι έκαναν μια συρραφή μεμονωμένων και άσχετων μεταξύ τους ένοπλων ενεργειών από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις απέδωσαν σε αυτή την υποτιθέμενη οργάνωση και σε συγκεκριμένους συντρόφους που κατηγορήθηκαν ως μέλη της, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση μιας “μετανιωμένης”.

Μετά από μια δικαστική οδύσσεια που κράτησε από το Σεπτέμβρη του ’96 μέχρι το Μάιο του 2000, απαλλάχτηκαν όλοι από την κατηγορία της “συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση” -κατηγορία η οποία θα περιλαμβάνεται στον “αντιτρομοκρατικό” που ετοιμάζεται εδώ-, όμως 11 αγωνιστές καταδικάστηκαν για κάποιες ενέργειες και κάποια “κοινά εγκλήματα” σε ποινές που κυμαίνονταν από ένα χρόνο μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Το τουρκικό κράτος κατασκεύασε ειδικές φυλακές απομόνωσης για τους χιλιάδες αριστερούς πολιτικούς κρατούμενους, γεγονός που ήδη προκαλεί αντιδράσεις και εξεγέρσεις.

Σκοπός αυτών των φυλακών είναι να κάμψουν το μαχητικό φρόνημα των επαναστατών και να προκαλέσουν την εξόντωσή τους.

Στην Ισπανία ισχύει από το 1991 το ειδικό καθεστώς κράτησης FIES (Αρχείο Κρατουμένων σε Ειδική Παρακολούθηση), που υπάρχει σε πολλές ισπανικές φυλακές και για το οποίο προορίζονται οι ατίθασοι κρατούμενοι και οι δραπέτες.

Από την άνοιξη του 2000, πολλοί κοινωνικοί και πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αναρχικών, έχουν ξεκινήσει αγώνα με επαναλαμβανόμενες απεργίες πείνας διεκδικώντας την κατάργηση αυτού του καθεστώτος κράτησης, την παύση των μεταγωγών σε φυλακές που βρίσκονται μακριά από τους τόπους κατοικίας των κρατουμένων και την αποφυλάκιση των αρρώστων.

Στην Αυστραλία, ενόψει της Ολυμπιάδας του Σίδνεϋ, ψηφίστηκαν “αντιτρομοκρατικές” διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στην αστυνομία και το στρατό να σκοτώνουν κατά βούληση πολίτες και διαδηλωτές.

Πολλές από τις κατασταλτικές διατάξεις που ισχύουν σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής θα προσπαθήσουν οι κρατούντες να τις εφαρμόσουν και εδώ.

Μετά από δύο δεκαετίες, οι αύρες βγαίνουν ξανά στους δρόμους για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Επειδή το ζήτημα της καταστολής και του “αντιτρομοκρατικού” είναι πολιτικό και όχι νομικό, η αντίθεση σ’ αυτόν δεν σημαίνει υπεράσπιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου όπου διασφαλίζονται, δήθεν, τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, πράγμα που κάνουν οι διάφοροι “προοδευτικοί” αριστεροί - υπερασπιστές των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ούτε σημαίνει σκευωριολαγνεία, καταδίκη της ένοπλης πάλης ή οποιασδήποτε εξεγερτικής δυναμικής, πολιτική στάση που συνηθίζουν οι υποστηρικτές του “νομιμόφρονου μαζικού κινήματος” και της “μακράς νομίμου πολιτικής”.

*

Η μόνη απάντηση στην παγκοσμιοποίηση της καταστολής είναι η παγκοσμιοποίηση της Εξέγερσης, της Αλληλεγγύης, ο Αγώνας με όλα τα μέσα.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια νέα άτυπη Αντικαπιταλιστική Διεθνής.

Οι διηπειρωτικές συναντήσεις ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό που πραγματοποιήθηκαν μετά από πρόταση των Ζαπατίστας στην Τσιάπας το ’96 και στην Ισπανία το ’97 καθώς και μια σειρά από γεγονότα αντίστασης και εξέγερσης, όπως αυτά που σημάδεψαν τις συναντήσεις των ηγετών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ τον Ιούνη του ’97 και στην Κολωνία τον Ιούνη του ’99, οι ταραχές στο Λονδίνο τον Ιούνη του ’99, στην Αθήνα το Νοέμβρη του ‘99 κατά την επίσκεψη του χασάπη της Νέας Τάξης, στο Σηάτλ στη συνάντηση του ΠΟΕ, στην Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 2000 στη συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς σε διάφορες πόλεις του κόσμου (Βερολίνο, Λονδίνο, Σεούλ), η κατάληψη του πανεπιστημίου UNAM στο Μεξικό, η εξέγερση των ιθαγενών του Εκουαδόρ, οι ταραχές στην Κολομβία, στο Περού και στη Μελβούρνη είναι κομμάτια της Παγκόσμιας Αντίστασης.

Τα τελευταία γεγονότα στην Πράγα που σημάδεψαν τη διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προστίθενται στην παγκοσμιοποίηση της εξέγερσης.

Αλληλεγγύη στους κοινωνικούς αγώνες και στα αντικαπιταλιστικά αντάρτικα σε κάθε γωνιά της γης, από τις άγριες απεργίες στη Σεούλ, το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία, τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές πετρελαίου στη Νιγηρία ως τα αντάρτικα των Ζαπατίστας και της Κολομβίας.

Αλληλεγγύη σ’ όλους τους αιχμαλώτους του Κράτους και του Κεφάλαιου, στον Μουμία Αμπού Τζαμάλ, στον Λεονάρντ Πελτιέρ, στον Θιοντόρ Καζίνσκι, στους Τουπάκ Αμάρου, στους Ιταλούς αναρχικούς, στους αντιστεκόμενους των ισπανικών FIES, στους Τούρκους κομμουνιστές, στους συντρόφους Αβραάμ Λεσπέρογλου, Κώστα Καλαρέμα, Σίμο Σεϊσίδη.

Αλληλεγγύη στους αγωνιστές που συνελήφθησαν για τα γεγονότα στην Πράγα.

Φυλακές Κορυδαλλού, Νίκος Μαζιώτης

 

[* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε ενόψει της δίκης του Ν. Μαζιώτη στις 9 Οκτώβρη, η οποία και αναβλήθηκε για τις 8 Γενάρη 2001]

1