ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 68, Μάης - Ιούνης 2014

 

Έκτακτα νέα από το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Τρία χρόνια σχεδόν συμπληρώθηκαν από το καλοκαίρι του 2011 όταν ο ανεκδιήγητος δήμαρχος Καμίνης, ζηλώσας τα κατορθώματα του ενδόξου προκατόχου του Ομέρ Πριόνη που κατέστρεψε το Πάρκο της Κύπρου για να το κάνει γκαράζ, διέκοψε μερικούς μήνες μετά την εκλογή του στο Δήμο Αθηναίων (με 77.000 ψήφους!) την παροχή νερού που είχαν συνδέσει με δικά τους μέσα στο Πάρκο οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι το αναδημιούργησαν εκ του μηδενός φυτεύοντας 150 περίπου νέα δέντρα και θάμνους.

Σκοπός της διακοπής της αυτοσχέδιας σύνδεσης του νερού ήταν η αποξήρανση των παράνομων δέντρων του νέου πάρκου που ξεφύτρωσε μέσα στην Αθήνα από το πουθενά και το ξερίζωμα επιτέλους, αφού όλες οι προηγούμενες κατασταλτικές μεθοδεύσεις απέτυχαν, του αγώνα των κατοίκων που προασπίστηκαν με κάθε τρόπο το χώρο από τους επίδοξους καταστροφείς και τα τσιράκια τους και τον ανέδειξαν ως μια αυτοοργανωμένη εστία κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης στην πόλη.

Ο εκβιασμός του δήμαρχου, κι από κοντά της συμμαχίας των προθύμων κολαούζων που παριστάνουν καθ’ έξιν και υποτροπή τους αυτόκλητους διαμεσολαβητές των κατοίκων, ήταν ρητός και ξεκάθαρος προς τους αγωνιζόμενους του πάρκου: τρεχούμενο νερό στο Πάρκο για το πότισμα των δέντρων από τους ίδιους τους κάτοικους, για την καθαριότητα του χώρου και για την εξυπηρέτηση των θαμώνων του, δεν υπάρχει. Ή το πάρκο παραδίδεται στον Καμίνη και τους συνοικιακούς παραγοντίσκους της προσκολλήσεως στους θεσμούς, τα δε δέντρα του θα ποτίζονται όποτε και εάν εμφανίζεται η υδροφόρα του Δήμου, ή ξεραίνονται όλα με ευθύνη των αγωνιζόμενων κατοίκων που τα φύτεψαν και τα φροντίζουν, λόγω της ανυποχώρητης απαίτησής τους για επανασύνδεση του νερού και της έμπρακτης άρνησής τους να επιτρέψουν στις υδροφόρες του Δήμου να μπουν στο πάρκο.

Απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό και την χατζηαβάτικη στάση ορισμένων παραγοντίσκων που προσπαθούσαν με γελοιότητες και υπεκφυγές να δικαιολογήσουν την διακοπή της ύδρευσης από τον Καμίνη –τους οποίους λίγο αργότερα άδειασε στέλνοντας τα ΜΑΤ στην κατειλημμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης-, η απάντηση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων ήταν εξίσου ρητή και κατηγορηματική: άμεση επανασύνδεση του νερού στο Πάρκο, πόσιμου και προσβάσιμου σε όλους όπως και σε κάθε άλλο πάρκο της πόλης!

Από τότε έγιναν πολλά, προσπάθειες για τη σχεδόν ανέφικτη πλέον αποκατάσταση της παράνομης σύνδεσης του νερού στο πάρκο κι άμεση επέμβαση της αστυνομίας για την αποτροπή της, αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις της Συνέλευσης με τη συνδρομή δεκάδων τοπικών συλλογικοτήτων και συνελεύσεων από τις γειτονιές της πόλης, παρεμπόδιση κι εκδίωξη των υδροφόρων του Δήμου όταν εμφανίζονταν δήθεν για να σώσουν τα δέντρα (από την λειψυδρία που επέβαλε ο ίδιος ο Δήμαρχος) συνοδευόμενων ακόμα κι από την αστυνομία που απειλούσε με συλλήψεις, και πάνω απ΄ όλα συνεχής και σταθερή μεταφορά ποσοτήτων νερού για το πότισμα των δέντρων ειδικά τους θερμούς μήνες, με ίδια μέσα κι έξοδα της Συνέλευσης και με τη βοήθεια πολλών αλληλέγγυων συλλογικοτήτων σε βάθος χρόνου. Το καταπράσινο πάρκο σταμάτησε πια να αναπτύσσεται ραγδαία λόγω της έλλειψης νερού κι αγωνιζόταν για να ζήσει, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς καύσωνες, ενώ από τις γειτονικές πλατείες και τα σιντριβάνια του Δήμου τα νερά τρέχανε στους δρόμους…

Αρκετά δεντράκια και θαμνάκια ξεράθηκαν ή αρρώστησαν από την επιβεβλημένη λειψυδρία του Καμίνη, ωστόσο το πάρκο επέζησε, χάρη στην επιμονή και την φροντίδα των αγωνιζόμενων κατοίκων. Τα περισσότερα από τα δέντρα σώθηκαν έστω και με τις περιορισμένες ποσότητες νερού που μπορούσε προμηθευτεί, να αποθηκεύσει και να μεταφέρει η Συνέλευση με ιδιωτικές υδροφόρες, με λάστιχα από γειτονικά διαμερίσματα και με μπιτόνια στα χέρια! Και στη θέση των ξεραμένων φυτεύονταν συνεχώς νέα δεντράκια. Όπως φώναξαν κι έγραψαν μέσα στο τοπικό κατάστημα του κοινοτικού συμβούλιου του Δήμου οι αγωνιζόμενοι του πάρκου παρεμβαίνοντας μετά τη διακοπή του νερού: «Φασίστα Καμίνη το Πάρκο θα μείνει» και «το Πάρκο θα γίνει ο τάφος του Καμίνη»!

Ο καιρός πέρασε, αλλά ο εκβιασμός του Καμίνη και των παρατρεχάμενών του δεν πέρασε. Το Πάρκο έζησε κι ο χρόνος πια κυλούσε σε βάρος των εμπνευστών της διακοπής του νερού που διαψεύστηκαν οικτρά στις προσδοκίες τους να ξεριζώσουν την αντίσταση και κατεξευτελίστηκαν στη γειτονιά που έβλεπε καθημερινά για χρόνια τις συνέπειες της λειψυδρίας αλλά και τις άοκνες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Και να λοιπόν, το νερό που η παροχή του διακόπηκε μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα τον Αύγουστο του 2011 επανασυνδέθηκε μέσα στις συνθήκες ενός άλλου καύσωνα, προεκλογικού, ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014! Είδαν κι απόειδαν ο Καμίνης, οι σύμβουλοι και οι παρατρεχάμενοι και κατέληξαν να σπεύσουν έστω και την τελευταία στιγμή για να περισώσουν ότι σώζεται μετά τον εξευτελισμό τους στο Πάρκο της Κύπρου. Έριξαν κάτω τα υπερφίαλα μούτρα τους και προκειμένου να διασκεδάσουν τις αλγεινές εντυπώσεις από τη λειψυδρία που επιβάλανε και την ήττα που υπέστησαν για μια ακόμα φορά στο Πάρκο, έστειλαν τα συνεργεία του Δήμου για να επανασυνδέσουν την παροχή του νερού.

Προσεκτικοί λοιπόν αλλά και πολυάριθμοι, για τον φόβο των ενδεχόμενων αντιδράσεων μέσα στο Πάρκο που εδώ και πέντε χρόνια είναι χώρος εμβληματικός της αντίστασης στις γειτονιές της πόλης, εμφανίστηκαν πρωί-πρωί τη Δευτέρα 28 Απρίλη καμιά σαρανταριά συνολικά άτομα, από τον αντιδήμαρχο πρασίνου και διάφορους αιρετούς της παράταξης Καμίνη μέχρι υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και εργαζόμενους των συνεργείων του. Μαζί τους ήταν και μια πρωτοεμφανιζόμενη «αντιπρόσωπος» των κατοίκων που δεν την είχε δει ποτέ κανείς στο πάρκο ούτε κι αυτή ήξερε πού βρισκόταν κι επιπλέον ντρεπόταν μάλλον να πει ποιους και τι ακριβώς εκπροσωπούσε. Οι αντιδράσεις από αρκετούς θαμώνες, γείτονες και περαστικούς κυμαίνονταν από τις πιο συγκαταβατικές όπως «επιτέλους ρε βάλτε το νερό στο Πάρκο, τι κάνετε τόσα χρόνια;» μέχρι τις λιγότερο ευγενικές: «δεν ντρέπεστε ρε που ήρθατε να βάλετε το νερό προεκλογικά», «να φύγετε από δω» και «απάνω τους ρε να τους διώξουμε»!

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των επιμέρους αυθόρμητων αντιδράσεων και των τραγελαφικών καταστάσεων που συνοδεύουν την όλη προεκλογική προσπάθεια κάποιας στοιχειώδους αποκατάστασης της απόλυτα καταρρακωμένης εικόνας του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο της Κύπρου, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης, έχοντας διαπιστώσει από μέρες την επανεμφάνιση ύστερα από 5,5 χρόνια του ρολογιού της ύδρευσης στο φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ, τους περίμενε γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι ακριβώς θέλει και τις δυνατότητές της για μια ολόκληρη σειρά από αποτελεσματικές δράσεις, αναλόγως των σχεδιασμών και των κινήσεων του Δήμου τόσο επί του παρόντος, πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, όσο και μετά.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρουσία τους οι δημοτικοί άρχοντες στο χώρο, συγκαλύπτοντας την ήττα τους απέναντι στον αγώνα του πάρκου και την προφανή προεκλογική ανάγκη τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σε βάρος τους -, ανέσυραν από κάποιο συρτάρι όπου είχε καταλήξει μια μελέτη περί «αποκατάστασης» του Πάρκου, δηλαδή την αποκατάσταση του Δήμου σε αυτό, η οποία δεν αφορά στην ουσία παρά την αποδοχή και οικειοποίηση από το Δήμο της υπάρχουσας κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στο χώρο και που στο επίδικο σημείο του νερού προέβλεπε την εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος ποτίσματος με χρονοδιακόπτη!

Αυτή η πρόβλεψη συγκάλυπτε την διακοπή του τρεχούμενου νερού όπως άλλωστε και το προηγούμενο υποκατάστατό της ύδρευσης του πάρκου, η υδροφόρα του Δήμου. Και εννοείται βέβαια πως δεν υπήρχε περίπτωση να εγκατασταθεί ή να παραμείνει οποιοδήποτε σύστημα που δεν θα είχε σχέση με την ανυποχώρητη θέση της Συνέλευσης για ελεύθερη πρόσβαση των αγωνιζόμενων κατοίκων και των θαμώνων του Πάρκου σε τρεχούμενο και πόσιμο νερό!

Σε ό,τι αφορά λοιπόν αυτό ειδικά το κρίσιμο σημείο, η επανασύνδεση και η δικτύωση της ύδρευσης στο Πάρκο έγινε παρουσία μελών της Συνέλευσης, αφήνοντας κατά μέρος τα σχέδια για συστήματα με χρονοδιακόπτες, περιλαμβάνοντας τελικά μια σειρά από ελεύθερες παροχές νερού που καλύπτουν όλη την έκτασή του καθώς και μια βρύση για τους μεγάλους και τους μικρούς χρήστες του παιδότοπου.

Και όσον αφορά τα περαιτέρω, η Συνέλευση έχει δημοσιοποιήσει επανειλημμένα τι προτάσσει και τι έχει κατοχυρώσει στο Πάρκο της Κύπρου, προωθώντας στην πράξη κι από τα κάτω εστίες κοινωνικής αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, αντίστασης και δημιουργίας στο δημόσιο χώρο και γνωρίζει καλά μέσα από τις εμπειρίες της μακροχρόνιας, συλλογικής και πολύμορφης δράσης της μέσα στους ευρύτερους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες πώς να το υπερασπίζεται αποτελεσματικά από τις όποιες επιβουλές των θεσμικών παραγόντων και των παραθεσμικών παρατρεχάμενών τους.

Γιορτάζοντας πρόσφατα, το Γενάρη του 2014, τα πέντε χρόνια αγώνα στο Πάρκο με πλατιά συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Συνέλευσης από περίοικους αλλά και αλληλέγγυους από τις γειτονιές της πόλης, διατρανώσαμε όλοι μαζί για μια ακόμη φορά τόσο την απαίτησή μας για άμεση επανασύνδεση του νερού όσο και την πεποίθησή μας ότι ματαιοπονούν όσοι προσδοκούν ότι θα ξεριζώσουν την αυτοοργανωμένη αντίσταση από το Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων. Τρεις μήνες μετά έχουμε και πάλι νερό και είμαστε πάντα εδώ, ακόμα πιο σίγουροι και δυνατοί για τις επιλογές μας στο δρόμο της αντίστασης και στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων από τα κάτω για μια νέα κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ! ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 P/S, Μάης 2014
Πάρκο Κύπρου & Πατησίων

 

ΥΓ. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι και όσες συμμετείχαν στις συνελεύσεις, τις εκδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις και στις συναντήσεις στο Πάρκο, στις ταραχώδεις παρεμβάσεις μέσα στο κοινοτικό συμβούλιο, στην περιπετειώδη προσπάθεια αποκατάστασης της αυτοσχέδιας σύνδεσης, στην κατάληψη του οδοστρώματος της Πατησίων για τη δημοσιοποίηση της διακοπής του νερού και της μαζικής απαίτησης για την άμεση επανασύνδεσή του, στην παρεμπόδιση με κάθε τρόπο της εισόδου των υδροφόρων του Δήμου, στις κοπιαστικές μεταφορές του νερού και τις ανθρώπινες αλυσίδες με τα μπιτόνια στα χέρια για το πότισμα του Πάρκου, στο γιορταστικό φύτεμα καινούργιων δέντρων στη θέση αυτών που ξεράθηκαν από τη λειψυδρία…

Ένα μπράβο όμως και στους αθεράπευτους συκοφάντες μας που όπως μάθαμε πνέουν τα μένεα κι έφτασαν να λένε ότι οι αγωνιζόμενοι στο Πάρκο πηγαίνανε στο Δήμο για το νερό παρακαλώντας! Κατά κάποιο τρόπο βοηθάει κι ο συκοφάντης, γιατί με τις βλακείες του μας χαρίζει άφθονο γέλιο κι εύθυμη διάθεση που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας αυτές τις δύσκολες εποχές. Έχουμε κατανόηση, ο απόντας που άπραγος κοιτάζει τους άλλους από τη γωνία κι από το απέναντι πεζοδρόμιο, είτε στο Πάρκο της Κύπρου είτε στην πλατεία Αμερικής όταν αυτοί διαλύανε την «Επιτροπή Κατοίκων» και το πογκρόμ που έστηναν εκεί οι φασίστες μετά τον αγ. Παντελεήμονα, δεν είναι περίεργο να το φέρει κάπως βαρέως. Τέλος πάντων, να μας συμπαθάνε μερικοί που τους κακοκαρδίσαμε με τον αγώνα μας για το νερό στο πάρκο, αν δεν τους είχαμε ξεχάσει ολότελα ίσως τότε και να παρακαλάγαμε όντως το Δήμο να βάλει καμιά κάνουλα με μπύρα…

 

 

*