ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 66, Ιούλης 2013

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής αντιστέκονται σθεναρά στα σχέδια του ελληνικού κράτους και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού στην περιοχή τους.

Ο δίκαιος κοινωνικός αγώνας για την υπεράσπιση του τόπου και της ίδιας της ζωής τους απέναντι στα καταστροφικά αναπτυξιακά σχέδια βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο της καταστολής. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, μετά τις αποφάσεις για υλοποίηση του έργου, την εγκατάσταση εργοταξίου της εταιρείας και το ξεκίνημα εργασιών πάνω στο βουνό, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατοίκων και αλληλέγγυων ήρθαν αντιμέτωπες με τη βάναυση επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών, τη βίαιη διάλυση διαδηλώσεων με χημικά, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις.

Το τελευταίο διάστημα, μετά από μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων με τελευταία την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές, το κράτος εξαπολύει μια γιγαντιαία κατασταλτική επιχείρηση, με εισβολή ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, έρευνες σε σπίτια, μαζικές προσαγωγές και ανακρίσεις -ακόμα και ανήλικων μαθητών μέσα από τα σχολεία τους (!) προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους-, καθώς και υποχρεωτική λήψη DNA, ενώ ασκεί κακουργηματικές διώξεις σε 20 κατοίκους. Μάλιστα στις 10 Απρίλη δύο από αυτούς συλλαμβάνονται ύστερα από νυχτερινή εισβολή της αστυνομίας στα σπίτια τους και οδηγούνται στον ανακριτή, ενώ νέες δυναμικές αντιδράσεις ξεσπούν από την πλευρά των κατοίκων που συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά, αρνούμενοι να υποταχτούν στην κρατική τρομοκρατία και να παραδώσουν τον τόπο τους στην καταστροφή. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ επιδίδονται σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια εγκληματοποίησης των αγωνιζόμενων ενώ προωθούν τα συμφέροντα της εταιρείας, παρουσιάζοντας το καταστροφικό της έργο σαν σωτήριο για τον τόπο.

Με βάση το ιδεολόγημα της ανάπτυξης, κάθε σπιθαμή γης αποτελεί ένα ακόμα πεδίο προς εκμετάλλευση, έλεγχο και κερδοφορία για τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά. Όπως τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και οι λίμνες μπαίνουν στο στόχαστρο της αδηφάγας καπιταλιστικής ανάπτυξης, έτσι και μέσα στην πόλη δεκάδες ελεύθεροι και πράσινοι δημόσιοι χώροι -πλατείες, πάρκα, λόφοι- υφίστανται τα τελευταία χρόνια διαρκή λεηλατική επίθεση με στόχο την εμπορευματοποίηση και τον έλεγχό τους.

Ένας τέτοιος χώρος είναι το πάρκο της Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη. Το Γενάρη του 2009, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων το κατέστρεψαν, ξεριζώνοντας τα αιωνόβια δέντρα του με σκοπό την παράδοσή του σε ιδιωτική εταιρεία πάρκινγκ. Η τσιμεντοποίηση του πάρκου αποτράπηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση και μαχητική αντίσταση των κατοίκων της περιοχής και αλληλέγγυων που με συλλογική προσπάθεια το αναδημιούργησαν φυτεύοντας 150 νέα δέντρα και θάμνους, μετατρέποντάς το και πάλι σε έναν ανοιχτό δημόσιο πράσινο χώρο και εστία κοινωνικού αγώνα. Οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις με σκοπό την ερήμωση του χώρου και την κάμψη του κοινωνικού αγώνα, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αφού το πάρκο παραμένει χωρίς νερό ύστερα από εντολή του Καμίνη για διακοπή της υδροδότησης πρόπερσι τον Αύγουστο.

Με βάση τις ζωντανές εμπειρίες αυτού του αγώνα καθώς και άλλων επίσης για την προάσπιση δημόσιων χώρων και περιοχών του φυσικού κόσμου από την καταστροφή τους που συντελείται εξαιτίας αντικοινωνικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής για την υπεράσπιση της φύσης και της ζωής τους απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την κρατική τρομοκρατία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων,
12 Απρίλη 2013