ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 66, Ιούλης 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΑΘΗΝΑ 13 ΑΠΡΙΛΗ 2013) ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το Σάββατο 13 Απρίλη 2013, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής με τη συμμετοχή συνολικά περισσότερων από 4000 διαδηλωτών. Η πορεία διοργανώθηκε και καλέστηκε από την "Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής" στην οποία συμμετείχαν πλήθος οριζόντιων αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων. Πρόκειται για μια σταθερή κινηματική διαδικασία αγώνα η οποία συγκροτήθηκε το Δεκέμβρη του 2012 στην Αθήνα με σκοπό να συμβάλει οργανωτικά και συντονιστικά στην έκφραση της αδιαμεσολάβητης και σε βάθος χρόνου αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής που απειλείται με αφανισμό εξαιτίας των καταστροφικών σχεδιασμών του κράτους και των χρυσοθήρων για εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού.

Έτσι το περασμένο Σάββατο χιλιάδες ανθρώπων διαδηλώσαμε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πίσω από το κεντρικό πανό που έγραφε: ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ. Ξεκινώντας από το Μοναστηράκι, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με μικροφωνική αντιπληροφόρησης για περίπου μιάμιση ώρα, η πορεία κινήθηκε στις οδούς Αθηνάς και Σταδίου, πέρασε από το Σύνταγμα και στη συνέχεια μέσω της Πανεπιστημίου κατέληξε στα Προπύλαια. Με πολλά πανό και κείμενα που εξέφραζαν τον ιδιαίτερο λόγο δεκάδων συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς, ταξικών σωματείων βάσης, πρωτοβουλιών αγώνα, πολιτικών ομάδων κ.ά. Με παλμό και δεκάδες συνθήματα όπως: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΟΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΧΡΥΣΑΦΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΝ ΤΑΦΟ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ, ΕΞΟΡΥΞΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ - ΟΜΟΡΦΑ ΘΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ακούστηκε επίσης το σύνθημα ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΤΕΣ ως απάντηση στη φαιδρότητα και την αλαζονεία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Δένδια που λίγες μέρες πριν δήλωνε: "δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα χωριό και καμία κωμόπολη να γίνει Γαλατικό χωριό".

Η κινητοποίηση αυτή - που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν την ανακριτική διαδικασία σε βάρος των δυο συλληφθέντων αγωνιζόμενων κατοίκων που κατηγορούνται από το κράτος για τον εμπρησμό στις 17 Φλεβάρη του εργοταξίου στις Σκουριές και στην οποία αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους - έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος κινητοποιήσεων αλληλεγγύης που έχουν πραγματοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας και να αποτελέσει ένα ακόμα σημείο ενός πλατύ κοινωνικού φραγμού στη λεηλατική επέλαση του κεφαλαίου και την ολοένα αναβαθμιζόμενη κατασταλτική επίθεση του κράτους.

Γνωρίζουμε ότι ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού είναι αντιμέτωπος με τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, και πως για την φίμωσή του έχουν επιστρατευτεί όλοι οι κατασταλτικοί και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του κράτους.

Ωστόσο, έχουμε την εμπειρία και την πεποίθηση ότι κανένας καταστροφικός για τη φύση και την κοινωνία σχεδιασμός και καμία λεηλατική επένδυση δεν μπορεί να σταθεί εκεί που οι άνθρωποι υψώνουν το ανάστημά τους, στέκονται με αξιοπρέπεια και αγωνίζονται ανυποχώρητα και πολύμορφα, με σθένος και σε βάθος χρόνου για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. Εκεί που ανθίζει η αντίσταση γίνονται σκόνη τα διατάγματα της εξουσίας όσο ισχυρή κι αν φαίνεται.

Από τους δρόμους της Αθήνας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δυο προφυλακισμένους αγωνιστές και σε όλους τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής καθώς και τη βαθειά μας πίστη σε αυτό που έγραφε το ένα από τα κεντρικά πανό της διαδήλωσης: Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία,
16 Απρίλη 2013