MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης νο 55, Απρίλης 2010

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROZBRAT -ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ- ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

H κατάληψη Rozbrat που λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια στο Πόζναν της Πολωνίας και είναι η μακροβιότερη της χώρας, στεγάζοντας κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που ανταγωνίζονται τον κόσμο της εξουσίας, του κέρδους, των ταξικών και κοινωνικών διαιρέσεων είναι ένας ακόμη αυτοοργανωμένος χώρος αντίστασης που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατασταλτικές μεθοδεύσεις.

Μερικά από τα εγχειρήματα που λειτουργούν στην κατάληψη -συνδέοντας τον χώρο με αγώνες ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την ταξική εκμετάλλευση, την κρατική καταστολή, τη δίωξη και ομηρία αγωνιστών, τη λεηλασία της φύσης, τον ρατσισμό, τον πόλεμο κ.α.- είναι η αναρχική ομοσπονδία και ο αναρχικός μαύρος σταυρός του Πόζναν, η πρωτοβουλία εργατών, η αναρχική βιβλιοθήκη, οι εκδόσεις Trojka.

Στις 26 Μάρτη 2010 έχει προγραμματιστεί δημοπρασία για την αγορά του χώρου όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της κατάληψης προκειμένου να πληρωθούν χρέη της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρίας. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Γενάρη του 2008 όταν έγινε εισβολή στην κατάληψη με τη συνδρομή της αστυνομίας με σκοπό να εκτιμηθεί η αξία του οικοπέδου.

Η καμπάνια αλληλεγγύης που ξεκίνησαν οι καταληψίες από την πρώτη στιγμή με στόχο την προάσπιση της Rozbrat έχει βρει απήχηση τόσο στην Πολωνία όσο και διεθνώς. Τον Μάη του 2009 έγινε μια μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στο Πόζναν ενόψει της δημοπρασίας που έγινε τότε κατά την οποία δεν βρέθηκαν αγοραστές, ενώ μια πρόσφατη δυναμική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μάρτη 2010. 

Τον τελευταίο χρόνο οι καταληψίες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα απειλή που έχει τη μορφή ενός σχεδίου που επεξεργάζεται το δημοτικό συμβούλιο του Πόζναν για την «ανάπτυξη» της περιοχής στην οποία βρίσκεται η κατάληψη. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, που βρίσκει ενεργά αντίθετους τόσο τους καταληψίες όσο και κατοίκους της περιοχής, στη θέση της Rozbrat που χαρακτηρίζεται ως «αναξιοποίητο οικόπεδο» θα χτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Στο πλαίσιο διαφόρων κινητοποιήσεων που έχουν γίνει με στόχο την παρεμπόδιση αυτού του σχεδίου, πενήντα άτομα από την κολεκτίβα της κατάληψης συγκεντρώθηκαν στις 8 Μάρτη έξω από τον χώρο όπου διεξαγόταν συνέδριο δημοτικών συμβουλίων από ολόκληρη τη χώρα, μπλοκάροντας την προσέλευση των συνέδρων. Όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να μπουν στον χώρο του συνεδρίου, η αστυνομία τους επιτέθηκε συλλαμβάνοντας 37 άτομα.

Από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37, έναν χώρο που εδώ και 22 χρόνια συνδέεται με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση, και που έχει αποκρούσει κατασταλτικές μεθοδεύσεις και παρακρατικές επιθέσεις σε βάρος της χάρη στη συντροφική και κοινωνική αλληλεγγύη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Rozbrat που απειλείται με καταστολή.

Απέναντι στην προσπάθεια αφανισμού των κατειλημμένων κοινωνικοπολιτικών χώρων στην Ευρώπη, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιορκία της καταστολής και της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, αντιτάσσουμε πως «κάθε χτύπημα σε έναν από εμάς, είναι ένα χτύπημα απέναντι σε όλους». Ας θυμηθούμε το Ungdomshuset στην Κοπεγχάγη, όπου ο αποφασιστικός και δυναμικός αγώνας καταληψιών και αλληλέγγυων ανάγκασε τελικά σε αναδίπλωση τις δημοτικές αρχές.

Οι αυτοοργανωμένοι συλλογικοί χώροι κοινωνικής αντίστασης είναι μέρος του αγώνα για έναν ελεύθερο κόσμο χωρίς κράτη και αφεντικά, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση. Στην Αθήνα, το Πόζναν και παντού, θα νικήσουν και θα εξαπλωθούν!

Θυμόμαστε την Κοπεγχάγη! Η Rozbrat θα μείνει!

Kατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37,
22/03/2010

 

*