MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης νο 55, Απρίλης 2010

 

ΕΝAΝΤΙA ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛAΣΙA AΓΩΝAΣ ΓΙA ΤΗ ΓΗ ΚAΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙA

"Η οικολογική δράση ή είναι επαναστατική δράση ή δεν είναι τίποτα. Η οικολογία ή θα αποκαλύπτει τις τοξικές κοινωνικές αιτίες και τις απάνθρωπες σχέσεις που δημιούργησαν ένα ολοκληρωτικά δηλητηριασμένο πλανήτη ή θα είναι ένα καλλυντικό του καπιταλισμού. Μια θλιβερή επιστροφή στην παραδοσιακή πολιτική, στην ψηφοθηρία, στον ιδεολογικό σκοταδισμό". Μ. Μπούκτσιν

ΕΝAΝΤΙA ΣΤA ΦΡAΓΜAΤA ΚAΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ AΧΕΛΩΟΥ

Η εκτροπή του ποταμού Aχελώου αποτελεί στις μέρες μας το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας που προωθείται από το κράτος για:

- Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών που καταστρέφουν (με σειρά μεγάλων φραγμάτων και σηράγγων) και λεηλατούν (με εκτεταμένες αμμοληψίες και αποψιλώσεις) τον ποταμό και τα βουνά αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη.

- Τη συγκεντροποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των κοινωνικών αναγκών ενέργειας, άρδευσης και ύδρευσης.

- Τη συντήρηση του υδροβόρου βιομηχανικού μοντέλου αγροτικής εκμετάλλευσης που έχει ήδη εξαντλήσει και μολύνει τη γη και τους πόρους της Θεσσαλίας.

- Το βάθεμα της ταξικής ανισότητας του αγροτικού πληθυσμού της Θεσσαλίας προς όφελος των τσιφλικάδων του κάμπου.

Η εκτροπή του Aχελώου, όπως επίσης και η αυτοτελής λειτουργία του Υ/Η φράγματος της Μεσοχώρας και του υπό κατασκευή φράγματος της Συκιάς για την παραγωγή "πράσινης" ενέργειας, θα επιφέρει επιπλέον ανυπολόγιστες καταστροφές στα οικοσυστήματα του ποταμού, από τις νότιες πλαγιές τις Πίνδου μέχρι το δέλτα των εκβολών του στο Ιόνιο πέλαγος και θα αφανίσει ολόκληρα χωριά, όπως τη Μεσοχώρα και παραποτάμιους οικισμούς, καταποντίζοντάς τα στη λάσπη των τεχνητών ταμιευτήρων των Υ/Η φραγμάτων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Παρασκευή 19 Μάρτη με προβολή βίντεο, 6 μ.μ. και ενημέρωση - συζήτηση, 8 μ.μ. στην Ιατρική σχολή (πλ. Ταχυδρομείου)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Σάββατο 20 Μάρτη, πλ. Ταχυδρομείου, 11 π.μ.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑ (αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Aγρίνιο, σύντροφοι/ισσες από την Άρτα, σύντροφοι/ισσες από τα Τρίκαλα, πρωτοβουλία αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙA από την Aθήνα), σύντροφοι/ισσες από την Πάτρα και τα Γιάννενα, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ AΝAΡΧΙΚΩΝ/AΝΤΙΕΞΟΥΣΙAΣΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛAΔAΣ (σύντροφοι/ισσες από το Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Λαμία και τα Τρίκαλα)

 

**Στις 19 και 20 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών και αγωνιστριών εκδήλωση, συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου. Κατά την πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου (Ο Αχελώος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, - κάτω το κράτος και ο καπιταλισμός – Η λύση του αγρότη δεν είναι η εκτροπή, είναι του συστήματος η ανατροπή…) καθώς επίσης ενάντια στη συνολικότερη επίθεση του κράτους και του κεφάλαιου στη φύση και την κοινωνία. Η πορεία που ακολουθούνταν από μεγάλη αστυνομική δύναμη έκλεισε με συνθήματα τιμής στον αναρχικό αγωνιστή Λάμπρο Φούντα που δολοφονήθηκε από τους μπάτσους: «Ο Λάμπρος ήταν ένας από εμάς – η μνήμη του θα ζήσει στους αγώνες μας.» 

 

*