MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης νο 55, Απρίλης 2010

[Σχόλια και Άλλα]

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ

Είναι πράγματα παλιά, του περασμένου αιώνα. Η εξαθλίωση - την οποία η πρόοδος έμοιαζε να έχει εξορίσει από τη Δύση - επιστρέφει και δείχνει τα δόντια της. Οι τραπεζίτες δεν πηδάνε ακόμα από τα παράθυρα, όμως οι δρόμοι γεμίζουν με φτωχούς. Εργοστάσια και μαγαζιά κατεβάζουν ρολά. Εκατομμύρια άτομα βρίσκονται χωρίς τα μέσα για ν’ αντιμετωπίσουν το μέλλον. Είχαν υποσχεθεί ότι μια ζωή στα γόνατα, ανάμεσα σε μια εργασία προς όφελος ενός αφεντικού και μια υπακοή στις επιθυμίες της κυβέρνησης, θα εξασφάλιζε τουλάχιστον μια ήσυχη επιβίωση. Πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι επρόκειτο για ένα ψέμα.  

Είναι πράγματα παλιά, του περασμένου αιώνα. Οι ουρές μπροστά από τα συσσίτια μεγαλώνουν. Στα σούπερ μάρκετ ο αριθμός των κλοπών συνεχώς αυξάνεται. Οι διαδικασίες κατασχέσεων πληθαίνουν. Ενώ στα χαμηλά ψάχνονται πώς δεν θα πεθάνουν της πείνας, στα ψηλά προετοιμάζονται για τα χειρότερα, για την τρομακτική κοινωνική έκρηξη. Εγγυώνται «μηδενική ανοχή» για όποιον παραβιάζει το νόμο. Κατασκευάζουν νέες δομές εγκλεισμού για ντόπιους και μετανάστες. Στρατιώτες και «εθελοντές» περιπολούν τις βίντεο-επιτηρούμενες συνοικίες. Οι φτωχοί, γέροι ή νέοι, πρέπει να το ξέρουν: αυτό που θα τους επιτρέπεται θα είναι να πεθάνουν μέσα στην ένδεια ή να αυτοκτονήσουν.

Είναι πράγματα παλιά, του περασμένου αιώνα. Σήμερα όλο και περισσότερα άτομα απλώνουν τα χέρια τους εκεί όπου ο πλούτος υπάρχει σε αφθονία. Μερικοί έχουν και ένα όνειρο μέσα στην καρδιά: όπως εκείνοι οι δύο αναρχικοί, ο Χρήστος και ο Αλφρέντο, που την 1η Οκτώβρη συνελήφθησαν στην Ελλάδα για ένα χτύπημα σε μια τράπεζα. Ο πρώτος τη λήστεψε με το όπλο στο χέρι. Ο δεύτερος λένε ότι τον βοήθησε, παραλαμβάνοντας το χρήμα. Οι δύο αναρχικοί, ο ένας έλληνας και ο άλλος ιταλός, βρίσκονται τώρα πίσω από τα κάγκελα. Η φυλακή είναι ο υποσχόμενος προορισμός για όποιον δεν παραδίδεται στην προοπτική να ψοφήσει μέσα στην εξαθλίωση, ο υποσχόμενος προορισμός για τους εχθρούς κάθε εκμετάλλευσης και κάθε εξουσίας.

Είναι πράγματα παλιά, του περασμένου αιώνα. Μια οικονομία κομμάτια. Μια ανεργία στα ύψη. Η επιδείνωση των συνθηκών ζωής. Ένας πόλεμος μεταξύ φτωχών υποκινούμενος από τα τσιράκια των κυρίαρχων. Ένας ρατσισμός που από έρπων γίνεται καλπάζων. Ένας πλανήτης που απειλείται από την τεχνολογική ανάπτυξη. Τα Κράτη που εναλλάσσουν το καρότο της δημοκρατίας με το μαστίγιο του απολυταρχισμού...

Σ’ αυτή την ξαφνική επιστροφή στο παρελθόν υπάρχει κάτι που ακόμα λείπει: η αξιοπρέπεια που θα εκδιώξει την απελπισία και θα μετατραπεί σε δράση. Η ελευθερία που θα πάψει να είναι το δικαίωμα υπακοής στην εξουσία και θα ξαναγίνει η πρόκληση ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας. Η επιθυμία για ζωή που δεν ικανοποιείται μ’ αυτό που ήδη υπάρχει και θα περάσει στην έφοδο για να αποσπάσει αυτό που ποτέ δεν υπήρξε.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΑΛΙΟ, ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ:

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Αναρχικοί

 

Το παραπάνω κείμενο κυκλοφόρησε σε μορφή αφίσας στη Ρώμη. Μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε μορφή αφίσας ή/και προκήρυξης σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

*