MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 47, Ιούλιος 2007

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

[Κείμενο που κυκλοφόρησε με αφορμή τη διεθνή συνάντηση "για την καταπολέμηση του trafficking" - Aθήνα, 30-31 Μάη) στο ξενοδοχείο PRESIDENT]

Κάτω από συνθήκες μυστικότητας - με μια σύντομη ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της αστυνομίας και το υπουργείο δημόσιας τάξης, την τελευταία στιγμή- ξεκίνησε στις 30 Μάη στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα η διήμερη διεθνής συνάντηση "για την καταπολέμηση του trafficking", στα πλαίσια του "Σχεδίου ΙΛΑΕΙΡΑ".

Όπως ανακοινώνεται, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κρατών-μελών της Ε.Ε., χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ ως παρατηρητές θα βρίσκονται διπλωμάτες των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Συμμετέχουν επίσης αξιωματούχοι των διεθνών σωμάτων καταστολής Ιnterpol, Europol και Frontex - το ειδικό ευρωπαϊκό σώμα "προστασίας των συνόρων" και δίωξης μεταναστών- καθώς και αξιωματούχοι του Eurojust. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπ. Δημόσιας τάξης ενώ θα παραστεί ο Β. Πολύδωρας καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Α. Δημοσχάκης.

Και μόνο από τον κατάλογο όσων συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση - κρατικών αξιωματούχων και εκπροσώπων αστυνομικών σωμάτων καταστολής και δίωξης μεταναστών, εκείνων δηλαδή που είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για το δουλεμπόριο μεταναστριών, όπως και ευρύτερα για την εντατική εκμετάλλευση, τους θανάτους, τα βασανιστήρια και τις ταπεινώσεις που υφίστανται οι μετανάστες στα σύνορα, τα μπουντρούμια και τις πόλεις της Ευρώπης-Φρούριο, αλλά και συνολικά υπεύθυνοι για την επιβολή σε ολόκληρη την κοινωνία της κρατικής τρομοκρατίας και της καπιταλιστικής αγριότητας, ενός καθεστώτος που δολοφονεί την ελευθερία και την αξιοπρέπεια και βασίζεται στη διάχυση του εθνικισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και κάθε μορφής εξουσίας, ενός συστήματος που θεμελιώνεται πάνω στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο - καταλαβαίνει κανείς πως ο τίτλος που δίνεται στη συνάντηση ("για την καταπολέμηση του trafficking") αποτελεί κάτι παραπάνω από ειρωνεία και πρόκληση.

Στην πραγματικότητα, αντικείμενο αυτών των θεσμών και μηχανισμών είναι η περαιτέρω οργάνωση και εφαρμογή των πολιτικών αποτροπής, ελέγχου και (κατασταλτικής ή κερδοσκοπικής) "διαχείρισης" της μετανάστευσης, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την καταναγκαστική πορνεία. Γι'αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο χιλιάδων γυναικών που αδυνατώντας να επιβιώσουν στον τόπο προέλευσής τους εξαιτίας της φτώχειας και της εξαθλίωσης που σπέρνει η καπιταλιστική λεηλασία, και αναζητώντας μια θέση στον "ευρωπαϊκό παράδεισο", καταλήγουν στα χέρια μεσαζόντων και νταβατζήδων που τους υπόσχονται εργασία. Μεταφέρονται συνήθως διασχίζοντας τα σύνορα “λαθραία” χωρίς καθόλου χαρτιά ή με τα χαρτιά τους παρακρατημένα από τους διακινητές. Βρίσκονται άμεσα εξαρτημένες, εφόσον υποχρεούνται να ξεπληρώσουν το σωματέμπορα για τη μεταφορά τους, ζώντας πάντα με την απειλή απέλασης. Στη συνέχεια κρατούνται σε "αόρατες" φυλακές, όπου οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί, τα βασανιστήρια, οι εθισμοί στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ με σκοπό την πλήρη καθυπόταξή τους αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα, κατά τη χρονική περίοδο 1990-2000, 77.500 γυναίκες και ανήλικα κορίτσια βρέθηκαν υπό καθεστώς καταναγκαστικής πορνείας στην Ελλάδα, με έσοδα για τους σωματεμπόρους 434 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 άτομα αποκόμισαν κέρδη από αυτό το απάνθρωπο καθεστώς δουλείας. Μόνο το 2000, οδηγήθηκαν στην καταναγκαστική πορνεία 23.000 γυναίκες και ανήλικα κορίτσια.

Χαρακτηριστική περίπτωση -μια από τις χιλιάδες "αόρατες" ιστορίες, ενδεικτικές για την άμεση συμμετοχή αστυνομικών στο trafficking και τη συγκάλυψη που παρέχεται από τη δικαστική εξουσία- είναι αυτή της Όλγας Μπ. από την Ουκρανία που φτάνει στην Ελλάδα το 1998 πιστεύοντας πως θα εργαστεί ως χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο. Εκεί την υποχρεώνουν να κάνει σεξ με τους “πελάτες”. Εκείνη αρνείται. Τότε ο σωματέμπορος καταφεύγει για την "συμμόρφωσή" της στο μπάτσο Νικόλαο Μπρικόλια, ο οποίος τη βιάζει. Εκείνη δραπετεύει από το νταβατζή της και αργότερα συλλαμβάνεται επειδή δεν έχει χαρτιά. Καταγγέλει το περιστατικό. Η δίκη που ακολουθεί αποτελεί για εκείνη έναν ακόμα βιασμό και καταλήγει στην αθώωση του Μπρικόλια. Στα μονόστηλα των εφημερίδων, μπορεί ακόμα να εντοπιστεί η ιστορία μιας 29χρονης Βουλγάρας, η οποία όταν κατέφυγε στην αστυνομία για να καταγγείλει το μαστροπό της, στην Ιαλυσό της Ρόδου, βιάστηκε από τρεις μπάτσους επί έξι συνεχόμενες μέρες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Το δουλεμπόριο γυναικών, αλλά και η ενεργή συμμετοχή μπάτσων, δικαστών και άλλων λακέδων του κράτους σε αυτό δεν αποτελούν παρέκκλιση, ούτε, φυσικά, "ζήτημα προς επίλυση" από τους ίδιους τους στυλοβάτες και τους εκφραστές της νόμιμης βίας του κράτους και του καπιταλισμού. Αντίθετα, είναι μια από τις αγριότερες διαστάσεις της βαρβαρότητας που υφίστανται οι ταξικά, κοινωνικά, και φυλετικά καταπιεσμένοι σε έναν εξουσιαστικό, καπιταλιστικό και πατριαρχικό κόσμο. Και η απελευθέρωση από τα δεσμά του, είναι υπόθεση όλων όσοι, με όπλο την αλληλεγγύη, αγωνίζονται για την καταστροφή κάθε μορφής εξουσίας, για έναν κόσμο χωρίς σύνορα και κράτη, για την κοινωνική απελευθέρωση...

Πρωτοβουλία συντροφισσών από την αναρχική συλλογικότητα "Κύκλος της Φωτιάς",
31 Μάη 2007

  

*