Αναρχικό Δελτίο, νο 37, Δεκέμβρης 2005

Ο Ελληνικός Στρατός Κατοχής στο Αφγανιστάν...

Σε προηγούμενο σημείωμα του Αναρχικού Δελτίου (νο 33 Φλεβ.- Μάρτ. 2005) γράφαμε ότι η Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν, η οποία στρατωνίζεται στη βάση Invicta στα περίχωρα της Καμπούλ, δεν είχε υποστεί ως τότε απώλειες όπως τα εκστρατευτικά σώματα άλλων χωρών.

Αυτό δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα και το μεσημέρι της 14ης Νοέμβρη η Ελληνική Δύναμη έζησε εφιαλτικές στιγμές, όταν ένα μηχανοκίνητο απόσπασμά της από επτά οχήματα που συμμετείχαν σε πολυεθνική στρατιωτική φάλαγγα στην Καμπούλ βρέθηκε μέσα στον κύκλο της φωτιάς. Προηγήθηκε σύγκρουση παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου με ένα από τα οχήματα που προπορευόταν του ελληνικού αποσπάσματος. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ένας γερμανός στρατιώτης και τρεις αφγανοί πολίτες, ενώ τραυματίσθηκε ένας γερμανός που επέβαινε στο τεθωρακισμένο όχημα. Οι έλληνες στρατιώτες κατέφυγαν σε ένα γειτονικό σχολείο όπου λίγο αργότερα κατέφθασε μια ελληνική φάλαγγα και, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο που έγινε η πρώτη έκρηξη, ένα δεύτερο παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο συγκρούσθηκε με ένα από τα ελληνικά τζιπ. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δυο έλληνες μισθοφόροι οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

Το περιστατικό αποδεικνύει πως η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν δεν αντιμετωπίζεται καθόλου φιλικά, όπως θέλει η κρατική προπαγάνδα, αλλά όπως τα στρατεύματα όλων των άλλων δυνάμεων, σαν στρατός κατοχής. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωπα με τη φωτιά, καθώς όπως δείχνει αυτή η διπλή επίθεση στους έλληνες στην Καμπούλ, οι αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους όχι μόνο αδυνατούν να επιβληθούν στις επαρχίες αλλά έχουν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο ακόμα και στην αφγανική πρωτεύουσα.

Να σημειώσουμε πως στο Aφγανιστάν υπάρχουν δύο είδη στρατών κατοχής. Aπό τη μια μεριά είναι η ISAF (μέρος της οποίας είναι και η Ελληνική Δύναμη) που ανήκει στο NATO και έχει αναλάβει την “τήρηση της τάξης” και την “ανοικοδόμηση”, κι από την άλλη είναι οι δυνάμεις, κυρίως των HΠA, που πολεμούν άμεσα κατά διαφόρων ομάδων ανταρτών.

Oι HΠA εδώ και καιρό θέλουν να ενοποιήσουν τις δύο κατοχικές δυνάμεις και να εμπλέξουν ακόμη περισσότερες δυνάμεις του NATO στις επιχειρήσεις στο Aφγανιστάν, ώστε να απελευθερώσουν δυνάμεις για το Iράκ και αλλού. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ δεν επαρκούν για τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, γι’ αυτό η ενεργότερη εμπλοκή των άλλων χωρών είναι ανάγκη πρώτης προτεραιότητας.

Μέχρι σήμερα η Ελληνική Δύναμη στα πλαίσια της ISAF αποτελούνταν από το ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως), μια μονάδα μηχανικού με συνοδεία κομάντος, συνόλου περίπου 135 ανδρών, και μία υγειονομική μονάδα 30-40 ανδρών.

Στις 25 Νοέμβρη ανακοινώθηκε ότι αναχώρησε για το Αφγανιστάν νέα “ειρηνευτική” αποστολή, αποτελούμενη από 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, για να αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ από την 1η Δεκεμβρίου και για τους επόμενους 4 μήνες. Μια αποστολή που πιθανολογεί ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας καθώς το αεροδρόμιο είναι σταθερός στόχος των αντάρτικων επιχειρήσεων.

Επιπλέον προβλέπεται ότι θα αποσταλεί στο Αφγανιστάν και το πολυεθνικό επιτελείο της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας, όπου συμμετέχουν 20 έλληνες αξιωματικοί, το οποίο το 2007 θα αναλάβει τη διοίκηση όλων των μη-αμερικάνικων δυνάμεων.

Στις 21 Nοέμβρη, στις Βρυξέλες, ο υπουργός πολέμου Σπ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Bαλκανικού Tακτικού Σχηματισμού. Πρόκειται για τμήμα του στρατού που οικοδομεί η Eυρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο η Eλλάδα θα παίζει κεντρικό ρόλο. Αυτός ο Σχηματισμός είναι από τους πρώτους που υλοποιούνται για να παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις όπως στο Aφγανιστάν, όπου δίνει την έγκρισή της η Eυρωπαϊκή Ένωση: “Aκριβώς πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσα τη συμμετοχή της Eλλάδας στο σκληρό πυρήνα της EE, με την είσοδό μας στον Aμφίβιο Tακτικό Σχηματισμό Mάχης μαζί με την Iσπανία, την Iταλία και την Πορτογαλία. Eίμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι υπεγράφη σήμερα συμφωνία για τη δημιουργία του Bαλκανικού Tακτικού Σχηματισμού, με ηγέτιδα χώρα την Eλλάδα και συμμετέχουσες τη Bουλγαρία, την Kύπρο και τη Pουμανία. H εξέλιξη αυτή είχε προφανή σημασία για την πατρίδα μας και αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση της Eλλάδος όχι μόνο στην EE αλλά και διεθνώς”, δήλωσε ο Σπηλιωτόπουλος.

Την ίδια ημερομηνία, 21/11/05, ανακοινώθηκε στις Βρυξέλες η παράταση της “επιχείρησης Αλθέα” στη Βοσνία και ήδη, προς “αναβάθμιση της ελληνικής θέσης στην ΕΕ και διεθνώς” οι στρατιωτικοί που μετέχουν σε ελληνικά στρατιωτικά αποσπάσματα σε “ειρηνευτικές” αποστολές στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια φθάνουν περίπου τους 1.500.

Ο ελληνικός στρατός δεν είναι τίποτα άλλο από μέρος μιας παγκόσμιας φονικής μηχανής που αναπτύσσεται σε μια σειρά από μέτωπα, και ταυτόχρονα μια ακόρεστη μηχανή στην υπηρεσία της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας, Οι ελληνικές αποστολές στο Αφγανιστάν και στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και στις ναυτικές “αντιτρομοκρατικές” περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο κοστίζουν πανάκριβα, και μόνον αυτές οι εκτός Ελλάδας επιχειρήσεις φθάνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Πέραν αυτών, στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση νέας δύναμης για επέκταση των επιχειρήσεων και έχει ζητηθεί νέα συνδρομή από την Ελλάδα. Για το 2007 θεωρείται βέβαιη νέα ελληνική εμπλοκή καθώς το Γ' Σώμα Στρατού -Πολυεθνικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης- προορίζεται να αναλάβει διοίκηση στο Αφγανιστάν. Όσον αφορά το Ιράκ, η ελληνική συνδρομή, πέραν των άλλων διευκολύνσεων (όπως στη βάση της Σούδας), περιλαμβάνει και τη δωρεά 300.000 ευρώ για την εκπαίδευση των νέων Ιρακινών Ένοπλων Δυνάμεων, καθώς και 36 τεθωρακισμένων BMP-1 και τη μεταφορά τους -όπως και 72 τανκς που δώρισε η Ουγγαρία- με πλοίο που ενοικίασε η Ελλάδα.

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, εξακολουθούν να είναι εκκρεμή και άλλα αιτήματα του ΝΑΤΟ, που έχει ζητήσει επίσης από την Ελλάδα να δημιουργήσει μια PRT (Προσωρινή Oμάδα Aνασυγκρότησης) στο Bόρειο Aφγανιστάν, αποτελούμενη από 140-180 στελέχη, να αποστείλει μια ακόμη ελληνική μονάδα υποστήριξης, καθώς και 4 επιθετικά ελικόπτερα Aπάτσι.

Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι το πρόσφατο περιστατικό με τη διπλή επίθεση κατά ελληνικού αποσπάσματος στην Καμπούλ -το οποίο έρχεται σαν συνέχεια του σκοτωμού παλιότερα ενός υπαξιωματικού στη Σομαλία, της απαγωγής ενός άλλου στη Γεωργία και της πολιορκίας, μέσα σε μια εκκλησία, πολλών ελλήνων στρατιωτών πέρυσι στο Κόσσοβο από εξαγριωμένους αλβανόφωνους-, καταδεικνύει την αναπόφευκτη αιματηρή προοπτική.

Τα χειρότερα έρχονται... Καλό βόλι!

Ο.Ν.  

*