Αναρχικό Δελτίο, νο 35, Ιούνης 2005

ΛEΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΡΝΗΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕΗΜΕΤ ΤΑRHAN

O Mehmet Tarhan είναι αντιμιλιταριστής, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και αναρχικός. Από το 2001 έχει δηλώσει ολικός αρνητής στράτευσης. Συνελήφθη στις 8 Απρίλη 2005 και μεταφέρθηκε στη στρατιωτική μονάδα του Tokat. Αρνήθηκε να φορέσει στολή και στη συνέχεια οδηγήθηκε στις στρατιωτικές φυλακές Sivas.

Από την πρώτη μέρα του εγκλεισμού του δέχτηκε επίθεση από κρατούμενους που υποκινούνται από τη διεύθυνση της φυλακής και οι οποίοι προσπάθησαν να τον λιντσάρουν, αποκαλώντας τον προδότη. Ακόμα και σήμερα ο Mehmet έχει δυσκολίες στο περπάτημα και στην αναπνοή ως αποτέλεσμα των ξυλοδαρμών που συνεχίζονται, ενώ δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Τα σημάδια της κακοποίησης ήταν εμφανή στο πρόσωπό του, όταν παρουσιάστηκε στο στρατοδικείο του Sivas, στις 25 Μάη. Οι στρατοδίκες ανέβαλαν την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 9 Ιούνη και αρνήθηκαν το αίτημα της αποφυλάκισης, στέλνοντας τον Mehmet πίσω στους βασανιστές του.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνελήφθησαν έξω από το δικαστήριο τρεις ακόμα αρνητές στράτευσης, οι Ersan Ugur Gor, Erdem Yalcinkaya και Mustafa Seyhoglu. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους συντρόφους προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύλληψη. Η αστυνομία επιτέθηκε, τραυματίζοντας αρκετούς. Δέκα ακόμα άτομα συνελήφθησαν έξω από το δικαστήριο και έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι τρεις αρνητές. Το ίδιο βράδυ, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ στους αρνητές στράτευσης αφαιρέθηκαν οι πολιτικές ταυτότητες και θα παραπεμφθούν σε στρατοδικείο αν δεν παρουσιαστούν στις μονάδες τους τις επόμενες ημέρες.

Ο Mehmet Tarhan δήλωσε πως ξεκινά απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τα βασανιστήρια και τις απειλές που δέχεται. Οι σύντροφοί του έχουν ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης, και καλούν να σταλούν κείμενα διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση και την κακοποίηση του Mehmet Tarhan:

Προεδρία της τουρκικής δημοκρατίας: +90 312 427 1330.

Υπουργείο Άμυνας: +90 312 417 6386.

Στρατιωτική φυλακή Sivas: +90 346 225 3915

ενημέρωση από: http://www.anarsi.org

 

*