Αναρχικό Δελτίο, νο 35,Ιούνης 2005

ΧΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Από τις 10 Μάη απαγορεύτηκε από τις αστυνομικές αρχές η είσοδος αλληλέγγυων, δικηγόρων και γιατρών στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Μερσινίδι της Χίου. Επιτρέπεται μόνο σε μπάτσους και υπαλλήλους της νομαρχίας.

14/5. Στη Γραμβούσα Χανίων συνελήφθησαν 53 μετανάστες και μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για να δρομολογηθεί η μεταφορά τους στην Αθήνα. Η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική και το λιμενικό και η αστυνομία διέψευσαν το γεγονός της αποβίβασης μεταναστών στο νησί, όταν αλληλέγγυοι που πληροφορήθηκαν για τους κρατούμενους μετανάστες προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

21/5. 36 μετανάστες χωρίς χαρτιά συνελήφθησαν όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο κοντά στη Μυτιλήνη. Στις 25/5 συνελήφθησαν άλλοι 21 μετανάστες που έφτασαν με σκάφος στις ακτές κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ άλλοι 18 είχαν συλληφθεί το προηγούμενο βράδυ.

25/5. Πλοίο που μετέφερε μετανάστες στην Ιταλία βυθίστηκε 60 μίλια από τις λιβυκές ακτές και περίπου 150 μίλια νοτίως του ιταλικού νησιού Λαμπεντούσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δυο άνθρωποι, ενώ έντεκα διασώθηκαν. Δεν έγινε γνωστό πόσοι ακόμα επέβαιναν στο σκάφος ούτε η εθνικότητά τους. Από τις αρχές του μήνα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 800 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο νησί Λαμπεντούσα.

28/5. Άλλοι δύο άνθρωποι νεκροί σε ναρκοπέδιο του Έβρου. Δύο Γεωργιανοί πρόσφυγες, 55 και 29 χρονών, σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, από δασική περιοχή στις Καστανιές Έβρου. Μέσα στο 2004, επισήμως σύμφωνα με στοιχεία του στρατού οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από νάρκες στον Έβρο, ενώ την τελευταία 15ετία οι νεκροί φτάνουν τους 68 και οι τραυματίες τους 154.

 

*