Αναρχικό Δελτίο, νο 35,Ιούνης 2005

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Το ιταλικό κράτος, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, εξαπέλυσε μια μαζική κατασταλτική επιχείρηση εναντίον αναρχικών αγωνιστών, με 190 έρευνες σε σπίτια και στέκια, 22 συλλήψεις συντρόφων (13 από τους οποίους προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ'οίκον περιορισμό), και δεκάδες διώξεις με την κατηγορία της "ανατρεπτικής ένωσης".

Πρόκειται για την ποινικοποίηση κάθε πτυχής των αναρχικών δραστηριοτήτων στο όνομα της "αντι"τρομοκρατίας, με βάση το γνωστό πλέον κατασταλτικό θεώρημα, σύμφωνα με το οποίο εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε μετανάστες ή κρατούμενους αγωνιστές, πορείες, συγκρούσεις στους δρόμους ή συμβολικές ενέργειες άμεσης δράσης, αποτελούν όλα εκφράσεις ενός "κεντρικού ανατρεπτικού σχεδίου" με απώτερο σκοπό την "τρομοκρατική δράση".

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Pisanu πως "κανείς πλέον δεν θα πρέπει να υποτιμά την εν δυνάμει ανατρεπτική απειλή που μπορεί να κρύβουν μικρής έκτασης επεισόδια βίας ή διάχυτης παρανομίας".

Στα κατηγορητήρια που έχουν στηθεί περιλαμβάνονται βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια από την εποχή της συνόδου του G8 στη Γένοβα και τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι, μέχρι "ανατρεπτική προπαγάνδα" για τη διακίνηση του δελτίου του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού, η ιστοσελίδα του οποίου απαγορεύτηκε, και υποκίνηση μεταναστών -κρατούμενων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης- σε εξέγερση.

Στις 12 Μάη, έγιναν 16 έρευνες σε σπίτια (στο Λέτσε, το Τορίνο, το Τρέντο, το Κάλιαρι, την Κατάνια κ.α.), συνελήφθησαν 5 σύντροφοι, και ασκήθηκε δίωξη σε άλλους 13 για "ανατρεπτική ένωση". Οι Saverio Pellegrino, Salvatore Signore και Cristian Paladini προφυλακίστηκαν, ενώ δύο συντρόφισσες τέθηκαν σε κατ'οίκον περιορισμό. Και οι πέντε δραστηριοποιούνται στον αγώνα ενάντια στο κέντρο κράτησης μεταναστών "Regina Pacis" του Λέτσε, το οποίο διευθύνεται από οργάνωση της καθολικής εκκλησίας. Οι πράξεις που τους αποδίδονται είναι: εμπρησμός του καθεδρικού ναού, επίθεση με μολότοφ στην κατοικία του διευθυντή του κέντρου, εμπρησμοί σε ΑΤΜ της τράπεζας BancaIntesa που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς του ιδρύματος, και, επιπλέον "υποκίνηση" των μεταναστών σε εξέγερση. Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται "επιθέσεις" με μπογιές σε καταστήματα της Benetton -εταιρείας που βρίσκεται στο στόχαστρο ακτιβιστών σε πολλές χώρες για την καταπάτηση και λεηλασία ιθαγενικών εδαφών των Μαπούτσε στη Χιλή- και σαμποτάζ σε αντλίες καυσίμων της ΕSSO, εταιρείας που προμηθεύει τα στρατεύματα στο Ιράκ.

Στις 19 Μάη, έγιναν 56 έρευνες σε σπίτια, στη Σαρδηνία, στο Βιτέρμπο, τη Ρώμη, τη Γένοβα και τη Φότζια, στα πλαίσια δικαστικής έρευνας για ενέργειες που έχουν συμβεί στη Σαρδηνία: την αποστολή βόμβας σε στρατώνα των καραμπινιέρων τον Οκτώβρη του 2003 και τον εμπρησμό του εκλογικού κέντρου της Forza Italia τον Ιούνη του 2004, ημέρα των ευρωπαϊκών και τοπικών εκλογών. Εφτά σύντροφοι τέθηκαν σε κατ'οίκον περιορισμό -κατηγορούνται "ως μέλη ή συμπαθούντες" του Κέντρου Αναρχικών Μελετών FRARIA του Κάλιαρι- και σε 26 ακόμα ασκήθηκαν διώξεις για "ανατρεπτική ένωση", "προπαγάνδα και εξύμνηση ανατρεπτικών πράξεων" κ.α.

Στις 24 Μάη, στο Τορίνο, τη στιγμή που συνεχιζόταν εξέγερση μεταναστών στο κέντρο κράτησης της περιοχής, έγιναν έρευνες στο κοινωνικό κέντρο Porfido και σε σπίτια 9 συντρόφων που δραστηριοποιούνται στον αγώνα αλληλεγγύης στους μετανάστες.

Στις 26 Μάη έγιναν δύο διαφορετικές αστυνομικές επιχειρήσεις από το βορρά ως το νότο της χώρας, η μια με εντολή της εισαγγελίας της Μπολόνια και η δεύτερη της Ρώμης, με αποτέλεσμα 110 εισβολές σε σπίτια αναρχικών και 10 συλλήψεις. Από την εισαγγελία της Μπολόνια ασκήθηκε δίωξη σε 21 άτομα για "ανατρεπτική ένωση με σκοπό την τρομοκρατία", και 7 σύντροφοι (οι Lucia Rippa, Mattia Bertoni, Elsa Caroli, Teo Tavernese, Marco Foresto, Danilo Cremonese και Valentina Speziale) προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση "Cooperativa artigiana fuoco e affini" που έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις από το 2001 και στη συνέχεια ενώθηκε με την Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία. Όλοι επίσης βαρύνονται με την κατηγορία της "ανατρεπτικής προπαγάνδας" για την έκδοση του δελτίου του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού. Στον δικτυακό τόπο που φιλοξενούταν η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, εμφανίζεται τώρα το σήμα της ιταλικής αστυνομίας.

Από την εισαγγελία της Ρώμης -στα πλαίσια της έρευνας για βομβιστική επίθεση στο δικαστήριο του Βιτέρμπο το Γενάρη 2004, αποτυχημένη απόπειρα έκρηξης σε υπηρεσία του υπουργείου δικαιοσύνης στο Βιτέρμπο τον Οκτώβρη 2003 και για τη λεηλασία ενός καταστήματος McDonald's μετά το τέλος διαδήλωσης το Φλεβάρη '99- δόθηκε εντολή για 26 εισβολές σε σπίτια (σε Τορίνο, Λατίνα, Νάπολη, Τεργέστη, Καζέρτα, Φλωρεντία και Βερόνα) και για τη σύλληψη 5 συντρόφων: των Stefano και Massimo Leonardi και της Claudia Cospito, που οδηγήθηκαν στη φυλακή, και των D. Cremonese και V. Speziale, για τους οποίους ένταλμα σύλληψης υπήρχε και από τη Μπολόνια. Κατηγορούνται για "ανατρεπτική ένωση και ένοπλη συμμορία" ως συναυτουργοί στις δύο βομβιστικές επιθέσεις, ενώ ο Massimo κατηγορείται επίσης για τη λεηλασία των McDonalds.

solidaria

 

*