Αναρχικό Δελτίο, νο 35, Ιούνης 2005

Πορεία στο Βύρωνα ενάντια στο πρόγραμμα εθελοντικής ρουφιανιάς

Την Τρίτη 31 Μάη, 100 περίπου αναρχικοί και αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία στο Βύρωνα ενάντια στο πρόγραμμα εθελοντικής "φύλαξης"-ρουφιανιάς, ύστερα από κάλεσμα της "Πρωτοβουλίας Βύρωνα και γύρω περιοχών ενάντια στον κοινωνικό χαφιεδισμό". Το πρόγραμμα αυτό σχεδιαζόταν να εφαρμοστεί πιλοτικά στο δήμο του Βύρωνα, σε συνεργασία με το υπουργείο δημόσιας τάξης, περιλαμβάνοντας νυχτερινές περιπολίες "εθελοντών πολιτών", εξοπλισμένων με ειδικά οχήματα, ασύρματους και φωτογραφικές μηχανές, με την αρμοδιότητα να καταδίδουν κάθε "ύποπτη κίνηση". Η συγκεκριμένη πορεία ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς κινήσεων που προηγήθηκαν και συνέβαλαν εντέλει στην ανάκληση της πρότασης εφαρμογής αυτού του σχεδίου από την πλευρά των τοπικών αρχών. Ενός σχεδίου που -σε πλήρη συνάφεια με την ευρύτερη ένταση του ελέγχου και της καταστολής, με την προώθηση της στρατιωτικοποίησης στο όνομα της "ασφάλειας"- αντικατοπτρίζει με τον πιο ωμό τρόπο το (αντί)κοινωνικό μοντέλο που θέλουν να επιβάλουν τα αφεντικά: αυτό της υποταγής, της συναίνεσης και της ρουφιανιάς. Θα μας βρουν μπροστά τους!

*

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στις 14 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο πορεία αλληλεγγύης στους 6 συλληφθέντες που δικάζονταν στις 19/5 για τα γεγονότα στην ασφάλεια μετά τη δολοφονία του Η. Μαραγκάκη το Δεκέμβρη του 2003. Στην πορεία, την οποία είχε καλέσει η Συνέλευση Αναρχικών - Αντιεξουσιαστών Ηρακλείου, συμμετείχαν 120-150 σύντροφοι από την Κρήτη και άλλες πόλεις. Όταν η πορεία πλησίασε την Ασφάλεια, σύντροφοι έριξαν κόκκινη μπογιά σε μια διμοιρία ΕΚΑΜ που έκλεινε το δρόμο προς το κτήριο. Ακολούθησε επίθεση των μπάτσων στις μπροστινές αλυσίδες αλλά απωθήθηκε από τους συντρόφους. Ύστερα από σύντομο πετροπόλεμο και ρίψη δακρυγόνων, η πορεία ανασυντάχθηκε και αποχώρησε οργανωμένα από το χώρο της ασφάλειας χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις. Η δίκη στις 19/5 αναβλήθηκε επ΄αόριστον.

*

Η ΠΡΕΖΑ ΘΕΡΙΖΕΙ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ. Εκδήλωση ενάντια στη νάρκωση και την εξάρτηση καλέστηκε στις 20 Μάη από την Αναρχική Αρχειοθήκη στο Πολυτεχνείο. Tην επόμενη 21/5 ακολούθησε συγκέντρωση-παρέμβαση στην πλ. Εξαρχείων ενώ παρόμοια συγκέντρωση είχε προηγηθεί στις 12/5 στην πλ. Ελευθερίας Κορυδαλλού.

*

Εκδήλωση-σύζητηση για τους αυτόνομους εργατικούς αγώνες στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάη, με ομιλητές τους Στ. Κατσαρό και Γ. Σερίφη. Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία αναρχικών εργαζόμενων και Αναρχικοί από την Αθήνα και τον Πειραιά, υπήρχε έκθεση υλικού και προβλήθηκαν ντοκουμέντα της εποχής.

*