(Αναρχικό Δελτίο, νο 30, Ιούλης 2004)

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 

Στις 24-25 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο χώρο έξω από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατά τη διάρκεια του διημέρου η παρουσία των ΜΑΤ ήταν προκλητική, ενώ στις 21/4, μαζί με υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχαν σφραγίσει μέρος των κτιρίων, πετώντας στο δρόμο ανθρώπους που έμεναν μέσα. Οι εκδηλώσεις καλέστηκαν από την πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στην ολυμπιάδα και άλλες αναρχικές ομάδες.

Στις 11 Μάη έγινε παρέμβαση αντιπληροφόρησης ενάντια στην ολυμπιάδα, που κάλεσε η ανοιχτή συνέλευση αναρχικών - αντιεξουσιαστών στο σταθμό ΗΣΑΠ του Ταύρου. Tην 1η Ιούνη πραγματοποιήθηκε ανάλογη παρέμβαση, με μοίρασμα προκηρύξεων και έκθεση υλικού στο σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια.

Στις 14 Μάη, η συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών Πάτρας ενάντια στην ολυμπιάδα κάλεσε σε πορεία, στην οποία συμμετείχαν 100 σύντροφοι.

Στις 15 Μάη έγινε στη Νάξο εκδήλωση από την επιτροπή ενάντια στην ολυμπιάδα.

Συγκέντρωση ενάντια στις ολυμπιακές ασκήσεις κατοχής έγινε στην πλατεία Μπουρναζίου στις 29 Μάη, με κάλεσμα της πρωτοβουλίας αντισυναινετικής δράσης.

Αναρχική πορεία, 19 Ιούνη. H συγκέντρωση ξεκίνησε στο Μοναστηράκι, όπου στήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκαν προκηρύξεις. Η πορεία, με συμμετοχή 300 συντρόφων/ισσών, διέσχισε την οδό Αθηνάς και κατέληξε στην Ομόνοια. Στη διαδρομή φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΟΥΤΕ ΘΕΑΤΗΣ ΟΥΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ - ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΕΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΜΕΝΕΣ κ.α.

Την ίδια μέρα έγινε αναρχική πορεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα πλαίσια του αντιεξουσιαστικού διημέρου της συλλογικότητας αναρχικών-αντιεξουσιαστών L14.

Στο Άμστερνταμ, στις 23 Ιούνη, ακτιβιστές της ομάδας Νο-olympics κρεμάστηκαν με σκοινιά από κτίριο που βρίσκεται στη διαδρομή της λαμπαδηδρομίας και προσπάθησαν να σβήσουν την ολυμπιακή φλόγα.

Στο Λονδίνο, στις 26 Ιούνη, αναρχικοί άνοιξαν κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας πανό που έγραφε "FUCK THE OLYMPICS - SPREAD THE FLAME OF REVOLT (ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ)", διακόπτοντας για λίγο την πορεία της φλόγας.

Στις 26 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, με συμμετοχή 250 συντρόφων, πορεία που είχε καλέσει η συνέλευση κεντρικής Ελλάδας ενάντια στην Ολυμπιάδα και αναρχικοί - αντιεξουσιαστές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Ξάνθη και την Καβάλα. Κατά τη διάρκεια της πορείας, η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, με διμοιρίες ΥΜΕΤ, ασφαλίτες και ΟΠΚΕ που ακολουθούσαν. Όταν οι μπάτσοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, αντιμετωπίστηκαν δυναμικά από τους συντρόφους της πίσω “αλυσίδας” με τα ξύλα από τις σημαίες και οπισθοχώρησαν. Παράλληλα, άλλες διμοιρίες που κινήθηκαν απειλητικά στο πλάι της πορείας, υποχώρησαν και αυτές όταν οι διαδηλωτές στις πλαϊνές “αλυσίδες” σήκωσαν τις σημαίες έτοιμοι να αντεπιτεθούν, και η πορεία συνεχίστηκε. Νέες αψιμαχίες έγιναν όταν η πορεία έφτασε στο λιμάνι, όπου την προηγούμενη μέρα είχε σκοτωθεί ένας εργάτης, με τους μπάτσους να χτυπούν τις ασπίδες τους περιφρουρώντας την είσοδο του λιμανιού, και τελικά να οπισθοχωρούν για μια ακόμη φορά. Το ίδιο βράδυ ασφαλίτες έκαναν εξακριβώσεις σε συντρόφους, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενες από ξυλοδαρμούς.

Εκδήλωση ενάντια στην ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιούνη στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης, από το χώρο δράσης και αντιπληροφόρησης "μαυροκόκκινο", συντρόφισσες-ους και την αντιεξουσιαστική κίνηση Ξάνθης. Στο χώρο “μαυροκόκκινο” έγινε εκδήλωση με βιντεοπροβολή στις 3 Ιούλη.

Αντιολυμπιακή εκδήλωση με βιντεοπροβολή πραγματοποιήθηκε από το αυτόνομο στέκι στην πλατεία Εξαρχείων, στις 7 Ιούλη.

9 Ιούλη: Η ανοιχτή συνέλευση αναρχικών - αντιεξουσιαστών καλεί εκδήλωση με βιντεοπροβολή και συζήτηση, στο Πολυτεχνείο, στις 7μμ.

*

1