(Αναρχικό Δελτίο, νο 30, Ιούλης 2004)

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

Στις 25 Μάρτη, σύντροφοι κατέλαβαν στην Καβάλα το εγκαταλειμμένο εδώ και 10 χρόνια κτίριο στην οδό Βύρωνος 3 με σκοπό τη δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου και την κάλυψη αναγκών στέγασης. Σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστολής. Ενώ στα τοπικά ΜΜΕ καλλιεργούνταν ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στους καταληψίες, δέχτηκαν δύο φορές την "επίσκεψη" μπάτσων και τοπικών αρχόντων που τους έδωσαν προθεσμία εκκένωσης του κτιρίου. Ωστόσο οι σύντροφοι εξακολουθούν να παραμένουν στην κατάληψη και να διαμορφώνουν το χώρο αρνούμενοι να αποχωρήσουν.

Εμείς οι σύντροφοι από την κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37, ενός αυτοδιαχειζόμενου χώρου αντίστασης στις σύγχρονες συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ελέγχου και καταστολής, είμαστε αλληλέγγυοι στην κατάληψη της οδού Βύρωνος 3 στην Καβάλα, αναγνωρίζοντας την αξία και τη συνεισφορά τέτοιων εγχειρημάτων στον πολύμορφο αγώνα για την ελευθερία. Εγχειρημάτων αυτοοργανωμένων και αντι-ιεραρχικών που προωθούν τη συλλογική δράση ενάντια στη χειραγώγηση, τη διαμεσολάβηση και την εξατομίκευση. Χώρων ζύμωσης και κοινωνικής παρέμβασης, εστιών αντιπληροφόρησης και αμφισβήτησης των κυρίαρχων αξιών του κέρδους, του καταναλωτισμού και της εμπορευματοποίησης.

Η απόπειρα καταστολής της κατάληψης της οδού Βύρωνος, όπως και της κατάληψης της "Υφανέτ" στη Θεσσαλονίκη, έρχεται σε μια περίοδο όπου με όχημα την "ασφάλεια" των ολυμπιακών αγώνων το κράτος και τα αφεντικά εντείνουν τις συνθήκες ελέγχου, θέτοντας ουσιαστικά ολόκληρη την κοινωνία σε κατάσταση ομηρίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι αυτοοργανωμένοι χώροι αντίστασης, στέκια και καταλήψεις, αποτελούν μόνιμο στόχο της καταστολής.

Μπροστά στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους και τα κελεύσματα των κυρίαρχων για υποταγή, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση του αγώνα, την αντίσταση στο εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν τα αφεντικά για την κοινωνία. Γιατί το πάθος για την ελευθερία συνεχίζει να οδηγεί τα βήματά μας...

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ 3 ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σύντροφοι και συντρόφισσες
από το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37
Aπρίλης 2004

 

Στις 2 Ιούνη, μετά από μήνυση του Δήμου, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατάληψη της Βύρωνος 3, επιδεικνύοντας τα όπλα τους. Πέντε σύντροφοι που βρίσκονταν στο κτίριο κλήθηκαν στον ανακριτή ο οποίος τους άσκησε δίωξη για κατάληψη δημοσίου κτιρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στις 12/6, εβδομήντα άτομα συμμετείχαν σε πορεία που έγινε στην Καβάλα σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η παρουσία της αστυνομίας, με διμοιρίες YMET, ΟΠΚΕ και κλούβες, ήταν έντονη, και μετά την καταστροφή κάμερας της Alpha Bank από διαδηλωτές ακολούθησε συμπλοκή. Οι διαδηλωτές ανταπέδωσαν με τις σημαίες τα χτυπήματα από τα γκλομπ της αστυνομίας, και η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν συλλήψεις. Τις επόμενες ημέρες, αρκετοί σύντροφοι προσήχθησαν στην ασφάλεια για εκφοβισμό.

  

*

1