(Αναρχικό Δελτίο, νο 30, Ιούλης 2004)

ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ
ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

6/7/04. Με μια πτώση θανάτου από σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων, χάθηκε η ζωή του Σωκράτη Μπούσκα, ο οποίος εργαζόταν στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στη Λευκόπετρα Ημαθίας. Χωρίς να υπάρχουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ο οικοδόμος εργαζόταν αιωρούμενος με δυο ακόμα αλλοδαπούς συναδέλφους του στο κενό, ενώ πραγματοποιούσε εργασίες ξεκαλουπώματος σε τοιχίο αντιστήριξης. Γλίστρησε πάνω στο μοναδικό μαδέρι στο οποίο πατούσε και χάνοντας την ισορροπία του βρέθηκε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Οι δυο συνάδελφοί του εργάζονταν σε συνθήκες μαύρης εργασίας και αμέσως μετά το θανατηφόρο “ατύχημα” εγκατέλειψαν το χώρο. Ο 50χρονος εργαζόταν στο συνεργείο των υπεργολάβων Ματσούκα και Μαμουτόπουλου, οι οποίοι εξαφανίστηκαν για να αποφύγουν την αυτόφωρη διαδικασία.

- Νεκρός σε εργατικό "ατύχημα" έπεσε ο Νίκος Καραμήτρος, 21 χρόνων σπουδαστής από την Λιβαδειά, ο οποίος εργαζόταν σαν τοπογράφος στο 126ο χλμ της σιδ/κής γραμμής Αθήνας - Θεσ/νίκης στο Σωληνάρι σε έργα της ΓΑΙΟΣΕ. Λόγω των έργων, η αμαξοστοιχία 1521 δεν κινήθηκε στη γραμμή καθόδου όπως προβλεπόταν με αποτέλεσμα ο νέος να παρασυρθεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.

5/7. ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ. Δύο ακόμη νεκροί. Η διπλή δολοφονία σημειώθηκε στο μηχανοστάσιο του 40χρονου πλοίου "ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ" του πλοιοκτήτη Σαβγιολάκη. Ο 43χρονος Μιχάλης Ζηλωτής και ο 29χρονος Μανώλης Κυπραίος πέθαναν από ασφυξία λόγω διαρροής διοξειδίου του άνθρακα από φιάλες πυρόσβεσης τις οποίες είχαν σταλεί να ελέγξουν από την εταιρία "Eurosave". Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες: "Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των φιαλών δύο από αυτές έπεσαν, εγκλωβίζοντας τους δύο εργαζόμενους, αφού η πόρτα άνοιγε προς τα μέσα, και ταυτόχρονα άρχισε η διαρροή του αερίου, από κάποια βαλβίδα". Ο υπεύθυνος της "Eurosave" εξαφανίστηκε για να αποφύγει την αυτόφωρο διαδικασία.

30/6. Ένας 46χρονος έχασε τη ζωή του στο εργοτάξιο του ΟΣΕ στο Στρυμωνικό Σερρών. Πρόκειται για τον Νίκο Νταμπιντένκο, μηχανικό στην εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεταφορά "ψαλιδιών" (μεταλλικά υλικά για τις σιδηροδρομικές γραμμές) για λογαριασμό του ΕΡΓΟΣΕ. Καταπλακώθηκε από σίδερα βάρους 4 τόνων κατά την εκφόρτωσή τους από γερανοφόρο όχημα.

25/6. Ο 37χρονος λιμενεργάτης Κορδάτος Μακούχας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια φόρτωσης σιδηροδοκών της Χαλυβουργίας στο πλοίο “Reshid Behbudov”, στο λιμάνι του Βόλου.

- Στην περιοχή Βασιλικό του Ηρακλείου Κρήτης, ένας 44χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από κεραία κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια εργασιών επιδιόρθωσής της.

20/6. Ο Σωτήρης Σέκα, 51 χρονών από την Αλβανία, σκοτώθηκε στο ολυμπιακό δημοσιογραφικό χωριό όπου δούλευε ως ηλεκτρολόγος, όταν έπεσε από κινητή σκάλα ύψους 2,5 μέτρων.

Σε απάντηση για τη νέα δολοφονία, πραγματοποιήθηκε στις 24/6 ωριαίος αποκλεισμός των γραφείων της ολυμπιάδας στη Θεσσαλονίκη. Στην είσοδο αναρτήθηκε πανό που έγραφε: "3 Νεκροί εργάτες κάθε εβδομάδα - θέλει θυσίες η Ολυμπιάδα". Συμμετείχαν γύρω στους 40 αναρχικούς-αντιεξουσιαστές από τις καταλήψεις Υφανέτ και Terra Incognita. Το απόγευμα, 20 άτομα κατέλαβαν το ραδιοσταθμό της ET-3 και αποχώρησαν όταν διακόπηκε η αναμετάδοση από το Xορτιάτη.

30/5. Φάρσαλα. Κεραυνοβολήθηκαν από ηλεκτρικό ρεύμα κατά το χειρισμό μπετονιέρας εργαζόμενοι σε οικοδομή, με αποτέλεσμα ο ένας να πέσει νεκρός. O 42χρονος οικοδόμος Βάιος Φεγγίτης αντιλήφθηκε ότι ο βοηθός του Θανάσης Αργυράκης, 34 ετών, που χειριζόταν ηλεκτροκίνητη μπετονιέρα, είχε υποστεί ηλεκτροπληξία. Σπεύδοντας σε βοήθεια χτυπήθηκε κι ο ίδιος από το ρεύμα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

27/5. Ο 33χρονος μηχανικός-μεταλλειολόγος Θύμιος Χούσης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από φορτηγό-λιπαντήρα βάρους 5 τόνων σε λατομείο της εταιρείας Σαμαράς Α.Ε. στο Καναλάκι Πρέβεζας.

20/5. Ένας 26χρονος εργάτης πέθανε από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια ξεκαλουπώματος τοίχου σε οικοδομή στην Πιερία, όταν βρεγμένη σανίδα ύψους 4μ. ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ.

22/4. Στο εργοστάσιο παρασκευής ρητίνης "Χατζηλουκάς ΑΒΕΤ" στην Κομοτηνής, ο 42χρονος Ρασήμ Ισμαήλ πολτοποιήθηκε από μηχάνημα στη γραμμή παραγωγής, στην προσπάθειά του να το καθαρίσει. Ο εργάτης εγκλωβίστηκε από τον κοχλία του μηχανήματος που βρισκόταν σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο και να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει το πτώμα του.

- Νεκρό κάτω από τη μπούμα (σωλήνας που ρίχνει το μπετόν) της πρέσας ανέσυραν τον οικοδόμο Γιάννη Μασούρα στο Στράτο Αγρινίου. Ο 51χρονος έριχνε μπετόν σε πλάκα οικοδομής όταν από κακή συντήρηση έσπασε ένας πίρος από τη βάση που είναι συνδεδεμένη με το φορτηγό με αποτέλεσμα ο σωλήνας της πρέσας να καταπλακώσει τον οικοδόμο. Η πρέσα ανήκε στην εταιρία "ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ".

19/4. Σκοτώθηκε στην Ξάνθη ο 33χρονος εργάτης Δημήτρης Γιαννακίδης, όταν το μηχάνημα το οποίο χειριζόταν ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε, την ώρα που έκανε εργασίες καθαρισμού σε αποστραγγιστικό χαντάκι στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου.

15/4. Ο 45χρονος ελαιοχρωματιστής Γιώργος Τσουκαλάς έπεσε στο κενό την ώρα που έκανε εξωτερικές εργασίες στο ανεγειρόμενο μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς 138. Εργαζόταν σε υπεργολάβο που είχε αναλάβει τις εργασίες από την εταιρία ΒΙΟΤΕΡ. Το "ατύχημα" συνέβη καθώς ο ελαιοχρωματιστής εργαζόταν χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας πάνω σε ένα και μοναδικό μαδέρι που είχε στηθεί ανάμεσα στις εσωτερικές σκάλες του 3ου ορόφου. Το μαδέρι έσπασε και ο ελαιοχρωματιστής σκοτώθηκε πέφτοντας στο ισόγειο.

- Tελευταίο μεροκάματο για τον οικοδόμο Γιώργο Τουλούμη, στο Δρυμό της Θεσσαλονίκης. 0 43χρονος τοποθετούσε διακοσμητικές πέτρες σε διώροφη μονοκατοικία πάνω σε σκαλωσιά, η οποία κατέρρευσε με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 6,5 μέτρων.

19/3. Θανατηφόρο "εργατικό ατύχημα" συνέβη στην οδό Βουκουρεστίου, στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου γίνονταν έργα ανάπλασης. Δύο ξένοι εργάτες που βρίσκονταν μεταξύ 5ου και 6ου ορόφου καταπλακώθηκαν από τόνους μπετόν, όταν υποχώρησε τοίχος. O ένας τραυματίστηκε ενώ ο συνάδελφός του υπέκυψε στα τραύματά του.

 

*

1