(Αναρχικό Δελτίο, νο 30, Ιούλης 2004)

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΕΣΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

Την Πρωτομαγιά επέλεξαν τα αφεντικά της Ευρώπης και η ιρλανδική προεδρία για να γιορτάσουν τις νέες ευκαιρίες λεηλασίας, εκμετάλλευσης και ελέγχου που ανοίγονται μέσα από τη διεύρυνση της Ε.Ε. Οι προετοιμασίες της αλαζονικής φιέστας τους περιλάμβαναν τη μετατροπή του Δουβλίνου σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη και την υστερική τρομο-προπαγάνδα των ΜΜΕ (δημοσίευμα ανέφερε πως αναρχικοί σκοπεύουν να χτυπήσουν την πόλη με χημική βόμβα που θα προκαλέσει 10.000 θύματα!). Στις 28 Απρίλη εκκενώθηκε μία κατάληψη και 3 άτομα συνελήφθησαν. Στις 30 Απρίλη έγινε πορεία αλληλεγγύης έξω από το χώρο κράτησής τους, ενώ ανακοινώθηκε από τις αρχές η απαγόρευση της διαδήλωσης που καλούσε για την 1η Μάη το "Grassroots Network" με κατεύθυνση την κόκκινη ζώνη. Απέναντι στο κλίμα απομόνωσης των αναρχικών και ριζοσπαστικών διαδηλωτών, και εκφοβισμού του ντόπιου πληθυσμού, σύντροφοι πήραν την πρωτοβουλία να τυπώσουν χιλιάδες προκηρύξεις που μοιράστηκαν στις φτωχογειτονιές με τους άστεγους και στα μπλοκ των εργατικών κατοικιών, καλώντας τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους:

"Μας θέλουν αιώνια υπηκόους τους... να δουλεύουμε στα εργοστάσια και τις σκατοδουλειές τους. Με τη διεύρυνση της Ε.Ε., ο απλός κόσμος όπου κι αν βρίσκεται είναι ο χαμένος. Και στην Ιρλανδία, οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κοινά με τους φτωχούς και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο απ' ό,τι με τα πλούσια αφεντικά που απομυζούν τις κοινωνίες από εδώ ως τη Βαρσοβία (...) Είμαστε και πάλι στους δρόμους, ενάντια στο απάνθρωπο σύστημα, αψηφώντας την εξουσία των αφεντικών της Ε.Ε. Κι εκείνοι, κλεισμένοι σε ένα κάστρο, φρουρούμενοι από χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς! (...) Φοβούνται, γιατί οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά πως είναι παράσιτα που ζουν από το αίμα μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Τα ευρωπαϊκά και τα ντόπια αφεντικά είναι ανεπιθύμητα στις κοινότητές μας. Ας βγούμε στους δρόμους και ας τους αναγκάσουμε να συρθούν πίσω στις ποντικότρυπές τους στις Βρυξέλλες απ' όπου ήρθαν! Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι να οικοδομήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας, και δεν χρειαζόμαστε κανένα πλούσιο μπάσταρδο να αποφασίζει για μας! Μας θέλουν σκλάβους για να γίνουν πλουσιότεροι! ΚΑΤΩ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ! ΚΑΤΩ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ! ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!”

Τελικά, στην πορεία προς το χώρο της τελετής της διεύρυνσης συμμετείχαν τρεις χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους και ένα αναρχικό μπλοκ χιλίων ανθρώπων που φτάνοντας μπροστά στις αλυσίδες της αστυνομίας επιτέθηκε, καταφέρνοντας να διαπεράσει την πρώτη. Ακολούθησαν συμπλοκές που κράτησαν για 3 ώρες, με την αστυνομία να κάνει χρήση των αντλιών νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση. Συνελήφθησαν 30 άτομα και αρκετοί τραυματίστηκαν.

 

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν αργά το βράδυ στις 30 Απρίλη, σε ανοιχτή συναυλία για τη γιορτή της "Βαλπουργίας νύχτας". Με τα ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν πάνω από τους συγκεντρωμένους και τα ΜΑΤ να δημιουργούν κλοιό, γρήγορα ξέσπασαν συγκρούσεις που διήρκεσαν μέχρι τα ξημερώματα. Την πρωτομαγιά, τρεις χιλιάδες αναρχικοί, αυτόνομοι και αριστεροί διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες, κατάφεραν να σπάσουν το “τείχος” της αστυνομίας και να πλησιάσουν την πορεία των φασιστών. Μέχρι αργά τη νύχτα στους δρόμους του Κρόιτσπεργκ υπήρχαν φλεγόμενα οδοφράγματα. Από τους δεκάδες συλληφθέντες, 50 προφυλακίστηκαν με βαριές κατηγορίες. Τις ίδιες μέρες, έγιναν εμπρηστικές επιθέσεις σε πολυκαταστήματα και τράπεζες σε πολλές γερμανικές πόλεις.

*

1