(Αναρχικό Δελτίο, νο 2, Μάης 1999)

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ROS/MARINI 1995 - 1999

 Στις 20 Οκτώβρη 1997 άρχισε η δίκη για πάνω από πενήντα διωκόμενους Ιταλούς αναρχικούς, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διαδικασίας από το δικαστήριο της Ρώμης, τον Iούλη του '97, κατά την οποία απαλλάχτηκαν δέκα άτομα. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται από τον δικαστή Marini είναι: "σύσταση και συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία", "σύσταση ανατρεπτικής ομάδας με σκοπό την τρομοκρατία και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος" και "αποδοχή προϊόντων εγκλήματος".

Η επονομαζόμενη επιχείρηση "PONTELUNGO" ξεκίνησε με τις έρευνες ειδικών μονάδων των καραμπινιέρων (ROS) σε δεκάδες σπίτια αναρχικών σε όλη την Iταλία στις 16/11/95 και στις 17/9/96. Οι έρευνες δεν οδήγησαν πουθενά, όμως τη δεύτερη φορά συνοδεύονταν από την επίσημη ειδοποίηση σε εξηνταοχτώ άτομα ότι βρίσκονται υπό έρευνα με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, για αδικήματα που ξεκινούν από το 1985 και που αποδόθηκαν από τους δικαστές σε μια πρωτάκουστη οργάνωση-φάντασμα με την επονομασία ORAI (εξεγερτική αναρχική επαναστατική οργάνωση) και με υποτιθέμενο αρχηγό τον Αλφρέντο Μπονάνο. Επίσης, εκδόθηκαν 29 εντάλματα σύλληψης και έγιναν 13 συλλήψεις. Από τους εξηνταοχτώ, ορισμένοι βρίσκονταν ήδη στη φυλακή για άλλα αδικήματα. Τις επόμενες μέρες συνεχίστηκαν οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις, ενώ για ορισμένους η ποινή μετατράπηκε (ύστερα από απεργία πείνας) σε κατ' οίκον περιορισμό και υποχρεωτική παρουσία σε αστυνομικό τμήμα.

Εκτός από τις αντιφάσεις και τα κενά του κατηγορητηρίου, η ίδια η διαδικασία των συλλήψεων και προφυλακίσεων που ακολούθησε παρέβαινε ακόμα και τις νομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα, ύστερα από προσφυγές των κατηγορούμενων, να αρχίσουν να αίρονται από τον Νοέμβρη του '97 οι προφυλακίσεις όλων όσων δεν εξέτιαν ποινές για άλλα αδικήματα. Αντιθέτως, οι κατηγορίες παραμένουν, βασισμένες στις αρχικές καταθέσεις μιας ψευτομετανιωμένης. Στα καταστατικά του Marini έχουν καταγραφεί για να εξετασθούν 110 μάρτυρες κατηγορίας: δημόσιοι αστυνομικοί λειτουργοί, καραμπινιέροι, ROS, DIGOS (Iταλοί ασφαλίτες) καθώς και μερικοί καταδότες. Η δίκη γίνεται στην αίθουσα Μπούνκερ του Φόρο Iτάλικο της Ρώμης και είναι ανοιχτή στο κοινό, που την παρακολουθεί όμως από απόσταση ασφαλείας, μέσα από βιντεο-οθόνες. Οι φυλακισμένοι κατηγορούμενοι κάθονται μέσα σε κλουβιά. Μια δίκη που υπολογίζεται να κρατήσει πολύ...

*

Η Iταλία είναι μια χώρα όπου η καπιταλιστική αναδιάρθρωση συνεχίζεται, με την εξάπλωση της ανεργίας και της εξαθλίωσης, με τις απελάσεις και δολοφονίες των μεταναστών που δεν χωρούν στην παραγωγική εκμετάλλευση, νόμιμη ή παράνομη. Με τα εκσυγχρονιστικά προγράμματα της νυν αριστερής κυβέρνησης, οι κοινωνίες του νότου και του βορρά αναδιαμορφώνονται με τον περιορισμό και την καταστολή των εξωθεσμικών μορφών διαβίωσης, ώστε να προσαρμοστούν οι συνθήκες ζωής στα νέα δεδομένα του ιταλικού κράτους και της ευρωπαϊκής υπερδύναμης.

Η αστυνομοκρατία, με τη μορφή της συνεχούς αύξησης αστυνομικών μονάδων και της εμφάνισης καινούριων, τους διαρκείς πειραματισμούς και τις εφαρμογές ελέγχου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και με βάση τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο του συστήματος για την εγκαθίδρυση των σχεδίων του.

Στα πλαίσια των σύγχρονων κατασταλτικών προγραμμάτων της, η δικαστική εξουσία κατασκεύασε μια σύνθεση από παλιά και νέα κατηγορητήρια, από υποθέσεις ανεξιχνίαστες και άλλες που υποτίθεται ότι εξιχνιάστηκαν κατόπιν συνεργασίας αξιωματούχων καραμπινιέρων και απίθανων μαρτύρων που παίζουν το ρόλο του καταδότη, με σκοπό τη δίωξη και εξουδετέρωση ενός από τα πιο τολμηρά κοινωνικά τμήματα που αντιστέκονται, επιτίθονται και ανοίγουν πληγές στα συστήματα ασφαλείας του κράτους: τους αναρχικούς. Τους αποδίδει μια σειρά εγκλημάτων πάσης φύσεως (απαγωγές, ληστείες, δολιοφθορές κ.λπ.) οδηγώντας τους σε εξουθενωτικές διαδικασίες και μακροχρόνιες δίκες, με βάση την κατηγορία της "ανατρεπτικής συμμορίας" και το θεώρημα της διάρθρωσής της "σε δύο επίπεδα": το ένα επίπεδο υποτίθεται φανερό και το άλλο μυστικό. Το πρώτο περιλαμβάνει "ημινόμιμες" δραστηριότητες (καταλήψεις, εκδόσεις, έντυπα, ραδιοφωνικούς σταθμούς κλπ.) και το δεύτερο "παράνομες". Μ' αυτή την έννοια το πρώτο αποτελεί τη βιτρίνα και τον προθάλαμο του δεύτερου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στις 11 Iανουαρίου '99, έγιναν έκδηλες οι νέες εξελίξεις του ερευνητικού σχεδίου των δημόσιων κατήγορων, σύμφωνα με τις οποίες η ενσωμάτωση στην έρευνα πρόσφατων γεγονότων αποδεικνύει ότι η φανταστική "ORAI" είναι ακόμη και τώρα "δραστήρια κι επικίνδυνη". Εκτός αυτού, οι αξιωματούχοι των ROS αναφέρθηκαν σε μια "διάσπαση στο χώρο του αναρχικού εξεγερτικού κινήματος", την οποία προσδιορίζουν χρονικά μετά το ξέσπασμα της κατασταλτικής επίθεσης του κράτους. "Καλό έργο" για νέες επιλογές και ερευνητικές εξελίξεις...

Κατά τη διάρκεια δε της ίδιας συνεδρίασης ο Marini βεβαίωσε πως η εισαγγελία έχει επεκτείνει τις έρευνες και για συντρόφους που έχουν συλληφθεί στην Iσπανία, κατηγορούμενοι για ληστείες στην Κόρντοβα το '96. Πρόκειται για τους Κλαούντιο Λαβάτζα, Τζιοβάνι Μπαρσία, Μικέλε Ποντολίλο και Χόρχε Ροντρίγκεζ. Οι τρεις πρώτοι έχουν κατηγορηθεί από τις ισπανικές αρχές και για επίθεση στο ιταλικό προξενείο της Μάλαγα, στις 4/12/96.

*

Σήμερα στην Iταλία εντείνονται οι παρακολουθήσεις, οι εξακριβώσεις, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις ενάντια σε κάθε αναρχικό σύντροφο που με τον τρόπο του στέκεται αλληλέγγυος με τους κρατούμενους και αγωνίζεται ενάντια στην εγκληματοποίηση του αναρχικού κινήματος από το ιταλικό κράτος.

Οι δολοφονίες του Εντοάρντο Μασάρι στις 28 Μαρτίου 1998 και της Μαρία Ρόσας Σόλενταντ στις 12 Iουλίου του ίδιου χρόνου, η φυλάκιση του Σιλβάνο Πελισέρο από τις 3 Μαρτίου 1998 (κατηγορούμενοι και οι τρεις μαζί για σαμποτάζ στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας στη Βαλ Σούζα), η καταδίκη της Πατρίτσια Καντέντου στις 3 Μάρτη '99 από το εφετείο σε ποινή τριών χρόνων και εννέα μηνών, ενώ βρίσκεται ήδη φυλακισμένη από τον Iούνη του 97, με την κατηγορία ότι υπήρξε η "ταχυδρόμος" της ανάληψης ευθύνης για τη βόμβα στο Παλάτσο Μαρίνο τον Απρίλη του '97, η επιπλέον καταδίκη του Κάρλο Τέσερι σε οχτώ μήνες φυλάκισης για εξύβριση δικαστηρίου, η συνέχιση της κράτησης για τους Αντόνιο Μπουντίνι, Μάρκο Κάμενις, Κάρεχιν Γρηγοριάν και Φραντσέσκο Πόρκου, είναι από τις σημαντικότερες κατασταλτικές μεθοδεύσεις του τελευταίου χρόνου. Η επόμενη δίκη έχει οριστεί για τις 10 Μάη '99.

Η επινόηση του θεωρήματος των "δύο επιπέδων", οι καταθέσεις περί "διάσπασης του αναρχικού εξεγερσιακού κινήματος", οι συλλήψεις και οι δολοφονίες των αναρχικών συντρόφων είναι σαφές ότι αποσκοπούν στην απομόνωση των εξεγερμένων συνειδήσεων, στην εγκληματοποίηση κάθε μορφής κοινωνικής αντίστασης, στον εξευτελισμό και εκφοβισμό όσων στέκονται αλληλέγγυοι απέναντι στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και τους κρατικούς σχεδιασμούς.

Κάθε χτύπημα στο κράτος και το κεφάλαιο, με οποιαδήποτε μορφή γίνεται αυτό, αποτελεί στάση αξιοπρέπειας και αγώνα. Η αλληλεγγύη σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή δεν μπορεί παρά να πηγάζει από την αντίσταση ενάντια στις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες καταπίεσης και υποδούλωσης που ο καθένας μας υφίσταται.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔIΩΚΟΜΕΝΟΥΣ IΤΑΛΟΥΣ ΑΝΑΡΧIΚΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΠΟIΟΝ ΑΝΤIΣΤΕΚΕΤΑI

stella nera

1