(Αναρχικό Δελτίο, νο 29, Μάρτης 2004)

Λευτεριά στην Nathalie Menigon

Την απελευθέρωσή της ζητάει στη Γαλλία η 47χρονη πολιτική κρατούμενη Nathalie Menigon, της οποίας η αίτηση αποφυλάκισης κρίνεται στις 26 Μάρτη. H Menigon συνελήφθη το 1987 ως μέλος της οργάνωσης Action Directe και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τις εκτελέσεις του στρατηγού Rene Audran το 1985 και του διευθύνοντα της Ρενώ Georges Besse το 1986. Καταθλιπτική και άρρωστη μετά από δύο εγκεφαλικά επεισόδια, η Menigon, φυλακισμένη εδώ και 17 χρόνια, μόλις βγαίνει από δεκαήμερη απεργία πείνας ζητώντας να ελευθερωθεί για να αρχίσει θεραπεία. Ο δικηγόρος της θεωρεί ισχνές τις ελπίδες της επειδή "ο νόμος για τις αναστολές λόγω βλάβης της υγείας αποκλείει τις ψυχιατρικές και ψυχολογικές ασθένειες. Επιπλέον ο εισαγγελέας προβάλλει υποθετικούς λόγους διατάραξης της δημόσιας τάξης από την αποφυλάκισή της" εξαιτίας της άρνησής της να καταδικάσει την δράση της.

"Η περιπέτεια της ένοπλης πάλης τελείωσε για μας. Ήταν μια παθιασμένη περιπέτεια και δεν μετανιώνουμε για τίποτα" δηλώνει η Menigon.

"Προτιμούν να αποφυλακίσουν τον Papon, αυτόν τον υπάλληλο του κράτους που έστειλε στον θάνατο 1.680 Εβραίους” προσθέτει η ίδια σε έναν παραλληλισμό με την περίπτωση του συνεργάτη των ναζί Maurice Papon, ο οποίος ενώ είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αποφυλακίστηκε το 2002 για λόγους υγείας. Η συλλογικότητα Ne laissons pas faire οργάνωσε συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο φωνάζοντας τα συνθήματα: "Ξαναπιάστε τον Papon, ραντεβού με την Menigon" και "Όχι στον αργό θάνατο στη φυλακή".

Από τα υπόλοιπα ιστορικά μέλη της Action Directe, ο Jean Marc Rouillan και η Joelle Aubron είναι φυλακισμένοι ενώ ο Georges Cipriani μεταφέρθηκε το 2001 σε ψυχιατρική κλινική.

 

*

1