(Αναρχικό Δελτίο, νο 29, Μάρτης 2004)

Συμπλοκές διαδηλωτών με τη γερμανική αστυνομία και συλλήψεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στις 6-7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η σύνοδος για θέματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Όπως και στις συνόδους των προηγούμενων χρόνων στο Μόναχο, οι διαδηλώσεις συνάντησαν σκληρή καταστολή από τις γερμανικές αρχές με αποτέλεσμα πολλές προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών. Στις 6/2 έγιναν συγκεντρώσεις σε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης. Στην Platz der Opfer des NS συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές με σκοπό να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο Bayerische Hof, όπου διεξαγόταν η σύνοδος. Η αστυνομία έκανε ελέγχους σε όποιον πλησίαζε και οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν το δρόμο. Τρεις ομάδες των 10-20 ατόμων περικυκλώθηκαν και αφού παρέμειναν σε αστυνομικό κλοιό για αρκετή ώρα συνελήφθησαν όλοι. Η προσέλευση του κόσμου συνεχίστηκε και για δύο περίπου ώρες γίνονταν προσπάθειες να κρατηθεί ο δρόμος από τους διαδηλωτές, παρά τις συνεχείς επιθέσεις των μπάτσων. Σε άλλο σημείο, στην πλατεία Lebachplatz, η συγκέντρωση διαλύθηκε βίαια ύστερα από ρίψη δακρυγόνων και συλλήψεις. Το βράδυ, 100 άτομα έκαναν συγκέντρωση έξω από το εστιατόριο όπου δειπνούσαν ο γερμανός υπουργός άμυνας Struck και ο αμερικανός Rumsfeld. Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν.

Την επόμενη μέρα, 10-12 χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης. Το μαύρο μπλοκ που συμμετείχε στην πορεία αριθμούσε 1.000 άτομα. Η πορεία ξεκίνησε από τη Marienplatz και στα πρώτα κιόλας μέτρα το μπροστινό κομμάτι περικυκλώθηκε από την αστυνομία και ακινητοποιήθηκε. Στη συνέχεια, όταν η πορεία άρχισε και πάλι να κινείται, οι μπάτσοι άρπαζαν τα πανό που βρίσκονταν στις πλαϊνές αλυσίδες και χτυπούσαν τους διαδηλωτές. Μέχρι το τέλος της πορείας, πολλοί ήταν αυτοί που συνελήφθησαν στις συνεχείς εφόδους των μπάτσων στο μπλοκ. Παρά τις πιέσεις της αστυνομίας και τις συνεχείς στάσεις, η πορεία έφτασε στο σημείο κατάληξής της συγκροτημένη. Εκεί ακολούθησε νέα επίθεση και συλλήψεις για να διαλυθεί ο κόσμος.

Στις δύο μέρες των κινητοποιήσεων προσήχθησαν ή συνελήφθησαν 300 άτομα. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από έναν διαδηλωτή που εξακολουθεί να κρατείται. Ως ένδειξη αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες έγιναν διαδηλώσεις σε πόλεις της Γερμανίας και της Αυστρίας με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή του.

(Πηγές: Αthens και germany.imc)

 

 

 

*

1