(Αναρχικό Δελτίο, νο 29, Μάρτης 2004)

XΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

9/2. Δύο μετανάστες χάθηκαν στα κύματα. Είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με ξύλινο σκάφος από τα μικρασιατικά παράλια. Τριαντατρείς ακόμα μετανάστες που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος κατάφεραν να φτάσουν κολυμπώντας στην ακτή της περιοχής Τσόνια στη βορειοανατολική Λέσβο, όπου συνελήφθησαν.

22/2. Ένας 37χρονος Αλβανός μετανάστης, που συνελήφθη στους Αμπελόκηπους Θεσ/νίκης και οδηγήθηκε στα κρατητήρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μυγδονίας προκειμένου να απελαθεί, έχασε τη ζωή του στα χέρια των μπάτσων. Ο κρατούμενος είχε δηλώσει στους φρουρούς του πως αισθανόταν πόνους και δυσφορία, αλλά εκείνοι δεν τον μετέφεραν στο νοσοκομείο μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του. Πέθανε στο κέντρο υγείας Λαγκαδά μία ώρα μετά τη μεταφορά του, χωρίς να γίνουν γνωστά τα ακριβή αίτια.

Αγγλία, 5/2. Δεκαεννιά Κινέζοι "λαθρο"μετανάστες που δούλευαν για λιγότερο από 1 λίρα την ώρα σε παραλία της Β.Δ. Αγγλίας πνίγηκαν όταν παγιδεύτηκαν από την παλίρροια. Οι 17 άνδρες και 2 γυναίκες βρήκαν το θάνατο στον Κόλπο Μόρκαμπ στο Λανκασάιρ, την ώρα που μαζί με άλλους μετανάστες έψαχναν για κυδώνια της θάλασσας, κάτω από την επιφάνεια της άμμου. Επτά άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί στη στεριά. Οι Κινέζοι εργάτες, στοιβαγμένοι σε σπίτια-δωμάτια κατά δεκάδες, υφίστανται ως "παράνομοι" μετανάστες άγρια εκμετάλλευση, αποτελώντας φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

17/2. Νέος ρατσιστικός νόμος που ψηφίστηκε στην Ολλανδία προβλέπει την απέλαση 26.000 (!) προσφύγων, των περισσότερων δηλαδή που έφτασαν στη χώρα πριν τον Απρίλη του 2001, ενώ πολλοί από αυτούς ζουν στην Ολλανδία για αρκετά χρόνια. Με εξαίρεση 2.300 πρόσφυγες, στους υπόλοιπους δίνεται προθεσμία τριών χρόνων για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το πογκρόμ κατά των μεταναστών που θεσμοθέτησε και προανήγγειλε η κεντροδεξιά κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια των σκληρών μέτρων κατά της μετανάστευσης που είχε ήδη εισάγει η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Τις ίδιες μέρες, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε όσους πολίτες κρύβουν "λαθρο"μετανάστες, παράλληλα με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άτομα που (θα θεωρούνται από τις αρχές) "φανατικοί μουσουλμάνοι κληρικοί".

1/3/2004. Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν τα πτώματα δύο “λαθρο”μεταναστών που εντoπίστηκαν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης στην περιοχή των Φερών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι δυο μετανάστες ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 20-25 ετών, είχαν περάσει πεζή πριν από ένα μήνα περίπου τα σύνορα προερχόμενοι από την Τουρκία και βρήκαν τραγικό θάνατο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή.

1