(Αναρχικό Δελτίο, νο 29, Μάρτης 2004)

ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ
ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Ο όρος “εργατικό ατύχημα” αποτελεί την πλήρη συγκάλυψη από τη μεριά των αφεντικών μιας δολοφονίας που οι ίδιοι διέπραξαν...

26/2 Ο 58χρονος Βασίλης Πασχαλάς, εργαζόμενος στα μεταλλεία της Γερακινής στη Χαλκιδική, ιδιοκτησίας της εταιρείας "Ελληνικοί Λευκόλιθοι", παρασύρθηκε από το μηχανισμό μεταφοράς υλικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

29/2 Τρεις απανθρακωμένοι ναυτεργάτες, 18 αγνοούμενοι και 6 σοβαρά τραυματισμένοι από το πλήρωμα των 27 Φιλιππινέζων και 3 Ελλήνων ναυτικών είναι ο απολογισμός της τραγωδίας στο δεξαμενόπλοιο "BOW MARINER" με σημαία Σιγκαπούρης, το οποίο ανήκε στην εταιρία CERES του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού. Το 22χρονο "αεράδικο", ενώ έπλεε ΒΑ της Βιρτζίνια φορτωμένο με 11.000 τόνους αιθανόλης και 700 τόνους δικά του καύσιμα, άρπαξε φωτιά στην κουβέρτα, ανατινάχτηκε και βυθίστηκε. Στο πλοίο είχαν πρόσφατα εντοπιστεί προβλήματα συντήρησης και ελλείψεις στα συστήματα πυρασφάλειας.

1/3 Ο 49χρονος Γιάννης Τσόκος, οδηγός βυτιοφόρου καυσίμων στη ΛΑΡΚΟ Ευβοίας, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από βαρύ όχημα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο 39χρονος εναερίτης εργάτης Η.Μ. που δούλευε για την εργολαβική επιχείρηση "Θεσσαλική ΑΤΕ" στη ΔΕΗ Αλιβερίου σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε σάπια κολόνα της ΔΕΗ την ώρα που εργαζόταν.

10 Μάρτη. Τελευταίο μεροκάματο για τον οικοδόμο Γεώργιο Γκουρόγκα, που έχασε τη ζωή του σε εργατικό “ατύχημα” που συνέβη καθώς ο νεαρός εργάτης εκτελούσε εργασίες στην πλάκα νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην περιοχή Σαράγια των Τρικάλων και ήρθε σε επαφή με τα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία. Είναι το 14ο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μέσα στο 2004. 

*

1