(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ.

Το Σάββατο 8/11 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πορεία αλληλεγγύης στους 7 αγωνιστές της Θεσσαλονίκης, που είχε συνδιοργανωθεί από αναρχικές συλλογικότητες και σχήματα, μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Αναρχικής Πρωτοβουλίας. Στην πορεία είχαν καλέσει με αφίσες, εκτός από την Αναρχική Πρωτοβουλία, το Εργαστήρι Κοινωνικής Ανατροπής, Αναρχικοί-ες από δυτικές συνοικίες της Αθήνα και του Πειραιά - Θερσίτης - Αναρχικοί Αντιεξουσιαστές Κερατσινίου - Πρωτοβουλία αντισυναινετικής δράσης και η Συνεργασία αναρχικών ομάδων και ατόμων. Στις 11 ξεκίνησε η συγκέντρωση στην πλ.Μοναστηρακίου, με ανάρτηση πανό, μικροφωνική και μοίρασμα προκηρύξεων, και ακολούθησε η πορεία που κινήθηκε με παλμό στην οδό Αθηνάς, συνοδευόμενη από ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ. Η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο που ενημερώθηκε από τα φυλλάδια και τα συνθήματα για την ομηρία των 7 αγωνιστών και την απεργία πείνας, και αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν αυθόρμητα τη συμπαράστασή τους. Στο κτίριο του δημαρχείου γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι και κατέβηκαν οι σημαίες της ευρωπαϊκής ένωσης και των Ολυμπιακών αγώνων. Μετά την Ομόνοια και μέχρι τα Προπύλαια όπου κατέληξε η πορεία, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν ασφυκτικά τους χίλιους περίπου διαδηλωτές που σχημάτισαν πυκνές αλυσίδες αυτοπεριφρούρησης. Μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 - ΘΑΝΑΤΟ ΣΤ'ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ, ΕΞΩ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

Διακόσιοι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως και έκαναν μηχανοκίνητη πορεία που διέσχισε την πόλη και έφτασε αρχικά έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, στο νοσοκομείο των οποίων βρίσκονταν οι 4 από τους απεργούς πείνας. Ο δρόμος έκλεισε από τους διαδηλωτές και φωνάχτηκαν συνθήματα μπροστά στις παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν ο Fernando. Εκεί έγινε νέα συγκέντρωση μπροστά στα ΜΑΤ με συνθήματα, όπως ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ'ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ και LIBERTA! Στην επιστροφή προς την Αθήνα, και ενώ την πορεία ακολουθούσε κλούβα και Ζητάδες, οι μηχανές και τα αυτοκίνητα με τους συντρόφους μπήκαν στο Κολωνάκι και έφτασαν έξω από το σπίτι του Σημίτη στην οδό Αναγνωστοπούλου, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν εκεί. Επικράτησε πλήρης αιφνιδιασμός τόσο στην αστυνομική φρουρά όσο και στους περαστικούς και τους περίοικους από την εμφάνιση διαδηλωτών που κυμάτιζαν μαυροκόκκινες σημαίες, ενώ όλη η περιοχή δονήθηκε από τα συνθήματα ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΤΑ-ΘΑΝΑΤΟ ΣΤ'ΑΦΕΝΤΙΚΑ. Τα ΜΑΤ κατέφτασαν όταν η πορεία αποχωρούσε με αποτέλεσμα τα δακρυγόνα που ψέκασαν να πέσουν στους υπόλοιπους μπάτσους, ενώ οι θαμώνες των πολυτελών καφέ της πλατείας Κολωνακίου άκουγαν "ΒΡΑΣΤΟΥΣ ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ"...

 

 

*

1