(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2003

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Αθήνα. Τριάντα χρόνια από την εξέγερση του '73. Σε μια περίοδο που η "αντι"τρομοκρατική εκστρατεία των αφεντικών εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη, σκορπίζοντας το θάνατο, που η ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής είναι άνευ προηγουμένου, η χώρα οδεύει προς το "αστυνομικόν έτος 2004" εν όψει Ολυμπιακών, ενώ συνεχίζεται η ομηρία 7 αγωνιστών από τα γεγονότα του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη σύνοδο της Ε.Ε., πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε πολυήμερη απεργία πείνας. Η σύγχρονη χούντα αποφάσισε χωρίς προσχήματα να αποκαλύψει το πρόσωπό της. Οι εξαγγελίες περί "μηδενικής ανοχής" έδιναν και έπαιρναν τις προηγούμενες μέρες στα ΜΜΕ, 7.000 μπάτσοι κατείχαν στρατιωτικά το κέντρο της Αθήνας και σύσσωμα τα πολιτικά αφεντικά ζητούσαν την αποτροπή οποιωνδήποτε "επεισοδίων" προετοιμάζοντας το έδαφος για τις κατασταλτικές κινήσεις των μηχανισμών. Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου στο χώρο του Πολυτεχνείου διακινούνταν έντυπο υλικό αντιπληροφόρησης και είχαν αναρτηθεί πανό όπως: "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ". Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου (Αρχιτεκτονική) πραγματοποιήθηκε αναρχικό διήμερο από τη συνεργασία αναρχικών ομάδων και συντρόφων.

Στις 17 Νοέμβρη, στις 3μ.μ. οι πρώτες εκατοντάδες αναρχικών, αντιεξουσιαστών και νεολαίων άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλ. Κλαυθμώνος. Ύστερα από κάποιες φραστικές αντεγκλήσεις με την περιφρούρηση της ΠΑΣΠ, ξεκινά η πορεία, με περισσότερους από 10.000 διαδηλωτές και συγκροτείται αναρχικό μπλοκ που αριθμεί περί τις 2.500, με πανό: "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ". Φωνάζονται συνθήματα (ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ, ΜΠΑΤΣΟΙ-ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7- ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ) ενώ η παρουσία δεκάδων διμοιριών των ΜΑΤ κι ασφαλιτών είναι ασφυκτική, ειδικά μετά τη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της πορείας σπάζεται μία κάμερα της αστυνομίας, ενώ ασφαλίτες που έχουν εισχωρήσει στο μπλοκ ξυλοκοπούνται και απομακρύνονται κακήν κακώς. Στην αμερικάνικη πρεσβεία αρχίζουν επιθέσεις στα ΜΑΤ κυρίως με πέτρες και ξύλα κι ελάχιστες μολότωφ. Οι μπάτσοι απαντούν με δακρυγόνα, οι διαδηλωτές κινούνται προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και συνεχίζονται οι συγκρούσεις με πέτρες. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών περνάει μπροστά στο κτίριο της ΓΑΔΑ, το οποίο δέχεται βροχή από πέτρες. Στη συνέχεια σπάζονται αρκετές τράπεζες, αντιπροσωπείες πολυεθνικών εταιρειών και πολυτελών αυτοκινήτων, στήνονται πρόχειρα οδοφράγματα, ενώ επίθεση δέχεται και η είσοδος του ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. Τελικά ο κόσμος διαλύεται στο ύψος του Πεδίου του Άρεως. Έγιναν 42 συνολικά προσαγωγές, πριν και μετά την πορεία. Σε οχτώ άτομα, ανάμεσά τους και 4 ανήλικοι, ασκήθηκε δίωξη. Οι τέσσερις ανήλικοι και ένας ακόμα διαδηλωτής αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η δίκη τους ορίστηκε για τον Ιούνιο, και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες αθωώθηκαν από το αυτόφωρο στις 20 Νοέμβρη.

Θεσσαλονίκη. Στην πορεία που κάλεσε η αντιεξουσιαστική κίνηση για την απελευθέρωση των 7 συμμετείχαν 1.500-2.000 άτομα, με ξεχωριστό μπλοκ μέσα στην ευρύτερη διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα Πανεπιστήμια, με ρίψεις μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και καταιγισμό δακρυγόνων. Το βράδυ καταλήφθηκε προσωρινά η Θεολογική. Ένα άτομο συνελήφθη κατά τη διάρκεια της πορείας.

Ηράκλειο. Διακόσια άτομα συγκρότησαν αναρχικό-μαύρο μπλοκ. Μετά από ένταση που δημιουργήθηκε με την ΠΑΣΠ, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το αναρχικό μπλοκ, ενώ ένας αστυνομικός των ΕΚΑΜ που επιχείρησε να κάνει σύλληψη δέχτηκε πέτρες και τραυματίστηκε. Πολλά μπλοκ αρνήθηκαν να συνεχίσουν να διαδηλώνουν αν δεν σταματούσε η περικύκλωση των αναρχικών, με αποτέλεσμα τελικά την απομάκρυνση της αστυνομίας. Μετά τη λήξη της πορείας, μεγάλο μέρος διαδηλωτών κατευθύνθηκε στην κατάληψη Ευαγγελισμού σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους καταληψίες και ενάντια στην σχεδιαζόμενη καταστολή του εγχειρήματος.

Πάτρα. Με το αναρχικό μπλοκ και με συνθήματα για τους 7, διαδήλωσαν 300-400 σύντροφοι, ενώ τους ακολουθούσε μεγάλη αστυνομική δύναμη. Στην αρχή της πορείας δέχτηκε επίθεση το μπλοκ της ΠΑΣΠ.

Γιάννενα. Σχηματίστηκαν δύο μπλοκ από 80 συντρόφους: των αναρχικών, με πανό ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Χειρονομία με πανό ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΕΘΑΝΕ-ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Πριν το τέλος της πορείας, τα δύο μπλοκ κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο της Αστυνομίας. Την προηγούμενη μέρα είχε πυρποληθεί κρατικό αυτοκίνητο.

Ρέθυμνο. Περισσότερα από πενήντα άτομα συγκρότησαν μπλοκ αλληλεγγύης για τους 7.

Ξάνθη. Πενήντα αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, με πανό "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ" αποκόπηκαν από την υπόλοιπη πορεία και κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στους 7.

Κέρκυρα. Η πορεία ξεκίνησε από το Ιόνιο πανεπιστήμιο με 200 άτομα. Το μπλοκ των αναρχικών απαρτιζόταν από 25 συντρόφους, με πανό "Λευτεριά στους ομήρους της δημοκρατίας". Μοιράστηκε κείμενο της συνέλευσης αναρχικών Κέρκυρας και ακούστηκαν συνθήματα όπως: Λευτεριά σ' όσους είναι στα κελιά, στη Σούδα είναι οι βάσεις των βομβαρδιστικών-είναι και οι έλληνες φονιάδες των λαών κ.α.

Καβάλα. Σύντροφοι σχημάτισαν "μαύρο μπλοκ" με πανό: "Λευτεριά στους 7 προφυλακισμένους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης". Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά από φραστικό επεισόδιο με μέλη του ΚΚΕ. Κυριάρχησαν τα συνθήματα: Λευτεριά στους 7-Πόλεμος στα αφεντικά, το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι κ.α.

Σάμος. Από το βράδυ της 16/11 έγινε κατάληψη στη σχολή θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου αναρτήθηκαν πανό με τα συνθήματα "ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ-ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ", "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".

Μυτιλήνη. Αλληλέγγυοι-ες κατέλαβαν για μία ώρα το υπουργείο Αιγαίου με αίτημα την απελευθέρωση των 7 κρατούμενων της Θεσσαλονίκης.

 

G.

 

 

*

1