(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

XΡΟΝΙΚΑ ΦΥΓΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

6 Οκτώβρη. Εικοσιέξι Αφγανοί πρόσφυγες (9 άνδρες, 7 γυναίκες και 10 παιδιά) κινδύνεψαν να πνιγούν ανοιχτά της Ρόδου όταν η βάρκα που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια άρχισε να βάζει νερά. Εντοπίστηκαν από λιμενικό σκάφος μισό μίλι από την ακτή "Κάτω Πέτρες" ενώ προσπαθούσαν να αδειάσουν με τα χέρια τους τη βάρκα από τα νερά. Πέντε οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου και οι υπόλοιποι στο λιμεναρχείο όπου και κρατούνται για να απελαθούν.

14/10. Έφοδος στο λιμάνι της Πάτρας και έρευνες για “λαθρο”μετανάστες από αστυνομικούς της ασφάλειας Αττικής. Την ίδια ώρα, λιμενικοί εντόπισαν μέσα σε κρύπτη βυτίου 35 μετανάστες που επρόκειτο να μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στην Ιταλία.

19/10. ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΟΜΑΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΣΑ. Τις σορούς 11 Σομαλών μεταναστών μέσα σε ένα μικρό πλοίο, στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούσα, ανακάλυψαν οι ιταλικές αρχές. Άλλοι 14 μετανάστες περισυνελέγησαν ζωντανοί, εξαντλημένοι από την πείνα και το κρύο, και μεταφέρθηκαν στο νησί. Πρόκειται για τη δεύτερη τραγωδία μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς στις 17 Οκτώβρη είχαν χάσει τη ζωή τους εφτά μετανάστες, ανάμεσά τους και 3 παιδιά, πριν το σκάφος τους μπορέσει να φθάσει στο νησί, ενώ άλλοι 25 διασώθηκαν. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από ακτή στα σύνορα Τυνησίας και Λιβύης, ενώ οι επιζήσαντες μετανάστες δήλωσαν πως είχαν πληρώσει για τη μεταφορά τους 1.200 ευρώ ο καθένας.

23/10. Πέντε Αφγανοί μετανάστες οι οποίοι αποβιβάσθηκαν από μικρό φουσκωτό σκάφος προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια συνελήφθησαν στην περιοχή Αγία Ελένη Χίου. - Στην Πάτρα, ένας Αλβανός μετανάστης συνελήφθη γιατί αποπειράθηκε να εξέλθει από την χώρα με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

25/10. Τουλάχιστον 34 νεκροί, είναι ο πρώτος απολογισμός ενός από τα χειρότερα ναυάγια σκαφών με "λαθραίους" μετανάστες στην Ισπανία, ενώ η τραγωδία μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς αγνοείται η τύχη 15 ακόμα ανθρώπων. Το σκάφος που μετέφερε συνολικά πενήντα μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, ναυάγησε εξαιτίας της κακοκαιρίας στον κόλπο του Κάδιξ. Στη ξηρά εντοπίστηκαν μόνο πέντε επιζήσαντες. Το ναυάγιο είναι το πιο πολύνεκρο που έχει συμβεί το 2003 και ανεβάζει σε 117 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στην Ισπανία. Τέτοια ναυάγια είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριανταπέντε ανθρώπων το 2002 και ογδονταέξι το 2001.

27/10. Ένας μετανάστης συνελήφθη στη θαλάσσια περιοχή Καρφάς Χίου. Μαζί του αποβιβάστηκαν άλλοι έξι μετανάστες, όλοι προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

4 Νοεμβρίου. Εικοσιτρείς παλαιστίνιοι μετανάστες συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, μέσα σε φορτηγό που τους μετέφερε στην Αθήνα.

7/11. Δεκαεννιά μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Μήλο. Eίχε προηγηθεί η σύλληψη 42 ακόμη μεταναστών που αποβιβάστηκαν σε ερημικό όρμο νότια του νησιού. Όλοι είχαν ξεκινήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Αθήνα.

9/11. Ρατσιστική επίθεση ενάντια σε Πακιστανούς στον Άγιο Γιάννη του Ρέντη, από φασιστοειδή που ξυλοκόπησαν τους μετανάστες και προκάλεσαν καταστροφές στα σπίτια που μένουν. Παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί και στις 3 Νοέμβρη στην Παλιά Κοκκινιά, όπου χτυπήθηκε ένας Πακιστανός και σπάστηκε το μαγαζί του, όπως και άλλος ένας συμπατριώτης του που βρισκόταν σε στάση λεωφορείου, και πάλι από άτόμα που επέβαιναν σε μηχανές και φορούσαν κράνη. Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας έγιναν με πρόσχημα το θάνατο ενός νέου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με φερόμενο ως υπεύθυνο άνδρα πακιστανικής καταγωγής.

16/11. Δέκα Αφρικανοί μετανάστες μέσα σε δύο πλαστικές κωπήλατες λέμβους εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Aγ. Eρμιόνης Χίου και συνελήφθησαν από το λιμεναρχείο.

1