(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον ΑΝΑΡΧΙΚΟ
ΜΑΣΣΙΜΟ ΛΕΟΝΑΡΝΤI

 

Tο πρωί της 18ης Οκτώβρη ειδικές ομάδες της ιταλικής αστυνομίας (DIGOS και Καραμπινιέροι) έκαναν έρευνες σε σπίτια τεσσάρων συντρόφων στη Ρώμη και το Βιτέρμπο, για τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στις 4 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια της διακυβερνητικής συνόδου της Ε.Ε. στη Ρώμη. Συνέλαβαν τον 29χρονο αναρχικό Μάσσιμο Λεονάρντι, ο οποίος οδηγήθηκε αρχικά στις φυλακές Ρετζίνα Κοέλι και μετέπειτα στη φυλακή Ρεμπίμπια της Ρώμης. Κατηγορείται ότι είναι ένας από τους υπεύθυνους της δυναμικής απομάκρυνσης του μπάτσου Μπαρρατσίνι από την πορεία, στην οποία είχε διεισδύσει μεταμφιεσμένος σε διαδηλωτή. Με σκοπό να στηρίξουν την κατηγορία, οι DIGOS κατάσχεσαν διάφορα ρούχα για τις απαραίτητες διασταυρώσεις με φωτογραφίες του Μάσσιμο από την πορεία.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι έρευνες στα σπίτια και άλλων αναρχικών συντρόφων που θεωρούνται από τις αρχές υπεύθυνοι για τις επιθέσεις ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πορείας, τις φθορές στα βενζινάδικα της οδού Κολόμβο και της BNL (Εθνική Τράπεζα Εργασίας), σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο διεξαγωγής της συνόδου.

Σύντροφοι του Μάσιμο γράφουν: “Όπως ήδη έχουμε επαναλάβει για τις αναρίθμητες και περιττές έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων στους συντρόφους της ‘Επιτροπής Κατοίκων του Βιτέρμπο Ενάντια στη Φυλακή Και την Καταστολή’ -επιτροπή που ένας από τους θεμελιωτές της είναι και ο Μάσσιμο- αυτές οι κατασταλτικές πρακτικές δεν μπορούν να σταματήσουν το επαναστατικό πάθος και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της κυριαρχίας”.

Στις 22 Οκτώβρη, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας πραγματοποιείται διαδήλωση αλληλεγγύης για τον αναρχικό Μάσσιμο Λεονάρντι από το τοπικό αναρχοεξεγερσιακό κίνημα. Η διαδήλωση καταλήγει σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οδηγούνται δώδεκα αναρχικοί στη γενική ασφάλεια και συλλαμβάνονται πέντε, οι οποίοι κατηγορούνται για αντίσταση, φθορές και βιαιότητες ενάντια σε αστυνομικούς. Οι τέσσερις από τους συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι ενώ η δίκη τους ορίζεται για τις 21 Γενάρη 2004. Ο πέμπτος σύντροφος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, τραυματισμένος κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.

Στις 25 Οκτώβρη οργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις φυλακές Ρετζίνα Κοέλι στη Ρώμη όπου βρισκόταν προφυλακισμένος ο Μάσσιμο. Λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση, ο Μάσσιμο μεταφέρεται στις φυλακές της Ρεμπίμπια. Οι σύντροφοι κρίνουν σωστό να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη συγκέντρωση και έπειτα να πορευτούν στη Ρεμπίμπια. Όταν όμως πλησιάζουν εκεί, δέχονται άγρια επίθεση από τους μπάτσους. Συλλαμβάνονται 14 σύντροφοι και συντρόφισσες. Οι πρώτοι οδηγούνται στις φυλακές Ρ. Κοέλι ενώ οι δεύτερες στη Ρεμπίμπια. Στις 27 Οκτώβρη δικάζονται από το αυτόφωρο με κατηγορίες για διαδήλωση χωρίς άδεια. Το ίδιο βράδυ αφήνονται όλοι ελεύθεροι.

Οι ίδιοι οι σύντροφοι αναφέρουν: “Αυτό που ζήσαμε το Σάββατο 25 Οκτώβρη είναι μέρος του κατασταλτικού κύματος που έχει χτυπήσει τις διάφορες αντιθεσμικές και αντικαπιταλιστικές πραγματικότητες σε όλη τη χώρα. Είναι εμφανής η πρόθεση να απομονώσουν και να εγκλωβίσουν όποιον δεν δέχεται αυτή την ελευθεροκτόνο καθημερινότητα της εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης της ύπαρξης. Αυτό πλήττει όχι μόνο τους συντρόφους αλλά και όλους τους προλετάριους και όλους τους εκμεταλλευόμενους αυτού του κόσμου που κάθε μέρα βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει. Η περικύκλωση που ζήσαμε το Σάββατο επάνω στα κορμιά μας είναι παράλληλη με όλη τη διαδικασία της κοινωνικής απομόνωσης όλων εκείνων των καταστάσεων και των ατόμων που συνεχίζουν έμπρακτα τη σύγκρουση που δεν μπορεί να γίνει κτήμα καμιάς δημοκρατικής και φιλοθεσμικής δυναμικής”.

Στις 4 Νοέμβρη, στο Τορίνο, έγινε συγκέντρωση μπροστά στο δικαστικό μέγαρο στο κόρσο Βιττόριο Εμανουέλε ενάντια στους φύλακες και τις φυλακές και σε αλληλεγγύη με τον Μάσσιμο Λεονάρντι και όλους τους κρατούμενους, με αφορμή την δίκη μιας συντρόφισσας που έχει συλληφθεί εδώ και μήνες για ενέργεια εναντίον κάποιων ρουφιάνων δημοσιογράφων.

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΜΑΣΣΙΜΟ

- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

- ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

- ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

 

(Επιμέλεια και μετάφραση χρονικών και προκηρύξεων Ιταλών αναρχικών συντρόφων μετά την καταστολή που ακολούθησε την 4η Οκτώβρη-ημέρα της διακυβερνητικής συνόδου της Ε.Ε. στη Ρώμη) 

*

ΙΤΑΛΙΑ. Στις 5 Νοέμβρη, εξερράγη βόμβα σε αστυνομικό σταθμό της Ρώμης, τραυματίζοντας καραμπινιέρο. Παρόμοιο πακέτο έφθασε και σε σταθμό των καραμπινιέρων στην πόλη Βιτέρμπο, χωρίς όμως να εκραγεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Τζ. Πιζάνου αναφέρθηκε στον αναρχικό χώρο ως υπαίτιο για τις επιθέσεις, μιλώντας ταυτόχρονα για “δορυφόρους και ανταγωνιστές των Ερυθρών Ταξιαρχιών”. Στο κλίμα της εγκληματοποίησης, δεν έλειψαν και οι δηλώσεις ιταλικών αστυνομικών αρχών για διασυνδέσεις αναρχικών από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

1