(Αναρχικό Δελτίο, νο 26, Νοέμβρης 2003)

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Στις 11 και 12 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στην πλατεία Εξαρχείων που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Εξαρχειωτών, με σύνθημα “Να οικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους - Αντίσταση στην ανάπλαση-καταστροφή τους”.

Την πρώτη μέρα, δεκάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν κινήθηκαν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της πλατείας από τις καταστροφικές επεμβάσεις των συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ (έκλεισαν τρύπες, έκοψαν τις σιδερένιες βάσεις στα μπετά και τα μετέτρεψαν σε ξύλινα καθίσματα) και της διαμόρφωσής της (με δενδροφύτευση, παγκάκια, άνοιγμα χωμάτινων δρόμων και απομάκρυνση μεταλλικών περιφράξεων και σκουπιδιών). Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας διακινήθηκε ενημερωτικό υλικό για τις αντιστάσεις ενάντια στην ανάπλαση και την καταστολή και υπήρχαν ταμπλό με φωτογραφίες-χρονικό του αγώνα για τα Εξάρχεια. Το βράδυ έγινε γιορτή με μουσική από τους “Αέρα-Πατέρα”. Το πρωί της επόμενης μέρας, υπήρχαν στο χώρο της πλατείας δραστηριότητες για παιδιά, και το απόγευμα έγινε συζήτηση με θέμα “ Η αντίσταση στην ανάπλαση της πλ. Εξαρχείων. Οι δημόσιοι χώροι στην Αθήνα του 2004: Εμπορευματοποίηση-Επιτήρηση-Καταστολή.” Την κουβέντα παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων, και πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν, ενώ ήταν σημαντική η αλληλέγγυα παρουσία ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή του ΚΥΤ στην Ηλιούπολη και στη περίφραξη και εμπορευματοποίηση του λόφου του Φιλοπάππου. Παρόλο που μέσα από τη “χαοτική” συζήτηση δεν υπήρχε διεξοδική εκτίμηση για την προοπτική της αντίστασης στα Εξάρχεια, έγιναν τοποθετήσεις οι οποίες αναφέρονταν τόσο στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται ο συγκεκριμένος τοπικός αγώνας, ενόψει της Ολυμπιάδας και της εξελισσόμενης αναμόρφωσης της πόλης σύμφωνα με τις επιταγές της καταστολής και του κέρδους, όσο και για την αναγκαιότητα της αυτοοργάνωσης για την οικειοποίηση του χώρου και για την υπεράσπισή του ενόψει της επανέναρξης των εργασιών στο προσεχές διάστημα. Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας “Το Τέρας”.

Τις επόμενες μέρες, ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις-εργασίες πάνω στην πλατεία, μετά από πρωτοβουλίες συντρόφων και στο πλαίσιο της απόρριψης της πρότασης του υπουργείου για “βελτιωμένη ανάπλαση” και με πρόταγμα την αυτοδιαχείριση του χώρου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό με μικρές αλλαγές της αρχικής μελέτης αναμένεται να στείλει άμεσα συνεργεία, με την ανάλογη αστυνομική συνοδεία για να επιβάλει την ανάπλαση. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ... ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Μια συντρόφισσα από το “ΗΛΙΟΤΡOΠΙΟ”

ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Στις 7, 8 και 9 Νοέμβρη η Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου και Κουκακίου διοργάνωσε τριήμερο εκδηλώσεων για την πόλη. Την πρώτη μέρα, με θέμα “Η ‘φυλακή’ της Πολεοδομίας” έγινε προβολή σλάιτς, έκθεση φωτογραφίας και συζήτηση στο χώρο της Λέσχης της παρέμβασης κατοίκων στα Πετράλωνα, και την επόμενη, στον ίδιο χώρο, βιντεοπροβολή και συζήτηση με θέμα “Οι επιδράσεις της πόλης φυλακής στην ψυχολογία και την υγεία μας”. Στις 9/11, και ενώ είχε προγραμματιστεί ανοιχτή εκδήλωση στο λόφο του Φιλοπάππου με μουσική, χορούς και συζήτηση για τους δημόσιους χώρους, πολυάριθμες διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ έκαναν την εμφάνισή τους ανακοινώνοντας πως απαγορεύεται η εκδήλωση, και συγκεκριμένα η λειτουργία ηχητικών εγκαταστάσεων. Μετά από συνέλευση, που αποφάσισε να μη “συμμορφωθεί” με την προκλητική απαγόρευση, τα μηχανήματα μεταφέρθηκαν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, με τα ΜΑΤ να έχουν κυκλώσει ασφυκτικά το χώρο. Στις 18/11 ένα άτομο συνελήφθη στο λόφο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φθορές στα κάγκελα της περίφραξης.

*

1